Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie to bajki z tymi cenami miałem już kilku i dabpol proponował za największego 7.6 brutto Zywpol po 7 8 Czarnecki po 8 ale płatność niby14dni (czytaj 30 dni). I bydło zabrała firma Urbanek 840 kg 26mc 8 zł 660kg 21mc 8 zł 600 kg 23mc 7.8 zł wagi i ceny brutto przelew 3 dni. Oczywiście Hf ten wielki to był mój rozpłodnik

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano
25 minut temu, RafaKdziela napisał:

tyran3

Nie rozumiem Twojej historii ???

Klasa R dla wszystkich 13,8 netto .

Rafał moja historia jest taka ze niezgadzam sie z Tobą ze " przekonałes sie do sprzedaży na wbc" poprostu trafiłeś na rzetelną ubojnie ulbo na ubojnie która akurat potrzebuje bydła. Nastepnym razem ta sama ubojnia za te same byki moze cie tak ogolić ze to co teraz zarobiłes może ci niestarczyć.

Kolega sprzedał mimo ze mu odradzałem handlarzom byki mieszańce LM  na wbc i jak dostał rozliczenie to sie załamał.

Jak przeliczył na wage zywom to mu 6,5 netto wyszło jak przemnozył przez 5 sztuk. to sie okazało ze  ze jednego byka oddał złodziejom zadarmo w stosunku do tego co mu inni proponowali za te byki na zywą.

Opublikowano

tyran3

Kolego dlatego forum czytałem od dłuższego czasu i wyciągam z tego wnioski ,co piszecie .Wykluczyłem wszystkich dużych odbiorców i tych z daleka .W mojej okolicy jest kilka osób ,które sprzedają do tej firmy do której ja sprzedałem .Ojca znajomy i jego syn sprzedają 10 lat do Rafalexu .Wybór był tylko jeden .Co do WBC namówił mnie klasyfikator i to było moje ryzyko ,tak jak Twojego kolegi .Trochę grosza zarobiłem więcej .Dwa lata przy tym chodzisz to trzeba dobrze wybrać kupca.

Opublikowano

Każda płaci dobrze. Nie każda dobrze Ci wyliczy wybicie :D

Opublikowano

To zależy od byka. Mi ni grom nie wychodzi na wbc.  Np byk 840 kg -7%=781 *8 zl 6240 840*52% 436*13.3= 5800 +7=6216 zl gdy zakładam że o klasa 13.3 netto

Opublikowano

Nie zawsze ma najwyższą cenę ostatnio dabpol dał lepszą .  A waga mam swoją więc nie obawiam się sprzedawać do nowych. 

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, zkordalski napisał:

To zależy od byka. Mi ni grom nie wychodzi na wbc.  Np byk 840 kg -7%=781 *8 zl 6240 840*52% 436*13.3= 5800 +7=6216 zl gdy zakładam że o klasa 13.3 netto

zkordalski  popełniłeś bład w liczeniu  i na to samo napewno na wbc nie wyjdzie ci przy wybiciu 52%.

byk na wbc idzie głodny

na zywą obzarty 7%

reasumując  masz złe porównanie

skoro byk na wbc ma 840 kg  to zeby można było porównywać to byk na zywą musi mieć 900 kg. minus skita 7% to wychodzi 837zywej.

byk na zywą 840 kg i byk na wbc 840 kg  TO DWA RÓZNE BYKI.

Chyba ze na zywą byka odajesz głodnego

WYJDZIE CI PRZY TWOJEJ SYMULACJI NA TO SAMO PRZY WYBICIU 54% bo podstawą wyjacia nie jest840 kg ale 781 kg. inaczej jak mówiłem porównujesz dwa rózne byki

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
1 godzinę temu, dawcio2218 napisał:

A tak w ogóle u tego urbanka to jak z waga bo to że da cenę najwyższą nie znaczy że na wadze nie odzyska

U nas w okolicy mało już się pojawiają, kiedyś sporo kupowali, resztę możesz się domyśleć. Sam się przejechałem na nich, dopiero gdy znalazłem to forum to oczy mi się otworzyły

Opublikowano
18 godzin temu, RafaKdziela napisał:

nikolas29

Tak lepiej na każdym byku dało ,jak na żywo .Co do szczegółów zachowam dla siebie .Biorę przykład z znakomitych hodowców z forum :)

Powiem jedno przekonałem się do sprzedaży byków na WBC .

czyżby z Jarka B ? :D

Opublikowano

Już tak zawyzylem ile się da . Załóżmy że jedzie pełen na wbc jak i na żywą i zauważmy że teraz O to chyba 12.80 a Tu już liczę 13.3 ojciec sprzedawał kiedyś na morliny na umowę i odradza ma sprzedawać hf po uboju tu tylko mieszance i lepsze to może i coś jest więcej 

Owszem ale on wie że mam wagę i lepiej u mnie były ważne rano a brali je o 20 to każdy byk na Plus 5 kg według mojej wagi. Dziś nie obawiam się sprzedawać do nikogo taki komfort własnej wagi :)

Propozycja na dwie krowy waga 680 4.8 720 po 6 wsxystko brutto slabo dzwonię do innegi

Opublikowano
1 minutę temu, zkordalski napisał:

Już tak zawyzylem ile się da . Załóżmy że jedzie pełen na wbc jak i na żywą i zauważmy że teraz O to chyba 12.80 a Tu już liczę 13.3 ojciec sprzedawał kiedyś na morliny na umowę i odradza ma sprzedawać hf po uboju tu tylko mieszance i lepsze to może i coś jest więcej 

ok ze zawyżałeś ale przy założeniu na żywą 8 brutto  i twojej cenie 13, 3 to tyle samo na wbc dostaniesz jak byk wybije sie 54% a nie 52% a to ogromna róznica jak sprzedajesz HF bo hf raczej sie nie wybije powyżej 54%. A co do mieszanców to zalerzy od ubojni i klasyfikatora  bo u jednego bedziesz miał 59% a u drugiego 52% za takiego samego byka plus klasa. wiec czysta ruletka sprzedawać na wbc raz zyszkasz 300 zł innym razem tysiaka jesteś do tyłu jak mój kolega "jelonek"

Opublikowano
38 minut temu, ozzborn napisał:

czyżby z Jarka B ? :D

Oczywiście ,że miałem Ciebie kolego na myśli ,jako znakomitego hodowcę .Tyle się wypowiadasz ,to uznałem ,że jesteś fachowcem wysokich lotów ;)

Od Jarka mogę czegoś się nauczyć o ile podzieli się wiedzą z nami maluczkimi :).Wiadomo praktyka czyni mistrza :15_yum:

Opublikowano
3 godziny temu, tyran3 napisał:

zkordalski  popełniłeś bład w liczeniu  i na to samo napewno na wbc nie wyjdzie ci przy wybiciu 52%.

byk na wbc idzie głodny

na zywą obzarty 7%

reasumując  masz złe porównanie

skoro byk na wbc ma 840 kg  to zeby można było porównywać to byk na zywą musi mieć 900 kg. minus skita 7% to wychodzi 837zywej.

byk na zywą 840 kg i byk na wbc 840 kg  TO DWA RÓZNE BYKI.

Chyba ze na zywą byka odajesz głodnego

WYJDZIE CI PRZY TWOJEJ SYMULACJI NA TO SAMO PRZY WYBICIU 54% bo podstawą wyjacia nie jest840 kg ale 781 kg. inaczej jak mówiłem porównujesz dwa rózne byki

Co ty pier...? Aż mnie w oczy szczypie jak to czytam.

• Thanks 1
Opublikowano

Panowi ile w woj łódzkim mogę dostać za byki? ładne  hfy i ncb waga 750-800 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v