Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak chcesz handlować z Sieczkowskim lub innymi "handlarzami" z okolic Radomia, polecam wyposażyć się w wagę. Płacą niby dobrze ale je**ą tak około 70kg na sztuce. A najlepiej powiedzieć że masz wyważone, ale wtedy cena będzie zupełnie inna.

Opublikowano

Biernacki pare km ode mnie buduje na powierzchni 18 ha "tuczarnie" dla bydla na 12 tys sztuk wiec chyba nie jest tak na dnie....zreszta wiekszosc duzych posrednikow z okolicy wozi do goliny.

Ja jak mam kilka sztuk to tez do niego daje. Cena wyjsciowa jest zawsze slaba ale wystarczy wspomniec ze handlarze dawaja tyle i tyle i zawsze przebije. Kasa zawsze na koncie przed odbiorem bydla.

Opublikowano

Ja też jestem zeby Biernacki się rozwijał bo im konkurencja wieksza tym lepiej. Biernacki sam moze tez być w porzątku ale te jego przedstawiciele to patologia mają powiazania z pośrednikami  i klasyfikatorami i działają na szkode zakładu dlatego potem biernacki ma zatory płatnicze. 

Opublikowano
18 godzin temu, johny1991 napisał:

Dużo z Podyma handlujesz? Jakie opinie o nim?

Podyma ogólnie w porządku jest tylko to jego płacenie... zawsze zapłaci ale trzeba dzwonić i sie prosic... pewnie z nim jest tak samo ze mu ubojnia nie da a zas on tez w h*ja leci bo nie ma z czego dac. A co do biernackiego to koło mnie też przerabia stare pgry na 10tys sztuk cielaków...

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Ty wiesz  ile to jest 10 tyś szt bydła? wiesz ile to budynków?paszy?

U mnie jest gość ,co ma na stanie ok 300 sztuk i pracuje przy tym kilka osób ,a wóz paszowy większość dnia lata przy zwierzakach .Gość kupuje tylko odsadki i sam właściciel po okolicy skupuje słomę i siano .Praktycznie cały rok tylko tym się zajmuje ,a pracownicy karmią byczki .Natomiast na 10 tyś sztuk to ile mijsca i karmy potrzeba .To nie są świnie .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sokol2 napisał:

Podyma ogólnie w porządku jest tylko to jego płacenie... zawsze zapłaci ale trzeba dzwonić i sie prosic... pewnie z nim jest tak samo ze mu ubojnia nie da a zas on tez w h*ja leci bo nie ma z czego dac. A co do biernackiego to koło mnie też przerabia stare pgry na 10tys sztuk cielaków...

z takiej ilości bydła pracowników przy kupnym wszystkim nie zostanie mu nu nawet gnój..

Chyba ze kupuja pasze tak jak bydła ze płaca kiedy chca..

Edytowane przez Gość
Opublikowano
27 minut temu, soltys48 napisał:

Jak był od biernackiego koleś to trochę podpowiadał.gadał ze dziennie na te ich bydło co posiadają idzie 1tyś bel sianokiszonki

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Sołtys, a co to jest 10 tysięcy sztuk. Starczy panu Wojtkowi na dwa tygodnie ? 😉

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, bobienko napisał:

Jak był od biernackiego koleś to trochę podpowiadał.gadał ze dziennie na te ich bydło co posiadają idzie 1tyś bel sianokiszonki

Przyjmijmy ,że jako główna pasza to kukurydza,kiszonka oczywiscie, bo przy takich ilosciach bydla nie wyobrazam sobie inaczej.  Więc sianokiszonka to dodatek do kiszonki z kukurydzy.  1 bela to około 600 kg -wiec dla ~ 40 sztuk . Zatem 1000 bel idzie dla około 40 000 sztuk DZIENNIE . Ktoś tu bajki opowiada 

Edytowane przez wiko
Opublikowano

Mówił że główny składnik to sianokiszonka słoma i zboże.i z kukurydzy maja rezygnować.i ze szykują odpajalnie na 4tyś cielaków na miesiąca.a jak tam jest to ch*j ich wie

Opublikowano
2 godziny temu, wiko napisał:

Przyjmijmy ,że jako główna pasza to kukurydza,kiszonka oczywiscie, bo przy takich ilosciach bydla nie wyobrazam sobie inaczej.  Więc sianokiszonka to dodatek do kiszonki z kukurydzy.  1 bela to około 600 kg -wiec dla ~ 40 sztuk . Zatem 1000 bel idzie dla około 40 000 sztuk DZIENNIE . Ktoś tu bajki opowiada 

Zgadzam się z Tobą. 

Bydło przy obsadzie 20 sztuk powyżej 400 kg owali przez rok 40 ton sruty, bez kukurydzy .

Opublikowano
5 godzin temu, AdamRo napisał:

Sołtys, a co to jest 10 tysięcy sztuk. Starczy panu Wojtkowi na dwa tygodnie ? 😉

Masz rację dla nich do przerobu to nic

ale ciężko mi ogarnąć farmę na 10 tyś szt.....

Opublikowano
1 godzinę temu, stonka15ak napisał:

20 sztuk powyżej 400 kg owali przez rok 40 ton sruty

czyli dziennie na 1szt śruta kosztuje +- 3,5 zł + słoma  kiszonka woda to razem 8 zł Za 8 zł mamy przyrost 1 kg za 8zł i bilans jest na zero Idealny biznes 

Opublikowano
21 minut temu, debrzyna napisał:

czyli dziennie na 1szt śruta kosztuje +- 3,5 zł + słoma  kiszonka woda to razem 8 zł Za 8 zł mamy przyrost 1 kg za 8zł i bilans jest na zero Idealny biznes 

Doplata zostaje 😂

• Haha 1
Opublikowano

sołtys bo opłacalnolność opasa to głównie dopłata i koszt zakupu cielaka.  jak ktoś daje za tygodniowego daje 1800 zł to znaczy ze juz najpewniej dołorzy do interesu

Opublikowano

No ale handelek

4 minuty temu, soltys48 napisał:

dawno o tym pisałem że opas to raczej hobby

zarabianie zaczyna się pow 50szt

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v