Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, łorawiok napisał:

Mam kupca na cielaka , który chce go jeszcze podhować i póżniej zabić na mięso dla siebie . Problem w tym że cielak jest zakolczykowany , a on nie chce  załatwiać formalności związanych z ubojem . Zna może ktoś jakiś sposób żeby to jakoś obejść ? . Mam drugiego mniejszego byczka i paszport  byłby dla niego , ale zamawianie duplikatów kolczyków też jest czasochłonne .

Są wypinarki do kolczyków ,większość handlarzy takie ma https://sprzedajemy.pl/wypinarka-do-kolczykow-agencyjnych-skarzysko-kamienna-2-e30984-nr51083347

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.08.2018 o 11:17, zetorki12 napisał:

Poważnie z tymi wnętrznościami ?

Poważnie . Słuchaj , czytam dalej "jelita i żołądek muszą zostać przekazane zakładowi utylizacyjnemu wyczyszczone z treści , która może zostać zużyta jako nawóz organiczny we własnym ogródku " . Dobre co ?

Dnia 21.08.2018 o 21:47, Azor07 napisał:

Są wypinarki do kolczyków

Fajna alternatywa dla duplikatów . Ciekawe jak to działa w praktyce , czy nie uszkadza kolczyka. Drugim razem po zgłoszeniu bydła będę czekał z kolczykowaniem według preferencji klienta . Byczek sprzedany handlarzom  bez targowania. SM 33 dni za 1700 zł . Dorodna sztuka .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
4 godziny temu, łorawiok napisał:

Poważnie . Słuchaj , czytam dalej "jelita i żołądek muszą zostać przekazane zakładowi utylizacyjnemu wyczyszczone z treści , która może zostać zużyta jako nawóz organiczny we własnym ogródku " . Dobre co ?

Fajna alternatywa dla duplikatów . Ciekawe jak to działa w praktyce , czy nie uszkadza kolczyka. Drugim razem po zgłoszeniu bydła będę czekał z kolczykowaniem według preferencji klienta . Byczek sprzedany handlarzom  bez targowania. SM 33 dni za 1700 zł . Dorodna sztuka .

U mnie krowa ma takie już 4lata i nie odpadły, handlarz przepiął z innej sztuki .

Opublikowano
4 godziny temu, łorawiok napisał:

Jak nawet uszkodzi kolczyki to co ? myślisz że kogoś to bedzie obchodzić ? najważniejsze że ma kolczyki

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, artek27 napisał:

Jaka waga?

Nie orientuje się , ale wszystkie poprzednie sprzedawałem po 40 kilku dniach , nawet dwóch miesiącach i najwięcej do tej pory dostałem 1500 zł . Ten miał jak to mówimy na Orawie 108 cm oposku , czyli mierzenie taśmą obwodu z przodu za pachami , gdzie jeden centymetr to 1 kg ,oczywiście z rezerwą do tego podchodzę .ale wizualnie takiego nigdy nie miałem . Mam go na pulpicie , ale nie wiem jak go pokazać na forum .

7 godzin temu, zetorki12 napisał:

Panie , takich się nie sprzedaje . Ni to cielę , ni to ...

Właśnie . Albo do 100 kg , albo dorosłą sztukę . Dlatego śpieszyłem się z tym byczkiem , bo każdy kolejny dzień to strata .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano (edytowane)

jak wcisneli tobie Polską czerwoną, to nie mów że nie ma prawdziwych LM w wadze 100kg ;) , co prawda dość rzadko, ale są.

Edytowane przez antoni69
Opublikowano

nie do mnie pytanie, ale z tego co wiem to tam mają może 2-3 krowy na gospodarstwo, raczej z tego nie żyją, mleko mają dla siebie, a cielaka sprzedają na 100kg bo tak im sie opłaca, a oscypki to raczej nie te rejony jeszcze, ale i tam sie cos takiego trafi

Opublikowano
1 godzinę temu, antoni69 napisał:

jak wcisneli tobie Polską czerwoną, to nie mów że nie ma prawdziwych LM w wadze 100kg ;) , co prawda dość rzadko, ale są.

A kto mowi ze mi wcisneli?

Opublikowano
9 godzin temu, rolnik200m napisał:

Każdy mówi że nikt nie sprzedaję cielaków LM tylko że ja kupuje od handlarza co miesiąc tylko że on z Rzeszowa cielaki od 90do 120

A ile on Ci przywozi tych szt?

Opublikowano
a ja jeszcze wrócę do wontku wczesniejszego a mianowicie a propo uszkadzania kolczykow przez wypinarke. ja kiedyś sie machnolem i bykowi przyczepilem kolczyk jalowki obcielem obcegami troczke rozwiercilem i zanitowalem nitownica na uchu cielaka do tej pory trzyma sie
Opublikowano

Nie każdy kolczyk da się rozpiąć. Próbowałem ostatnio z Kolczykowej rozpiąć to kołek z kolcem się urwał a rozpiąć się nie dało.

Opublikowano

przeżywacie jak by nie szło za kilka złoty nowych dorobić ...
w zeszłym roku wpinałem opasowi przed sprzedażą kolczyk z praktycznie całkowicie rozwaloną spinką po rozpinaniu i nikt nic nie mówił że czemu ten kolczyk taki i taki ... ważne że jest i zgadza się z drugim

Opublikowano

Jakbyś trafiś na ofermę z mojego oddziału weterynarii to zmieniłbyś zdanie. Dla niej naprawiany kolczyk, spięty czymkolwiek traktowany jest tak jakby go nie było. Wtedy to już punkty lecą. Ostatnio miałem kontrolę kolczyków i jedna krowa nie miała na jednym uchu. 3 punkty to 1% z dopłat mniej.

Opublikowano

Koledzy popieram powyższą wypowiedz, ja jak kupuje cielaki to jak sa zakolczykowane to ok a  nieraz dostaje cielaka na samochód a kolczyk w ręke. i trzymam kolczyk w szufladzie aż do sprzedaży( chyba ze ma być kotrola to wtedy kolczykuje) potem sprzedaje byka i handlarz dostaje paszport i klolczyk w łape jak chce to sobie sam niech kolczykuje. A co do zmiany kolczyka to kolczyk pojedyńczy ok 10 zł kosztuje wiec jak potrzeba to nóż upierdalam kolczyk i ide do agencji po duplikat po to oni są i sie nawet nie piepsze ze sciemnianiem dlaczego potrzebuje. Jak chcą niech przysyłają kontrole a wy wiecie ile taki pracownik ma pisania kwitów aby domagać sie kontroli u was??? To jest godzina pisania wiec zaden pracownik sobie roboty nie bedzie sam dodawał  aby Ci na podwórek kontrole zaprosić tylko bierze zlecenie na duplikat stepluje i po sprawie. Ja jak mówie wchodze do biura i mówie prosto w mostu o co mi chodzi a pracownicy mają pełne portki i mnie uciszają. Sami wiecie ze kotrole sa 24-48 godziny wczesniej  zapowiedziane wiec 10 razy zakolczykujecie zwierzaka bez kolczyków.

Reasumując Ci co sprzedają cielaki po cholere wy kolczykujecie je wogóle ????? sprzedać cielaka kupujacemu paszport i kolczyk w łape mi niech sobie robi z  tym co chce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v