Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, pawlus224 napisał:

Chciałbym przejść na bardziej profesjonalne żywienie , dlatego z mojej strony pytanie brzmi , czy w żywieniu opasów warto oprócz kiszonki z kukurydzy , siana , śruty zbożowej , marchwi i ziemniaków  warto karmić sianokiszonką ? A jeśli tak to jakie ilości jest w stanie zjeść byk o wadze ~~350kg dziennie ? Na wiosnę zamierzam zasiać kawałek specjalnie na sianokiszonkę , myślałem o lucernie w czystym siewie , a może lepiej postawić na jakąś mieszankę ?

Jeżeli masz siano, a mowa o sianokiszonce to nie ma żadnego sensu, jeśli jak napisałeś lucerna to już prędzej chociaż przy tych zasobach, które masz aktualnie raczej szkoda się pchać w koszty.

Opublikowano

Siana mam w opór , ale zaobserwowałem ,że bardzo mi grymaszą i jak się trafi gorsza wiązka to zostawią - nie chcą zjeść . Za to nie mam w swoim żywieniu (w mojej ocenie) źródła białka , chyba można by to poprawić sianokiszonką z lucerny ?

W zeszłym roku fajnie mi poszło bo byk (po bb) urósł do 870kg w wieku 2 lat , a jałówka (LM) (ocieliła się , ale poszła jako jałówka) miała ponad 700kg   tylko na paszach z gospodarstwa , w tym roku następny byk miał tylko 800kg brutto , jałówka jeszcze się karmi bo 2 miesiące temu miała tylko 560kg , dlatego widzę ,że czegoś tu brak w żywieniu i przy następnych sztukach trzeba się poprawić ...

Opublikowano
1 minutę temu, pawlus224 napisał:

Siana mam w opór , ale zaobserwowałem ,że bardzo mi grymaszą i jak się trafi gorsza wiązka to zostawią - nie chcą zjeść . Za to nie mam w swoim żywieniu (w mojej ocenie) źródła białka , chyba można by to poprawić sianokiszonką z lucerny ?

W zeszłym roku fajnie mi poszło bo byk (po bb) urósł do 870kg w wieku 2 lat , a jałówka (LM) (ocieliła się , ale poszła jako jałówka) miała ponad 700kg   tylko na paszach z gospodarstwa , w tym roku następny byk miał tylko 800kg brutto , jałówka jeszcze się karmi bo 2 miesiące temu miała tylko 560kg , dlatego widzę ,że czegoś tu brak w żywieniu i przy następnych sztukach trzeba się poprawić ...

Przelicz sobie ile by Cie wyniosła uprawa i zbiór takiej lucerny, a ile np. dodatek śruty sojowej, rzepakowej lub słonecznikowej do paszy treściwej i wtedy oceń czy zawracać sobie gitare lucerną ;) 

• Like 1
Opublikowano
37 minut temu, semyutah napisał:

oczywiscie a ty? tylko problem w tym ze z czasem qq nie chca samej jesc

Tak właśnie dostawały samą, potem mieszałem z pszenicą :D dość nawet żarły i widać efekt, więc pchałem im w d*pę ile wlezie :P

Opublikowano
13 minut temu, pawlus224 napisał:

Siana mam w opór , ale zaobserwowałem ,że bardzo mi grymaszą i jak się trafi gorsza wiązka to zostawią - nie chcą zjeść

To rób im sieczkę jak koniom i zobaczysz różnice ^_^

Opublikowano (edytowane)

Też tak myślałem, ojciec mi to podpowiedział, potem musiałem mu przyznać rację -_-

one są wybrednę bo zapach w sianie im nie podchodzi, w sieczce wymieszany i pobiorą dobre z nie dobrym :D

Srutę daj mokrą, bo jak strzeli któryś z nozdrzy powietrzem to nie wypsika Ci poza żłób :P

Spróbuj z sieczką na dzień, jeśli masz czym zrąbać i zobaczysz czy Ci spasuje czy szkoda roboty. Zostawią same grube badyle.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Może zadajmy sobie pytanie na ile kasy zjada byk do czasu sprzedaży,Według mnie jedna sztuka zjada 1 bel masy roślinnej każdego miesiąca.czyli 25 bel,na moje strony koszt 1500zl,dwie tony paszy,1 200zl,500zł inne środki,woda,prąd,paliwo itp.i zakup żarłaka,1 500zł.Razem 4700zł

Opublikowano
15 minut temu, Alamo napisał:

Może zadajmy sobie pytanie na ile kasy zjada byk do czasu sprzedaży,Według mnie jedna sztuka zjada 1 bel masy roślinnej każdego miesiąca.czyli 25 bel,na moje strony koszt 1500zl,dwie tony paszy,1 200zl,500zł inne środki,woda,prąd,paliwo itp.i zakup żarłaka,1 500zł.Razem 4700zł

gdzie masz takie tanie żarłaki??

Opublikowano

U nas za 1500 to kupisz żarłaka ale biednego, 1200 - 1500 za cycoka MM wołają  i klienteli nie brakuje.

Opublikowano
3 minuty temu, Alamo napisał:

MasakraO.o Ja za mięsne z pewnego źródła biorąc 10szt płaciłem po półtora.

a Ty jakie województwo? koleś z wioski obok odsadki mieszańce po 250 kg sprzedawał za 2300... musze go od maja atakować żeby taka okazja mi następnym razem nie poszła. 

Opublikowano (edytowane)

Ja nie robię TMR-u :)

@KarolGo  samo południe, tam gdzie kolorowe bydło :P Może sąsiada kasa gniotła ^_^

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Północ:D Chodowli nie prowadzę póki co ale źródła znam:)

LM cycate po 700-900 zł

Zarłaki mięsne imieszańce100-170kg 1300-1800zl

Biedne po 1000-1300

Edytowane przez Alamo
Opublikowano (edytowane)

@KarolGo  Za 5-cio dniowego szykuj nie całego tauzena, powiedzmy 800,

za 2-tyg tak jak pisałem 1200 - 1500 zależy jak kto odpojił, ale wszystkie nawet nie stały koło HFa,

HF szybko rośnie ale w górę :P u nas rzadkość.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

u nas handlarze za hf chcą 1000. i widzę coraz częściej jak zwykłe hf nazywają ncb a za ncb jeszcze 100pln w góre. za młode słabe mieszańce 1400 w wzwyż sąsiad mój dał 1550zł netto za austriackie. żeby kupić od rolnika rzadkość i wielki fart. 

Opublikowano (edytowane)

HF a NCB idzie to wyłapać tak mniej więcej ;)

Wszyscy przed HFem uciekają, jak kiedyś miałem jednego "norweskiej" i powiem wam że szedł ładnie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
13 minut temu, bukat82 napisał:

HF a NCB idzie to wyłapać tak mniej więcej ;)

Wszyscy przed HFem uciekają, jak kiedyś miałem jednego "norweskiej" i powiem wam że szedł ładnie.

17 minut temu, Zefir napisał:

u mnie hf od rolnika co ma 200 krówek to na wiosne 450-500 hf na jesieni 350-400

ceny fajne. co do hf mam większość hf w gospodarstwie rosną różnie. większość dopiero po roku się zbiera do rośnięcia. nie miałem ciekawych wag dopóki nie zacząłem walić treściwej w dużych ilościach. mam i mieszańce i to zupełnie inaczej rośnie..