Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, tyran3 napisał:

Tez mam propozycje sprzedac byki na wbc nawet niezła cena za O klase 13, 6 ale kurde boje sie. ABP Pniewy pare lat temu też mi wzieła byki mieszańce nawet przyzwoitej budowy a na wydruki klasa O wybicie 47 % na kazdym byku 1 tys w plecy w stosunku do tego co bym dostał od handlarza

Koledzy prosiłbym o opinie  firm ( bo nieznam kompletnie) HERMES płatnośc gotówką, oraz firman KOJS

Hermes to byle Magdalenki, które jeszcze nie spłaciły rolników a otworzyli nową firmę. Ja się najeździłem po pieniądze. Kojs niby ubojnia a płaci mniej jak pośrednicy(towar jedzie 500km) raczej oni za to nie zapłacą ;)

Opublikowano
23 minuty temu, SzlachtaM napisał:

Hermes to byle Magdalenki, które jeszcze nie spłaciły rolników a otworzyli nową firmę. Ja się najeździłem po pieniądze. Kojs niby ubojnia a płaci mniej jak pośrednicy(towar jedzie 500km) raczej oni za to nie zapłacą ;)

Dzięki za info a masz jakeś godnych polecenia pośredników z którymi Ty handlujesz????? możęśż napisać tu albo na priv.

JA mam 8/9 sztuk( jeden pojedzie jak bedzie miał 600 kg na czysto) HF, dobre RW i NCB  i ceny zaproponowane straszny rorzut. Hermes zapropnował od 7,4-,7,7 , Kojs średnio za wszystkie 7,3 a waleński- pięta to już wogóle cyne wali 6,9 za wszystkie średnio- przy takiej cenie to bym zaryzykował i predzej po 2 sztuki na wbc oddawał

Opublikowano
12 godzin temu, AdamRo napisał:

Ta, słynny był z dużych strączek. Nagania mu jeszcze gościu z Tążew ? Komu sprzedajecie w twoich stronach ?

chyba ja mam najbliżej do nich ale tez nie sprzedaje im,,,staczki to ma nawet 9 % A CENA slaba i kasa za 30dni dopiero,,on ma szalone dlugi

11 godzin temu, Gringo1 napisał:

Z Tążew Pokorka stary naganiacz z Maciejczykami nawet jezdził z początku

nawet maciejczykow znasz?? co teraz z nimi..ten romek handluje a lukasz???????

Opublikowano

tyran za hf takie typowe  bm niemieckie siersciuchy wysokie na 2m walenski pieta w zeszłym tygodniu dał mi 7,3netto 5%na brud, waga moja kasa po 2 dniach na koncie. Jak bym chciał na wbc to 13,8dawał za O klase... Także nie wiem co tam masz za byki ze ci 6,9 daje...

Opublikowano
1 minutę temu, Sokol2 napisał:

tyran za hf takie typowe  bm niemieckie siersciuchy wysokie na 2m walenski pieta w zeszłym tygodniu dał mi 7,3netto 5%na brud, waga moja kasa po 2 dniach na koncie. Jak bym chciał na wbc to 13,8dawał za O klase... Także nie wiem co tam masz za byki ze ci 6,9 daje...

sokół też nie wiem  bo było paru oglądać  i własnie najmniejszą cene co proponowali to 7,3 a ten zapromonował taką cene ze mi gacie opadły

Opublikowano

przecież przy cenie 13, 8 to przy wybiciu na poziomie 50 % wychodzi własnie 6,9...... a zeby byk miał 50% to albo jakiś chory albo 2 tygodnie niekarmiony

Opublikowano

ja też sprzedaje na zywą ale to łatwo obliczyć jak byk ma powiedzmy 700 kg ( głodny oczywiście) i wybije sie na 50% to masz miesa 350 kg mnozysz to przez 13, 8 i wychodzi ci 4830 zł netto za sztuke  i teraz dzielisz na powrót przez 700 kg i wychodzi Ci cena za 1 kg 6, 9!!!!!!!!!!! .

Problem jest tylko jeden ze jak ty oddasz ubojni byka to masz wybicie np. 52% a jak tego samego byka odda handlarz to on ma np. 54 %

Więc cena 6, 9 jest dla mnie obrazą zwłaszcza ze w zniwa sam za bykami wydzwaniał.

Opublikowano

Ło matko ! Samą słomę żarł ? Chodź wody było mu dawać pod dostatkiem , to może krócej by stał .

Opublikowano
15 minut temu, wiko napisał:

tyran,dzielisz przez 651 kg przy zalozeniu, ze potracenia jest 7%,zatem wychodzi 7,40

wiko WBC niema potrącenia. 

A ja licze 700 kg pustego głodnego nieodpasionego przed sprzedarzą aby mi się dobrze wybił. Gdybym sprzedawał tego samego byka na zywą to bym dał mu  rano jeść  i wtedy ważył by 749 kg przy skitce 7%. Jeżeli inaczej liczysz to nigdy wyniki miarodajne Ci niewyjdą

Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Taaa , zeżre 50 kg .Ciekawe czego ?

zetorki to nie problem tyle natkać, ale po co??? ja na wiekszą skite jak 6 % się jeszcze nie zgodziłem a 40 kg to bez problemu 20 l wody wypije normalnie ( licze na łańcuchu) 10-15 kg ziemniaków zje również bez problemu do tego jak sprzedaje 5 kg śrótu nastepnie kiszonkę w koryto i byk niema prawa się posrać. A jak handlarz nie przyjedzie to wieczorem normalnie  je  może delikatnie mniej.  Wiec 40 kg zarcia to zaden problem. Poprostu takie okarmienie jaka skita tak zebym ja niebył stratny i handlarz  nie mówił  ze mu sie byk na samochodzie  odchódził

Opublikowano
41 minut temu, wiko napisał:

tyran,dzielisz przez 651 kg przy zalozeniu, ze potracenia jest 7%,zatem wychodzi 7,40

ta i wtedy wybicia wychodzą ....ja bym tam odjął z 10%

17 minut temu, zetorki12 napisał:

Taaa , zeżre 50 kg .Ciekawe czego ?

lekko

są sznurku co tyle wody potrafią wypić plus do tego wyslodki lub ziemniaki i idzie napaś bydlaki przed sprzedażą. Tylko po co? handlarz głupi? A niech nie weźmie i co? Bydlak struty min na tydzień

Opublikowano

Handlarz ma oczy i widzi brzuch . A traf żeby akurat przyjechał na umówioną godzinę . Jak normalnie liczyć , to już wybicie nie wychodzi takie . No ale niektórzy uwielbiają samych siebie okłamywać .

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

ta i wtedy wybicia wychodzą ....ja bym tam odjął z 10%

Nie napisałem o odejmowaniu skity do przeliczania wbc, tylko odjecie skity do obliczenia ile go w domu wyszedłby na żywa ze swojej wagi. Czytaj uważnie 

Opublikowano

Wczoraj jakiś głupi był handlarz.szukał bydła,pytał po ile sprzedaję.to palnąłem tak co ślina na język.przyniosła ze po 14,60 netto za R.a on ze mało i że da po 8 na żywą:ph34r: jak to rozkminić?xD 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v