Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

7 godzin temu, fartom napisał:

sprzedane 2 byczki 10-cio dniowe , jeden czysty SM a drugi tak 75%, obydwa za 2600 zł

Interes życia . Gdyby mi tyle płacili - to  miołbyk se klawe życie , żyłbyk se jak cysorz i mioł piykno cysarzowo i nawet byk tu swami niy łozprawioł .

Edytowane przez łorawiok
Gość łorawiok
Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Niewiele wiesz. Rozpoznawać rasę po wielkości łba. Dobry z Ciebie zawodnik.

Zdziwiłbyś się , ale kiedy krowa ma poród i widac już  białą główkę to ja już zgłaszam cielę do IRZ , i nie zawsze wpisuję SM . Jeszcze się nigdy nie pomyliłem . Kto widzi na tych zdjęciach SM-a jest śmieszny . Oczywiście mogą miec dolewki , ale mogą miec je także dwa pozostałe  . Kupujący nie będzie badał im krwi ,  a żeby na podstawie zdjęcia nie znając jego rodowodu wnioskowac czy ma 40 % cz 50 % SM to trzeba byc jasnowidzem .

Opublikowano

To według ciebie nie można powiedzieć na ile około % ma

1 godzinę temu, łorawiok napisał:
  2 godziny temu, rolnik200m napisał:

Sam hoduje krowy rasy polskiej , biało czerwonej od kilku lat i po prostu jestem zakochany w tej rasie . Znakomity kompromis między mlecznością a przyrostem . Cielęta rosną bardzo szybko . Pierwszy cielak  którego kupiłem już po roku przerósł mi wszystkie krowy  , a kiedy go brałem wygladal jak sarenka .Krowy są ładnie zbudowane i mają mocne nogi . Jednak najbardziej co u nich cenię to że są niewymagające ,  znakomicie wykorzystują pasze, zjadają wszystko co hf by nie tknął , pięknie golą na pastwisku . Szkodzi im upał i są trochę wrażliwsze , ale bez przesady.

Czy możesz to usunąć z łaski swojej bo ja tego nie pisałem.

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Powiedziec można wszystko , a ile procent w tym prawdy Bóg tylko raczy wiedziec .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
6 godzin temu, fartom napisał:

sprzedane 2 byczki 10-cio dniowe , jeden czysty SM a drugi tak 75%, obydwa za 2600 zł

O.o ile one mogły ważyć??

5 godzin temu, łorawiok napisał:

Ani jedno z tych cieląt nie jest SM . Są to cielęta rasy polskiej czerwono- białej , albo HF . Te z białymi głowami mają po prostu umaszczenie białe z niewielką ilością czerwonego , u takich cieląt głowa z reguły jest biała , najwyżej mają czerwone uszy i okulary . Simentala poznaje się też po dużej głowie . Gdybyś zobaczył prawdziwego simentala to nawet jako laik nie miałbyś wątpliwości .

Blądzisz, oj blądzisz.......

4 godziny temu, Bugii napisał:

Kupione 3 byczki czyste lm. 1-4 tygodnie. 900zl sztuka.

Kto Ci sprzedał tak małe LM????Co matką??Padła??

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, soltys48 napisał:

Blądzisz, oj blądzisz......

Kiedyś miałem taką samą cieliczkę . Przyjechał kupiec i trochę się targowaliśmy. Wtedy sąsiad który który przyszedł zaczął mi pomagac przekonując go że warto tyle zapłacic bo " jes z biołom głowom " - tak potocznie mówimy o simentalach ,i wtedy jednocześnie wszyscy wybuchliśmy śmiechem . Gdyby to był laik to pewnie do końca zachowałbym pokerową twarz , ale człowiekowi który tylko popatrzy na cielę i poda wagę co do kilograma wciskac taki kit to po prostu śmiechu warte .     

Nie ważę , ale tylko raz z 40-dniowym byczkiem pojechaliśmy na złom zaważyc , bo oferował mi za niego 1000 zł mówiąc że waży  72 kg , co było dla mnie nie do przyjęcia , i szok - 72 kg ! , a kupiec nawet nie podszedł popatrzec na wyświetlacz , tylko się z dala uśmiechał i kiwnął znacząco głową .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Jak Ty nie ważysz to skąd ktoś może znać wagę? Mam tego bialoglowego cuda  w mlecznym typie wszystkiego średnio 40-55 szt rocznie to wiem co i jak może wyglądać. Podobno przyrosty wcale nie gorsze od jakichś mieszańców. Pokazałbym Ci prawie białego cielaka 100 % SM to do jakiej rasy byś go dopasował? Uwierzyłbyś, że to SM?

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Blądzisz, oj blądzisz.......

Kto Ci sprzedał tak małe LM????Co matką??Padła??

Likeidacja gospodarstwa. Rolnik zmarl a mieszczuchy dzieciaki sprzrdaja wszystko. Ladne krowy lm poszly pod siekiere. Bo kasa szybko i nie ma kto karmic.

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Jak Ty nie ważysz to skąd ktoś może znać wagę? Mam tego bialoglowego cuda  w mlecznym typie wszystkiego średnio 40-55 szt rocznie to wiem co i jak może wyglądać. Podobno przyrosty wcale nie gorsze od jakichś mieszańców. Pokazałbym Ci prawie białego cielaka 100 % SM to do jakiej rasy byś go dopasował? Uwierzyłbyś, że to SM?

Z nieba mi spadłeś . Zawsze chciałem spróbowac hodowli simentala mlecznego , tylko nie wiem jak po cielęciu poznac który jest mleczny , a który mięsny . Szukałem informacji , ale wszędzie pisze że nie ma różnic w wyglądzie . Proszę o jakieś wskazówki . A simentala  jako takiego to zaraz poznam , białego , czy nie , to jest tak jak z jazdą samochodem , nie zastanawiasz się gdzie jest sprzęgło , hamulec , po prostu jedziesz . Tak samo z simentalerami popatrzysz i wiesz .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano
25 minut temu, soltys48 napisał:

no miały z 60-65kg.

Nie wiem co niektórzy tak się bulwersują , ja zawsze sprzedaje takie 10 dni i jeszcze jakoś nikt mi nie powiedział że mu z cielakiem coś się stało,  zawsze jeszcze dzwonią czy już się jakaś krowa nie ocieliła. No i ja mam krowy Simentale , a nie jakieś mieszanki.  A dla tych co piszą że za cielaka to najwyżej by dali 900 zł , to odsyłam ich do handlarzy którzy  przywożą cieleta niby simentale, a to wszystko są słowaki i chowasz takiego dwa lata i ma 500 kg.  U mnie za  dobrą krowę teraz trzeba dać grubo ponad 5tyś więc nie sadze żeby cena 1300 zł za cielaka była zbyt wygórowana.

Opublikowano

Racja kolego . Ja hf byki sprzedaje po 900 zł.  I nie nam problemu ze zbytem i też mają tydzień a nawet mniej. A jak jest mieszaniec z sm to 1200 spokojnie się weźmie.  I nikt nigdy nie narzekał;d przynajmniej nie zdychaja i nie chorują jak te handlarskie niby mięsne 

Gość łorawiok
Opublikowano

Też kupowałem cielęta kilkudniowe , i nie ma się czego obawiac pod warunkiem że były odpojone siarą jak najszybciej po porodzie i przez te parę dni . Potem puszczałem je pod swoje krowy i fajnie  się howały . Natomiast sąsiad kupił pięknego kilkudniowego simentalerka , i polewał mu od serca mlekopanem , to cielak tak zmizerniał  że wygladał jak pisklę wrony , a on sam  przestawił się na owce . Natomiast co do cen , to fajnie ze znajdujecie takich naiwniaków , też bym tak chciał , ale powiedzcie mi czy sami tyle byście zapłacili , bo brzmi to jak anegdota o chłopu , który kupował jajka po złotym , gotował je i sprzedawał ... po złotym .

Opublikowano
3 godziny temu, staszek131415 napisał:

Prawie biały to na pewno nie SM

To jaka to będzie rasa-matka z CZ 100%SM Ojciec 100% SM a ciele wyszło w 90% białe??

Mam takie 3 sztuki z jednego gospodarstwa

Opublikowano

Taaa....  Te ceny to kosmos np za cieliczkę 2tyg charolaise  ładnej budowy wołają 1400zł O.o .  Ostatnio widziałem byczka  sm biało czerwony budowa tez super cena: 1800zł waga 70 kg  Ludzie ogarnijcie się z tymi cenami!!!!!!!  Majątku się nie zrobi, nikt wam nie ukradnie( zaboboniarze) .  Proste przeliczenie: byk hf za 700 zł i np jakis mięsny za 1500zł   rożnica 800zł  waga 800kg netto   wychodzi 1zł za kg  trzeba dostać wiecej niż za hf  żeby wyjść na 0 jak za hf........

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, bambrzwlkp1 napisał:

Taaa....  Te ceny to kosmos np za cieliczkę 2tyg charolaise  ładnej budowy wołają 1400zł O.o .  Ostatnio widziałem byczka  sm biało czerwony budowa tez super cena: 1800zł waga 70 kg  Ludzie ogarnijcie się z tymi cenami!!!!!!!  Majątku się nie zrobi, nikt wam nie ukradnie( zaboboniarze) .  Proste przeliczenie: byk hf za 700 zł i np jakis mięsny za 1500zł   rożnica 800zł  waga 800kg netto   wychodzi 1zł za kg  trzeba dostać wiecej niż za hf  żeby wyjść na 0 jak za hf........

Tylko że to żle wygląda ze strony kupujących(mimo ze jest ich w hu..)Ale ze strony sprzedajacych to bardzo dobrze.Ja jak bym mial coś sprzedac co jest mi zbedne to  chciał bym jak najwięcej zgarnac.-to logiczne.Poczekajmy a za jakiś czas tacy ,,narwancy''będa liczyli tak---------,,Chłop+bydło=bankrut''

• Like 1
Opublikowano

Ja nie karze nikomu kupować ode mnie . Na siłę nie wciskam ;d dla mnie to jest tyle warte. A skoro kupują to musi się im opłacić.  Duże jak sprzedaje to też zawsze wezmę tyle co chce. Trzeba wiedzieć jak sprzedac i gdzie a nie pierwszemu lepszemu handkarzowi co zarabia pół na pół. A później się śmieje że kupił za pół darmo. Po ile u was duże byki za kg ?

Opublikowano
Przed chwilą, debrzyna napisał:

Dlaczego w lipcu 

Zaczyna się "intensywny sezon", sprzedający chcą się szybko pozbyć z powodu braku czasu na zajmowanie się maluchami a kupujący nie mają kiedy pojeździć i skupić jak czas żniw itd ;) 

Opublikowano

Poprostu duzo sprzrdajacych nie musi sprzedac. Kiedys kazdy mleczaz sprzedaeal cielaki bo nie mial gdzie je trzymac. Teraz wielu dostawilo budynki na opasy lub nowe obory na mleka a stare przerobili na opasy. I wystawiaja cielaki drogo jak pojdzie to pojdzie jak nie to bede hodowac. U mnie tez kiedys ojciec cielaki za grosze sprzedawal a teraz jeszcze czasami cos dokupimy jak sie trafi. A sprzedajemy najslabsze sztuki.

Opublikowano

W lipcu czy nawet w czerwcu po prostu mija miesiąc od złożenia wniosku na doplaty to kto może sprzedaje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v