Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, szymon09875 napisał:

Ale to dwie odmienne rzeczy i nie mozna tego laczyc :o a co do samego faktu odliczania strączki to najlepiej nakarmić ile sie da plus woda z melasa i na 10 sztukach 600 kg upchasz xD

gorzej jak tych byków nie wezmą bo się nie dogada ceny itp. po prostu nie godzić się na jakieś 7% tylko 4 bądź 5 i wszystko jest ok.

Opublikowano
31 minut temu, szymon09875 napisał:

Ale to dwie odmienne rzeczy i nie mozna tego laczyc :o a co do samego faktu odliczania strączki to najlepiej nakarmić ile sie da plus woda z melasa i na 10 sztukach 600 kg upchasz xD

no właśnie , a jak trafisz na mądrego kupca który wie co robisz i on tego dnia nie przyjedzie ? potem biegunka lekarz , i jest tak jak ty mówisz , tylko w druga stronę , był i koło mnie taki sam mądry co chciał na jednym byczku zrobić majątek , okarmił byka do oporu i zawiózł na skup , przy zdejmowaniu byk upadł beknął i wstał , widział to kupujący i byka nie wziął . powiem w skrócie , po powrocie do domu byk wart 5000 , poszedł za 2400, podczas upadku pękł kałdun , i jak opłacało sie okarmiać ????????

Opublikowano

Raz dziennie to stanowczo za rzadko , szczególnie latem . Nawet zdaje się sprzeczne z dobrostanem .

Opublikowano

koledzy proste rozwizanie godzić sie max 5 % z luzu, 6% z łańcucha jak ktoś wiecej bierze to krótka piłka ze albo6% albo dziekuje panu tam jest brama. Oczywiście z pełna kulturą. Ja tak robie i nieraz handlarz udawał ze juz z podwórka wychodzi ale jak widział ze sie nie ugnę to się godził  na 5- 6%.

Przecież byk majacy 800 kg to 6% to wychodzi 48kg i on sam z siebie wiecej niezje wiec zamiast męczyć zwierzaka lepiej handlarza przycisnąc. Bo chyba lepiej wpóscić 3 handlarzy na podwórek niz nie  daj  Borze  nie  dogadasz sie i byka leczyć

Opublikowano

A pozniej my rolnicy narzekamy na handlarzy jak oni kroją na wadze czy na skitce jak po trasie maja na aucie pol tony gowna bo byki okarmilismy. Mój ojciec coś takiego praktykował efekt taki ze wszystkiego nie zjadły z koryta a jak handlarz przyjechał nie na 9 a na 14 bo coś tam wyskoczyło to w oborze było tylko morze gowna. Ja mam teraz cześć luzem część na łańcuchu jeszcze i jestem zdania ile osły urosnąć to urosły i tyle. A poza tak mam teraz uczciwego kupującego- sam zaproponował  wagę ogólna bo jak to określił mniej ,,pierdolenia się”

Opublikowano

To jak wasze wodę mają jeszcze dozowaną to ja nie wiem. U nas stały dostęp to i nawet pić nigdy nie piją więcej. Ale kupujący kiedyś mówił że do gościa miał jechać i być o 10 jakoś wyszło ze był o 18 a tam dwa zdychaja a 4 się chwieja gość nawalił śrutu z solą i ziemniaki i sie załatwił zamiast mieć interes miał 6zdechlakow i zamiast 30 000 w kieszeni sznur na szyji

Opublikowano
5 minut temu, zetorki12 napisał:

Jak sznur ? Powiesił się z tego powodu ?o.O

zetorki to przenośnia była. poprostu zamiast dostać do łapy 30 tys miał 30 tys straty to do niektórych oznacza bankructwo.

poprostu lepiej zamiast kombinacji niegodzić sie powyzej 6 % jak handlarz sie niegodzi to dzwonic po nastepnego .

1% opasu to przy dziejszej cenie ok7- 10 gr na zywcu. czasem lepiej sprzedać temu co da 10 gr mniej a odciagnie 6% na opas niz temu co da 10 gr wiecej a rypie 7 % na skicie..

zresztą czy byk opasiony czy nie odrazu widać. W niemczech np. wcale niema skity. poprostu jak byk objedzony to cena spada i tyle, skity to tylko polski wymysł w dodatku z roku na rok coraz bardziej absurdalny, bo handlarz rypie na skicie to ty go okarmiasz jak gupi, to handlarz podnosi skite wiec ty okarmiasz jeszcze bardziej niegługo to będą 10 % odciagać

Opublikowano

Jak ktoś trzyma wiązane to można nalać przez nos z 80 l wody lepiej mniej , inwestycja w oryginalny  sprzęt dosłownie dobra flaszka + lejek  https://medyczny-rzeszow.pl/p/105/913/zglebnik-zoladkowy-100-silikonowy-silikonowa-sonda-do-karmienia-przez-nos--sondy-zglebniki-zoladkowe-cewniki-dreny-zglebniki-sondy-zoladkowe.html

Jak się naleje czystej wody to nie pęknie, w najgorszym razie będzie powódź w oborze.

Jak z luzu to jak piszecie 6% to max bo takiego byka się nie nakarmi 

Opublikowano

Ja pierdziele , co jeden to lepszy . Że jeszcze żaden bykowi w dupe kamieni ręką nie upycha . o.O

To handlarze powinni zacząć narzekać na hodowców oszustów , a nie na odwrót :D.

Opublikowano

Żwir ? jak , w jakim celu ? Woda z wapnem co daję ? Kurde , dodać cement i zaprawa w byku by wyszła .:D

Gość marekfarmer
Opublikowano
8 minut temu, zetorki12 napisał:

Ja pierdziele , co jeden to lepszy . Że jeszcze żaden bykowi w dupe kamieni ręką nie upycha . o.O

uważaj  bo zaraz  zaczną  ładować,  rękawice  kupią  i   potem przeczytasz  w prasie  że w ciele byka  wykryto przemyt   50kg kamieni  polnych  xD

Opublikowano
14 minut temu, zetorki12 napisał:

Zaraz kupujący założą temat <Nieuczciwi rolnicy jak oszukują klientó>

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Nie wiem jak wasze ale ja swoje jak poje raz dziennie to 22 sztuki 400-500 kg wypijają 600-800 litrów, zależy od dnia. A kupujący jak nie przyjedzie to sie mu więcej nie sprzedaje :o

czyli dobrze rozumując twój wpis , jak ty oszukujesz to wszystko w porządku , ale jak ciebie to już nie koniecznie 

Opublikowano
5 minut temu, slawek2301 napisał:

czyli dobrze rozumując twój wpis , jak ty oszukujesz to wszystko w porządku , ale jak ciebie to już nie koniecznie 

No taką ludzie mają dziś mętalnośc Jak  Kali ukraść krowa to dobrze jak Kalemu ukraśc krowa to złodziejstwo że hoho:P

Opublikowano

kupujący nie jest glupi jak widzi okarmionego to obetnie na cenie i na jedno wyjdzie,chyba ze wcześniej oglądane cena uzgodniona i można opasac,wiadome najedzony hf lepiej się prezentuje a glodny to kupa kosci

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

To ja chyba zainwestuje  w ołów przed sprzedaża......

• Haha 1
Opublikowano

Każdy z nas praktykuje po swojemu, jednak każdemu też  zależy aby byczkom zapewnić dostęp do paszy cały czas, i czy ladujemy na ful przy sprzedaży czy jest to normalny dzień jak każdy to już osobista sprawa ja chciałbym być rozliczany w miarę zetelnie bo nie pakuje pół tony wody w biedne gady i może przystanmy na tych 6% za niedługo mysle następna partie sprzedać to napiszę jak to z tym odliczaniem bo napewno pokaże kupującemu jak się procenty oblicza a nie prosto zaokrągla 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek2301 napisał:

Czy ja cos takiego napisalem ? Napisalem ze skoro oni tak robią to trzeba z nini tak samo postępować :o.

Nalewam raz dziennie, byki pija jak przestana maja dolewane do pelna czyli ok 200 l dodatkowo do tego co wypija i jakos na przyrosty nie narzekam. Weterynaria tez nie miala zastrzeżeń co do dobrostanu bydla...

zresztą szkoda gadać tutaj xD bo Polak zawsze bardziej papieski od papieża xD

Edytowane przez szymon09875
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v