Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kazdy chce jak najwiecej zarobic. To nic zlego. Ale dziwi mnie czasem podejscie ze rolnikowi nie sprzeda cielaka za 800zl tylko krzyczy 1000zl a sprzeda pozniej handlarzowi za 600zl. 

Sprzedane 2 jaloszki hf 2 tygodniowe blizniaczki po 600zl za sztuke rolnikowi do opasu. Handlarz 400zl dawal. 

Gość łorawiok
Opublikowano

Ostatnio mam fajnego kupca rolnika , który mi płaci ok 100 zł więcej od handlarza za cieliczki i jestem mega szczęśliwy . On sam dojeżdża do mnie ponad 50 km i też jest zadowolony , bo okoliczni rolnicy próbują z niego - jak mówi - skórę zedrżec . Mam taki przelicznik na cieliczki , cena wyjściowa 500 zł + 10 zł za każdy dzień chowu + ile da się utargowac ponad to, czyli od handlarza ok 30 zł , czasami dużo mniej , poniżej mojego przelicznika , a ten rolnik bez wahania daje mi 130 zł . To są ceny za cieliczki kolorowe , bo czarnych nikt nie chce .

Opublikowano (edytowane)

na tym zdieciu to 2 tylko simentale reszta to RW ,,wy się znajcie trochę bo wam kit wciskają a wy płacicie za sm

czarno biale sm jak najbardzej

Edytowane przez nikolas29
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, nikolas29 napisał:

na tym zdieciu to 2 tylko simentale reszta to RW ,,wy się znajcie trochę bo wam kit wciskają a wy płacicie za sm

czarno biale sm jak najbardzej

z białą głową to SM? 

Opublikowano (edytowane)

nie koniecznie sm to inna budowa,a montbeliarde tez to sm podobne ,a tam masz czerwone hf tez

jeśli chodzi o czarno biale i biale glowy to jest na 40% ze masz te 50% dolewu sm ale dużo wskazuje budowa

Edytowane przez nikolas29
Opublikowano

SM czy MO zawsze będzie miał  białą głowę. Te 2 białogłowe to masz min 50% sima jak po czerwonej krowie. Po czarnej krowie bez czerwonego genu koloru też będą miały biały łeb, tylko umaszczenie czarno-białe. Te z czerwoną głową to typowo hf ewentualnie jakiś mieszaniec starej rasy polskiej czerwono-białej, albo mieszanka tego i tego. Nic z simem nie mają wspólnego. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Za nic bym tyle za 10 dniowe nie dał .

Słuchaj jak ludzie są głupie i biorą cielaki na dopłaty w wieku 10dni to ich problem.

Jak jak kupuje od takiego gościa to krowa mu się ocieli np. wczoraj a chce sprzedać za 4-5 dni i woła jeszcze 900zł ( ale ładny Sm gruba noga) Wie że nie mam krów to mówi mogę ci sprzedać za 2 tyg. ale to już będzie droższy bo mleko drogie. To mleko warte no niech tam będzie przez 2tyg. jak by mu dał to ma 100l to ma coś około 120zł za to. To chcę mi sprzedać cielaka takiego i się nie przejmuję czy zdechnie czy coś.

13 godzin temu, MariuszKlim napisał:

dzięki, a co myślicie o takich simentalach czarno białych? bo takich sporo widuje w ogłoszeniach za mniej niż 1000zł szt

Za takie SM to max 700-900zł nie licząc teraz na dopłaty ( tak ogólnie ) i zależy jaka waga i ile ma tyg.

Moim zdaniem Sm są najlepsze ( podkreślam moim zdaniem) Z mojej hodowli to około 60% to SM a reszta to albo Lm albo jakaś krzyżówka

Jak chcesz kupić Simentale na chów do 2 lat to kup kolor bo za to dostaniesz parę groszy więcej u mnie jak biorą to dają za kolor 20-30gr więcej.

Poznaje też się je po głowie w sensie nie wiem jak to wytłumaczyć

Tak jak piszą simentale można poznać po białej głowie.

Edytowane przez rolnik200m
Gość łorawiok
Opublikowano
1 godzinę temu, MariuszKlim napisał:

z białą głową to SM? 

Ani jedno z tych cieląt nie jest SM . Są to cielęta rasy polskiej czerwono- białej , albo HF . Te z białymi głowami mają po prostu umaszczenie białe z niewielką ilością czerwonego , u takich cieląt głowa z reguły jest biała , najwyżej mają czerwone uszy i okulary . Simentala poznaje się też po dużej głowie . Gdybyś zobaczył prawdziwego simentala to nawet jako laik nie miałbyś wątpliwości .

Opublikowano

Niewiele wiesz. Rozpoznawać rasę po wielkości łba. Dobry z Ciebie zawodnik.

Opublikowano

Na biale glowy mozna sie naciac. Mam kilka krow prawie czystych hf a rodza czasami cielaki prawie calkiem biale z biala glowa. Tylko po budowie widac ze sa drobne i nic z sm nie maja.

Opublikowano

O hf to wiem, że są, ale budowa jest inna jak piszesz.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, łorawiok napisał:

Ani jedno z tych cieląt nie jest SM . Są to cielęta rasy polskiej czerwono- białej , albo HF . Te z białymi głowami mają po prostu umaszczenie białe z niewielką ilością czerwonego , u takich cieląt głowa z reguły jest biała , najwyżej mają czerwone uszy i okulary . Simentala poznaje się też po dużej głowie . Gdybyś zobaczył prawdziwego simentala to nawet jako laik nie miałbyś wątpliwości .

Któreś musi być Sm w sensie jest po krowie albo po byku. Jeżeli rasa Polska Czerwona jest cała czerwona a krowa hf czarno biała to jaka jest szansa żeby wyszło takie umaszczenie.

Coś ma w sobie z Simentala i nie wierzę że to jest wspólnego coś z Polską Czerwoną.

Edit. To ty MariuszKlim jesteś początkujący w tej hodowli albo jesteś na tym forum dla jaj???

Edytowane przez rolnik200m
Opublikowano

Nie Polska  Czerwona tylko czerwono-biała. W Polsce występowały 3 rasy. Nizinna czerwono-biała,  Nizinna czarno-biała i Polska czerwona.

Opublikowano

Jest jeszcze taka opcja ze teraz są czerwone a później zrobią się czarno białe:d ma teraz taka jałowke po matce MO pokryta była HO. Po urodzeniu była pięknie czerwono biała tylko bez białej głowy a teraz ma 2 miesiąc i zaczyna się robić czarno biała;d a te byki to faktycznie na 100 % sm nie wyglądają.  

A po za tym na sm też się można przejechać, bo teraz dużo się kryje takim z wyceną na mleko . Jak są małe to wyglądają ładnie i wszystko jest ok. A jak urośnie to już widać że to nie jest typowo mięsna rasa. Ale nie mówię że wszystkie bo są też ładne byki sm dające dobry materiał na opas.  I z doświadczenia wiem że lepsze sąna opas mieszanki ho z lm niż 100 % sm po wyceniony na mleku dobrym buhaju sm.

Opublikowano (edytowane)

Moga pochodzic tez od czerwonego hf. Pokrylem kilka sztuk tym nasieniem. Nie beda mi teraz gderac ze czarno biale byki.  A mlecznosc identyczna jak u czarnego hf.

Kupione 3 byczki czyste lm. 1-4 tygodnie. 900zl sztuka.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
16 minut temu, ubogiwladek napisał:

A po za tym na sm też się można przejechać, bo teraz dużo się kryje takim z wyceną na mleko . Jak są małe to wyglądają ładnie i wszystko jest ok. A jak urośnie to już widać że to nie jest typowo mięsna rasa. Ale nie mówię że wszystkie bo są też ładne byki sm dające dobry materiał na opas.  I z doświadczenia wiem że lepsze sąna opas mieszanki ho z lm niż 100 % sm po wyceniony na mleku dobrym buhaju sm.

Dobrze mówisz. Ja jak kupuje cielaki 2-3tyg. to wyglądają jak malina a później w wieku 2-3miesiące sprzedaje bo to nogi nie ma grubej, budowy itp. Lecz bardzo rzadko to mi się zdarza jak by tak przeliczyć to 1 szt. trafi się na 7

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v