Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, łorawiok napisał:

Mam kupca na cielaka , który chce go jeszcze podhować i póżniej zabić na mięso dla siebie . Problem w tym że cielak jest zakolczykowany , a on nie chce  załatwiać formalności związanych z ubojem . Zna może ktoś jakiś sposób żeby to jakoś obejść ? . Mam drugiego mniejszego byczka i paszport  byłby dla niego , ale zamawianie duplikatów kolczyków też jest czasochłonne .

Są wypinarki do kolczyków ,większość handlarzy takie ma https://sprzedajemy.pl/wypinarka-do-kolczykow-agencyjnych-skarzysko-kamienna-2-e30984-nr51083347

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.08.2018 o 11:17, zetorki12 napisał:

Poważnie z tymi wnętrznościami ?

Poważnie . Słuchaj , czytam dalej "jelita i żołądek muszą zostać przekazane zakładowi utylizacyjnemu wyczyszczone z treści , która może zostać zużyta jako nawóz organiczny we własnym ogródku " . Dobre co ?

Dnia 21.08.2018 o 21:47, Azor07 napisał:

Są wypinarki do kolczyków

Fajna alternatywa dla duplikatów . Ciekawe jak to działa w praktyce , czy nie uszkadza kolczyka. Drugim razem po zgłoszeniu bydła będę czekał z kolczykowaniem według preferencji klienta . Byczek sprzedany handlarzom  bez targowania. SM 33 dni za 1700 zł . Dorodna sztuka .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
4 godziny temu, łorawiok napisał:

Poważnie . Słuchaj , czytam dalej "jelita i żołądek muszą zostać przekazane zakładowi utylizacyjnemu wyczyszczone z treści , która może zostać zużyta jako nawóz organiczny we własnym ogródku " . Dobre co ?

Fajna alternatywa dla duplikatów . Ciekawe jak to działa w praktyce , czy nie uszkadza kolczyka. Drugim razem po zgłoszeniu bydła będę czekał z kolczykowaniem według preferencji klienta . Byczek sprzedany handlarzom  bez targowania. SM 33 dni za 1700 zł . Dorodna sztuka .

U mnie krowa ma takie już 4lata i nie odpadły, handlarz przepiął z innej sztuki .

Opublikowano
4 godziny temu, łorawiok napisał:

Jak nawet uszkodzi kolczyki to co ? myślisz że kogoś to bedzie obchodzić ? najważniejsze że ma kolczyki

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, artek27 napisał:

Jaka waga?

Nie orientuje się , ale wszystkie poprzednie sprzedawałem po 40 kilku dniach , nawet dwóch miesiącach i najwięcej do tej pory dostałem 1500 zł . Ten miał jak to mówimy na Orawie 108 cm oposku , czyli mierzenie taśmą obwodu z przodu za pachami , gdzie jeden centymetr to 1 kg ,oczywiście z rezerwą do tego podchodzę .ale wizualnie takiego nigdy nie miałem . Mam go na pulpicie , ale nie wiem jak go pokazać na forum .

7 godzin temu, zetorki12 napisał:

Panie , takich się nie sprzedaje . Ni to cielę , ni to ...

Właśnie . Albo do 100 kg , albo dorosłą sztukę . Dlatego śpieszyłem się z tym byczkiem , bo każdy kolejny dzień to strata .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano (edytowane)

jak wcisneli tobie Polską czerwoną, to nie mów że nie ma prawdziwych LM w wadze 100kg ;) , co prawda dość rzadko, ale są.

Edytowane przez antoni69
Opublikowano

nie do mnie pytanie, ale z tego co wiem to tam mają może 2-3 krowy na gospodarstwo, raczej z tego nie żyją, mleko mają dla siebie, a cielaka sprzedają na 100kg bo tak im sie opłaca, a oscypki to raczej nie te rejony jeszcze, ale i tam sie cos takiego trafi

Opublikowano
1 godzinę temu, antoni69 napisał:

jak wcisneli tobie Polską czerwoną, to nie mów że nie ma prawdziwych LM w wadze 100kg ;) , co prawda dość rzadko, ale są.

A kto mowi ze mi wcisneli?

Opublikowano
9 godzin temu, rolnik200m napisał:

Każdy mówi że nikt nie sprzedaję cielaków LM tylko że ja kupuje od handlarza co miesiąc tylko że on z Rzeszowa cielaki od 90do 120

A ile on Ci przywozi tych szt?

Opublikowano
a ja jeszcze wrócę do wontku wczesniejszego a mianowicie a propo uszkadzania kolczykow przez wypinarke. ja kiedyś sie machnolem i bykowi przyczepilem kolczyk jalowki obcielem obcegami troczke rozwiercilem i zanitowalem nitownica na uchu cielaka do tej pory trzyma sie
Opublikowano

Nie każdy kolczyk da się rozpiąć. Próbowałem ostatnio z Kolczykowej rozpiąć to kołek z kolcem się urwał a rozpiąć się nie dało.

Opublikowano

przeżywacie jak by nie szło za kilka złoty nowych dorobić ...
w zeszłym roku wpinałem opasowi przed sprzedażą kolczyk z praktycznie całkowicie rozwaloną spinką po rozpinaniu i nikt nic nie mówił że czemu ten kolczyk taki i taki ... ważne że jest i zgadza się z drugim

Opublikowano

Jakbyś trafiś na ofermę z mojego oddziału weterynarii to zmieniłbyś zdanie. Dla niej naprawiany kolczyk, spięty czymkolwiek traktowany jest tak jakby go nie było. Wtedy to już punkty lecą. Ostatnio miałem kontrolę kolczyków i jedna krowa nie miała na jednym uchu. 3 punkty to 1% z dopłat mniej.

Opublikowano

Koledzy popieram powyższą wypowiedz, ja jak kupuje cielaki to jak sa zakolczykowane to ok a  nieraz dostaje cielaka na samochód a kolczyk w ręke. i trzymam kolczyk w szufladzie aż do sprzedaży( chyba ze ma być kotrola to wtedy kolczykuje) potem sprzedaje byka i handlarz dostaje paszport i klolczyk w łape jak chce to sobie sam niech kolczykuje. A co do zmiany kolczyka to kolczyk pojedyńczy ok 10 zł kosztuje wiec jak potrzeba to nóż upierdalam kolczyk i ide do agencji po duplikat po to oni są i sie nawet nie piepsze ze sciemnianiem dlaczego potrzebuje. Jak chcą niech przysyłają kontrole a wy wiecie ile taki pracownik ma pisania kwitów aby domagać sie kontroli u was??? To jest godzina pisania wiec zaden pracownik sobie roboty nie bedzie sam dodawał  aby Ci na podwórek kontrole zaprosić tylko bierze zlecenie na duplikat stepluje i po sprawie. Ja jak mówie wchodze do biura i mówie prosto w mostu o co mi chodzi a pracownicy mają pełne portki i mnie uciszają. Sami wiecie ze kotrole sa 24-48 godziny wczesniej  zapowiedziane wiec 10 razy zakolczykujecie zwierzaka bez kolczyków.

Reasumując Ci co sprzedają cielaki po cholere wy kolczykujecie je wogóle ????? sprzedać cielaka kupujacemu paszport i kolczyk w łape mi niech sobie robi z  tym co chce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v