Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, antoni69 napisał:

byczek to jeszcze rozumiem, ale jałowka? cena kosmos :D

Jak ładna to można powiedzieć że kupił za bardzo dobrą cenę. Bo u nas jałówki 70 kg Sm chodzą po 1300zł 1400zł ładne (łódzkie)

Opublikowano
z handlarzami to różnie bywa. znajomy jest kierowcą w firmie produkującej leki i ostatnio mówił że robi Kursy z lekami do owych handlarzy cielakami. dlatego ja wolę kupić coś od rolnika.
Opublikowano
15 godzin temu, antoni69 napisał:

Za 1300-1400 to kupie piękną jalowke Sm w wadze 100-110kg i to od handlarza..

Ja tez bym u nas taką kupił ale jakieś rok temu bo teraz ceny kosmos. Są jałówki za 1000zł-1100zł tylko że są jakieś 1-2godz. wejdź sobie na łódzkie na olx i zobaczysz sam. A ty z jakiego woj. jesteś. Niektórzy stwierdzą że to co piszę to głupoty ale pisze to tak jak widac moim okiem

Gość łorawiok
Opublikowano

Właśnie urodził mi się piękny byczek simentalek . Tak duży , że nie wiem jakim cudem go wyciągnęliśmy .Choc krowa była duża , to po wyjściu główki , normalnie powinno wypaśc jak śliwka w kompot , a trzeba było  jeszcze włączyc w rękach turbodoładowanie . Będę go sprzedawał po 40 dniach . Jakby ktoś chciał to cena 17,5 zł za kilo . Cielak ssie matkę . Posiada kolczyki i paszport . Małopolska , Orawa . Więcej  informacji udzielę na priv .

Opublikowano
14 godzin temu, John23 napisał:

Witam po ile mogą być warte byczki angus w wadze po około 200kg chodzi mi o cenę za kg.

Zależy czy mieszany czy czysty jak mieszany to z 13zł. Przynajmniej mi się tak wydaje jak jeżdżę po targach i patrze na olx. To jest cena taka w sam raz

Opublikowano
4 godziny temu, łorawiok napisał:

Właśnie urodził mi się piękny byczek simentalek . Tak duży , że nie wiem jakim cudem go wyciągnęliśmy .Choc krowa była duża , to po wyjściu główki , normalnie powinno wypaśc jak śliwka w kompot , a trzeba było  jeszcze włączyc w rękach turbodoładowanie . Będę go sprzedawał po 40 dniach . Jakby ktoś chciał to cena 17,5 zł za kilo . Cielak ssie matkę . Posiada kolczyki i paszport . Małopolska , Orawa . Więcej  informacji udzielę na priv .

Jak prawdziwy simental to okazja, takie chodzą spokojnie po 19zl za kg

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, antoni69 napisał:

Jak prawdziwy simental to okazja, takie chodzą spokojnie po 19zl za kg

No niestety , u nas w okolicy nikt nie hoduje byczków na opas . Jeżdżą tylko handlarze . Pytałem sąsiada , który ma więcej krów - ile mogę dostac ? , i ten mówi ze 17 zł , to ja wolałbym sprzedac hodowcy za 17,5 zł , niż dac zarobic darmozjadom , którzy żerują na na nich . Dodam jeszcze , że kiedy podaję cielętom siarę w ciągu pierwszej godziny po porodzie to przytrzymuje je rękoma , a kolano podkładam pod brzuch , żeby ssało matkę stojąc na własnych nogach , a tego z trudem dowlokłem pod wymię i wyobrazcie sobie że ono leżąc potrafiło spokojnie sięgnąc strzyków , a krowa nie mała .

Edytowane przez łorawiok
Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego by mieli nie skupowac . . U nas skupują jeszcze gorsze niż ze złamaną nogą . Takie które powinny by dobite i zutylizowane . Zwierzę zachoruje i rolnik do końca walczy , antybiotyki i inne rzeczy , a kiedy już nie widzi ratunku dzwoni do ubojni . W moim regionie chyba jeszcze nikt oficjalnie nie zgłosił padnięcia bydła. Cud ? . Nikt tego nie kontroluje , potem wy to jecie i jeszcze wam smakuje . Znajomy weterynarz przyznał że oni pracę w ubojni , traktują jako bazę wypadową do wezwań od rolników . Często sami kontaktują nas z ubojnią w której pracują . Wybrakowane zwierzę jest jeszcze bardziej pożądane , bo rolnik nie negocjuje .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Nie opłaci się takiego cielaka leczyć ?

3 godziny temu, łorawiok napisał:

Dlaczego by mieli nie skupowac . . U nas skupują jeszcze gorsze niż ze złamaną nogą . Takie które powinny by dobite i zutylizowane . Zwierzę zachoruje i rolnik do końca walczy , antybiotyki i inne rzeczy , a kiedy już nie widzi ratunku dzwoni do ubojni . W moim regionie chyba jeszcze nikt oficjalnie nie zgłosił padnięcia bydła. Cud ? . Nikt tego nie kontroluje , potem wy to jecie i jeszcze wam smakuje . Znajomy weterynarz przyznał że oni pracę w ubojni , traktują jako bazę wypadową do wezwań od rolników . Często sami kontaktują nas z ubojnią w której pracują . Wybrakowane zwierzę jest jeszcze bardziej pożądane , bo rolnik nie negocjuje .

Pierdzielisz bzdury , a później idzie taka plotka na cały kraj . Widziałeś , masz dowody ? To zgłoś do prokuratury , bo takie mięso i do dzieci by mogło trafić .

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Pewnie , że widziałem , przeważnie po porodzie , i nie tylko . Krowy z jęzorem na wierzchu , przewijające oczami - dogorywające , w kilku chłopa wciągane na samochód . Po co mam powiadamiac prokuraturę , jak nie takie przekręty w życiu widzialem . Sam , jeśli miałbym chorą krowę to ją sprzedam , po co mam byc bardziej papieski niż sam Papież . Oczywiście nie miałbym sumienia sprzedawac jako zdrową innemu rolnikowi , ale jeśli zakład daje pieniądze , to  po co mam jeszcze płacic za utylizację .Wet po serii zastrzyków  mówi tak " zrobiłem co mogłem , jeśli do jutra nie wstanie , dzwońcie po ludzi z ... ". Ze złamaną noga , to całkiem zdrowa sztuka dla zakładu , nawet ci nie potrącą , no ale w tych 70 kg nie będzie dużo mięsa .Niby jak można leczyc u brykającego cielęcia nogę złamaną przy kopycie ?

Edytowane przez łorawiok
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v