Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Marcin1912 napisał:

skąd ty wziąłeś 16 zł ? na żywą miały 1928 kg ( tak wiem małe były) 1928 - 7% = 1793 kg za tyle by zapłacił handlarz. wziąłem za nie 16236 zł. 16236 ÷ 1793 = 9zl oczywiście wszystko brutto. wybicie 56% co mi daje 1082 kg 16236 ÷ 1082 = 15zl poubojowo

marcin dlaczego liczysz jak upity Balcerowicz.????? Byki miały 1928 kg a skoro szły na wbc to były głodne( chyba ze je opasłeś) to dlaczego liczysz skite???? jakbyś sprzedawał handlarzowi to byś je przecież  jeszcze opasł wiec byki miały by ok2100 kg. skoro na wbc to aby porównać cene powinienes skite dodać a nie odejmować. 

Mi to wychodzi byk głodny na wbc wiec zadnej skity niema a wiec zapłata za tyle ile pokaze waga. w twojim przypadku waga zywa 1928 waga wbc 1082 kg wybicie 56% w przeliczeniu na cene 16236 zł zapłata / 1928 kg wagi = 7, 8zł netto za kg 8, 42 zł brutto. Wiec niepisz ze 9 zł bo nigdy skity nie odliczasz od wagi jak dajesz na wbc jak tak robisz to oszukujesz sam siebie

cena wbc 13,9 zł netto 15 zł brutto inaczej wyjsc niechce

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Najlepiej odjąć jeszcze to czego nie ukradł handlarz i wyjdzie po 10 na żywo.

Przy odjeciu 7 procent na okarmienie wybój powinien być 58 - 60 procent , przy co najmniej R klasie w przypadku sima.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Do cholery denerwuja mnie takie coś ze ktoś od wbc odlicza skite i pisze ze 9 zł dostał. Od WBC nigdy nie odlicza sie skity bo jakbys sprzedał handlarzowi to byc je opasł jak bąki. i by były cięższe o 7% a nie lżejsze jak pisze marcin.

Marcin za simentala dostał 7, 8 netto 8,42 brutto na wbc 13,9 netto 15 zł brutto.  

I teraz marcin zastanów sie czy od handlarza byś też nie uzyskał 7, 8 netto za sima??????

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
6 minut temu, KamilSokoowski napisał:

Z 1928kilogramow zrobiło Ci się 2100... chyba za pomoca węża w dupe... oj tyran Ty i te Twoje mądre teorie

wybacz ale 10 % od 1928kg to ok 190 kg. 190 kg opasu + 1928kg głodnego byka = 2118 kg. a kazdy handlarz bierze 7% skity wiec mogłem sie pomylic o 50 kg najwyżej na całości bez weża w d*pie. Kazdego byka opasasz spokojnie 50 kg * 3 byki marcina = 150 kg opasu wiec do 2100kg raczej juz niewiele brakuje

Opublikowano
2 minuty temu, tyran3 napisał:

wybacz ale 10 % od 1928kg to ok 190 kg. 190 kg opasu + 1928kg głodnego byka = 2118 kg. a kazdy handlarz bierze 7% skity wiec mogłem sie pomylic o 50 kg najwyżej na całości bez weża w d*pie. Kazdego byka opasasz spokojnie 50 kg * 3 byki marcina = 150 kg opasu wiec do 2100kg raczej juz niewiele brakuje

Haha dobre jaja 

Tyran jeszcze raz przeanalizuj kalkulację Marcina.  Odjal skite od całości w przypadku gdy handlarz bralby z tej wagi od Niego te byki. Czytaj spokojnie i analizuj,i nie rozsiewaj popeliny 

Opublikowano

Kolega Tyran sam ma wagę i pisze takie głupoty na pożytek handlarzy i ich % okarmienia.Mam wagę ojca,brata jest z kim zważyć przed i po obrzondku  bydło jak ma być na handel powiedzmy jutro i tak jałówka zje 5-10 kg byk 15-20 i tyle.Jak to sie ma do tych 7% które dają nam 50-60 kg ze słusznej wagi byka?

Opublikowano
Myślisz że byki z luzu co mają dostęp cały czas do wody i do sianokiszonki dasz radę nakarmić przed sprzedażą 60 kg dla mnie to wątpliwe dlatego liczę ta wagę co oddałem na wbc bo oddając do handlarza ona by była taka sama :) czy ty chcesz mi powiedzieć że oszukujesz biednego handlarza I okarmiasz byki przed sprzedażą z czego on będzie żył jak tak będziesz robił :D :D
Opublikowano

Kiedyś wozilem wywar to taki byk na poczekaniu potrafił SAM wypić 4 wiadra bez żadnego ale jedyne co go ograniczało to to że więcej nie było.  Ale to wywar teraz gdy woda pasza cały czas opor czegoś takiego nie ma. Po ile bydło bo jakoś żadnych cen nikt nie podaje 

Opublikowano

u nas stabilnie od dłuższego czasu

byki do 8 netto, jałówki 7,5 a krowy słyszałem że 6 a jak super to 6,5

po niedzieli będe sprzedawał jałówki od 7 do 7,5 netto

łódzkie

Opublikowano
4 godziny temu, johnsnow napisał:

Kolega Tyran sam ma wagę i pisze takie głupoty na pożytek handlarzy i ich % okarmienia.Mam wagę ojca,brata jest z kim zważyć przed i po obrzondku  bydło jak ma być na handel powiedzmy jutro i tak jałówka zje 5-10 kg byk 15-20 i tyle.Jak to sie ma do tych 7% które dają nam 50-60 kg ze słusznej wagi byka?

Co do zywienia przed ubojem z luz sie nie wypowiadam bo ja zawsze z łańcucha sprzedaje i nie daje wieczorem pić i rano bez trudu dwa wiaderka 15 litrowe wypije bez mrógniecia okiem czyli 30 kg na dzien dobry potem pół wora posiekanych ziemniaków wiec kolejne 25-30 kg do tego 5 kg srótu i potem opór słomy aby niesrał  wiec co to za problem nakłaśc mu w brzuch 60- 65 kg???????? i zapewniam wieczorem chory niebedzie tylko bedzie głodny i w razie braku odbioru rezygnuje juz z ziemniaków tylko woda i słoma  i po jutrze mozna na nowo przygotować do sprzedarzy. A co do luzu ludzie jezeli sprzedajecie cały boks to odcinacie im wode i dzień wczesniej słomiana dieta i rano wypiją takrze mase wody i zjedza wszystko bo wsciekle głodne wiec tez niewidze problemu opaśc byka z luzu no chyba ze idzie tylko część kojca wiec wtedy niewiele wykombinujesz

9 godzin temu, wiko napisał:

Haha dobre jaja 

Tyran jeszcze raz przeanalizuj kalkulację Marcina.  Odjal skite od całości w przypadku gdy handlarz bralby z tej wagi od Niego te byki. Czytaj spokojnie i analizuj,i nie rozsiewaj popeliny 

Wiko ok ale to nie wyszło 9 zł brutto jak wy ludzie liczycie to jest liczenie pijanego i naćpanego dla poprawy humoru!!!!!!! wyjasniam dlaczego sokołów zapłacił marcinowi 16236 zł za 1928 kg wagi zywej a więc 7,8 netto 8,40 brutto   za kg        teraz przyjerzdza handlarz i odlicza od 7% skity a wiec płaci za 1793 kg wagi żywej  też po 7,8 a wiec marcin dostał by za bydło 15105 zł.  W przeliczeniu na wage bez skity handlarz dałby 7,3netto 7, 83 brutto   Reasumując na wbc byk kosztował w sokołowie 7, 8 netto a u handlarza realnie przed skitą7,3 netto i tyle a marcin niedołuczył sie matematyki w szkole i robi dziwne karkulacje niemacie prawa doliczać nigdy przenigdy  skity do wbc i wyciagać z tego cene. Jezeli tak robicie to znaczy ze nie macie wogóle pojecia co wy ludzie liczycie i jak was ktośc z podstawówki wogóle puścił

Opublikowano (edytowane)

Tyran pier**lisz jak potłuczony juz od dłuższego czasu na tym forum. Błędy ortograficzne na potęgę- wiem napiszesz zaraz za masz dysleksje, dysgrafie i inne dys z dysmózgią na czele. Myślisz ze jak kiedyś zrobiłeś tak handlarza w h*ja to oni nie wiedzą ze u ciebie byki ojebane i daja kiepską cenę? Ja jakoś nigdy nie kombinuje z ,,okarmianiem” na  siłę, a waga mi się zgadza bo nikt nie ma oporu jechać na ogólną i cen jak patrzę na forum nie mam najgorszych bo ,,waga moja”. Uważam że jak z kimś handlujesz dłuższy czas i jesteś uczciwy, masz dobry towar to handlarz też podchodzi do ciebie uczciwie bo wie że może stracić dobrego klienta. 

Edytowane przez przemek28_28
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, przemek28_28 napisał:

Tyran pier**lisz jak potłuczony juz od dłuższego czasu na tym forum. Błędy ortograficzne na potęgę- wiem napiszesz zaraz za masz dysleksje, dysgrafie, i inne dys z dysmózgią na czele. Myślisz ze jak kiedyś zrobiłeś tak handlarza w h*ja to oni nie wiedzą ze u ciebie byki ojebane i daja kiepską cenę? Ja jakoś nigdy nie kombinuje z ,,okarmianiem” na  siłę, a waga mi się zgadza bo nikt nie ma oporu jechać na ogólną i cen jak patrzę na forum nie mam najgorszych bo ,,waga moja”. Uważam że jak z kimś handlujesz dłuższy czas i jesteś uczciwy, masz dobry towar to handlarz też podchodzi do ciebie uczciwie bo wie że może stracić dobrego klienta. 

przemek a gdzie widzisz okradanie handlarza???? 800kg byk powiecmy 7% skity to 56 kg wiec dlaczego mam opasać byka mniej????? i oddawać handlarzowi z miesa na skite?????

Taki opas jaka skita a ty mówisz ze okradam handlarza bo zamiast opaść na 20 kg to opasam na tyle ile on odciaga

a dysmózgie to ty posiadasz skoro handlarz ci odciaga 56 kg a ty opasasz na 20 kg innymi słowy handlarz daje ci lepszą cene bo znalazł frajera który daje 30 kg miesa za darmo w ramach skity

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

A czy ja napisałem gdzieś że okradasz? Napisałem że okarmiasz na siłe. A skite można na 5% urwać. Skita jest także przez takie działania jak twoje. Mój ojciec też tak kombinował a teraz jak byki z luzu to nie ma potrzeby. 

Opublikowano

Tyran siejesz zamęt i szczym ryj z tym swoim okradaniem, legalizacja wag,  i zarobkach handlarzy.  Nie pasuje to wydupiaj do Danii,Twojego autorytetu 

Opublikowano
1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

A czy ja napisałem gdzieś że okradasz? Napisałem że okarmiasz na siłe. A skite można na 5% urwać. Skita jest także przez takie działania jak twoje. Mój ojciec też tak kombinował a teraz jak byki z luzu to nie ma potrzeby. 

ale ja niekobinuje bo jakbym dawał sól i inne cuda niewidy to bym włozył wkabana i 80 kg a ja wkładam mniej wiecej tyle ile skita a jak ktoś bierze mniejsza skite to i ja mniej opasam przecież nie jestem samobójcą aby tracić kupującego

1 minutę temu, wiko napisał:

Tyran siejesz zamęt i szczym ryj z tym swoim okradaniem, legalizacja wag,  i zarobkach handlarzy.  Nie pasuje to wydupiaj do Danii,Twojego autorytetu 

prawda w oczy kole widze

Opublikowano
Przed chwilą, wiko napisał:

Jak opisałem bydło to Ty wyjezdzales pod szafę na kocie.. daj spokój i nie pisz smutow 

człowieku to ze dobrze tuczysz byki to nieznaczy ze dobrze liczysz  skoro skite liczysz od wbc to sie pod szafe ze wstydu schowaj

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v