Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, rolnikw napisał:

Ja mam pare bykow na matke to agencja ma to gdzieś a weterynaria sie czepiala ze nie moga byc zwierzęta z dwóch gospodarstw w jednym budynku,

A mialem kontrolę  z  agencji i z weterynarii

bo weterynaria zawsze wymysla bo kto ci zabroni w twojej stodole mieć '" hotel dla bydła" i trzymać w jednym budynku zwierzenta od 5 sąsiadów  rolników, tak jak z końmi jedna stadnina a konie sa własnościa wielu osob

Opublikowano
3 minuty temu, antoni69 napisał:

Tez zalezy kto kontroluje i jak bardzo chce sie czegos przyczepić :D

wiesz  ci z agencji maja to gdzies jezeli byk ma kolczyk i paszport  to sie nieczepiają ale weterynaria jest przyzwyczajona do przyjmowania łapówek od ubojni ( patrz przykład sol drogowa niewidzieli worków przez 10 lat:D)  a zarabiaja ok 3000 zł na łape i poprostu sie przymawiaja, hehehe

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

bo weterynaria zawsze wymysla bo kto ci zabroni w twojej stodole mieć '" hotel dla bydła" i trzymać w jednym budynku zwierzenta od 5 sąsiadów  rolników, tak jak z końmi jedna stadnina a konie sa własnościa wielu osob

Toś teraz z tym hotelem pojechał po bandzie, spróbuj niech wpadnie województwo mile nastawione to się przekonasz, a nie daj Bóg niech jeszce gdzieś sie dopatrzą,że przepisane z jednego na drugiego

Opublikowano

Witam jestem tu nowy i jak to wsztystko czytam to  nie mogę uwieżyć u mnie na Śląsku cena żywca :byk 17 miesięcyeko nic z chemii nie dostawał i w ubojni mi powiedzieli 6.80 za kg tak ze nie ma sensu taka gospodarka 560 kg i zbiorę za niego 3800 a za takiego 3 tygodnie wołają 1200 zł worek mleka 110 zł witamina jakaś i niby co zostanie  ? tylko garb od roboty ;/ 

Opublikowano

W agencji co pokój to inna interpretacja tego samego przepisu

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, luknab7964 napisał:

Witam jestem tu nowy i jak to wsztystko czytam to  nie mogę uwieżyć u mnie na Śląsku cena żywca :byk 17 miesięcyeko nic z chemii nie dostawał i w ubojni mi powiedzieli 6.80 za kg tak ze nie ma sensu taka gospodarka 560 kg i zbiorę za niego 3800 a za takiego 3 tygodnie wołają 1200 zł worek mleka 110 zł witamina jakaś i niby co zostanie  ? tylko garb od roboty ;/ 

Daruj sobie taką robotę, rzuć to i znajdź lepszą opłacalną pracę.  To tylko dopłacanie do interesu.  Nie weźmiesz za niego 3800 po biorą jeszcze w zależności 7% za brud czyli około 521 kg * 6.8 "netto lub brutto" = 3542 zł. 

Na Twoim miejscu byka najpierw bym odrobaczył jeżeli nie był, potem dobrze karmił kiszonką itd. i potrzymał do 20 lub 22 miesięcy i wtedy opierdolił. Szkoda takiego szczapa 560 kg do rzeźni oddawać tam nie ma czego kroić. 

Edytowane przez Mistrzu2
Opublikowano
9 minut temu, luknab7964 napisał:

luknab ale tak jest wszendzie poprostu niemozesz sprzedawać takich 560kg bo szkoda takiemu zycie odbierać no i musisz cene negocjować bo nieraz posrednik da wiecej niz ubojnia tyle ze musisz miec swoja wage albo jakas ogolna w poblizu. Poprostu jak sprzedasz byki musisz minimum srednio brać( z vatem) 5 tys za sztuke i wiecej za cielaka niedawać jak 1 tys inaczej daj sobie spokój

Opublikowano

Ja mam w jednym budynku od kilku lat 2 stada. I mialem juz po kilka kontroli z agencji i weterynari. Nikt nigdy sie nie czepial. Zreszta co ich to obchodzi. Nikomu do tego ze sa przepisane z ojca ns syna i przebywaka w tych samych budynkach a nawet i kojcach.

Opublikowano
Dnia 30.01.2018 o 22:51, Patryg napisał:

To jest waga byka na zakładzie. więc stroczki nie odliczamy

troche zle liczysz 

Jak byk nie kombinowany  normalnie karmiony to po 100km podróży  spada ok.15 kg to i tak jeszcze 4-5 % trzeba by odjąć na strączke (brut,okarmienie)

Opublikowano

ja to sie zastanawiam co wam daje te obliczanie tych procentów ? wiecej kasy macie z tego ? :D

jak oddasz na wbc jeden z drugim i wyjdzie powiedzmy 400kg to jakbys nie liczył tych procentów wybicia, czy ze strączką czy bez, to i tak ci kasy nie przybedzie z tego :D

Opublikowano
28 minut temu, ozzborn napisał:

ja to sie zastanawiam co wam daje te obliczanie tych procentów ? wiecej kasy macie z tego ? :D

jak oddasz na wbc jeden z drugim i wyjdzie powiedzmy 400kg to jakbys nie liczył tych procentów wybicia, czy ze strączką czy bez, to i tak ci kasy nie przybedzie z tego :D

osborn jak nieprzybedzie????? powiedzmy te twoje 400 kg  to jak jest mniejsza miesność  to za kilogram dostaniesz mniej kasy. 400kg miesa po wybici np. 58% miesnosci da inną kase niz 400 kg przy 52 % miesci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v