Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, rolnikw napisał:

Ja mam pare bykow na matke to agencja ma to gdzieś a weterynaria sie czepiala ze nie moga byc zwierzęta z dwóch gospodarstw w jednym budynku,

A mialem kontrolę  z  agencji i z weterynarii

bo weterynaria zawsze wymysla bo kto ci zabroni w twojej stodole mieć '" hotel dla bydła" i trzymać w jednym budynku zwierzenta od 5 sąsiadów  rolników, tak jak z końmi jedna stadnina a konie sa własnościa wielu osob

Opublikowano
3 minuty temu, antoni69 napisał:

Tez zalezy kto kontroluje i jak bardzo chce sie czegos przyczepić :D

wiesz  ci z agencji maja to gdzies jezeli byk ma kolczyk i paszport  to sie nieczepiają ale weterynaria jest przyzwyczajona do przyjmowania łapówek od ubojni ( patrz przykład sol drogowa niewidzieli worków przez 10 lat:D)  a zarabiaja ok 3000 zł na łape i poprostu sie przymawiaja, hehehe

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

bo weterynaria zawsze wymysla bo kto ci zabroni w twojej stodole mieć '" hotel dla bydła" i trzymać w jednym budynku zwierzenta od 5 sąsiadów  rolników, tak jak z końmi jedna stadnina a konie sa własnościa wielu osob

Toś teraz z tym hotelem pojechał po bandzie, spróbuj niech wpadnie województwo mile nastawione to się przekonasz, a nie daj Bóg niech jeszce gdzieś sie dopatrzą,że przepisane z jednego na drugiego

Opublikowano

Witam jestem tu nowy i jak to wsztystko czytam to  nie mogę uwieżyć u mnie na Śląsku cena żywca :byk 17 miesięcyeko nic z chemii nie dostawał i w ubojni mi powiedzieli 6.80 za kg tak ze nie ma sensu taka gospodarka 560 kg i zbiorę za niego 3800 a za takiego 3 tygodnie wołają 1200 zł worek mleka 110 zł witamina jakaś i niby co zostanie  ? tylko garb od roboty ;/ 

Opublikowano

W agencji co pokój to inna interpretacja tego samego przepisu

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, luknab7964 napisał:

Witam jestem tu nowy i jak to wsztystko czytam to  nie mogę uwieżyć u mnie na Śląsku cena żywca :byk 17 miesięcyeko nic z chemii nie dostawał i w ubojni mi powiedzieli 6.80 za kg tak ze nie ma sensu taka gospodarka 560 kg i zbiorę za niego 3800 a za takiego 3 tygodnie wołają 1200 zł worek mleka 110 zł witamina jakaś i niby co zostanie  ? tylko garb od roboty ;/ 

Daruj sobie taką robotę, rzuć to i znajdź lepszą opłacalną pracę.  To tylko dopłacanie do interesu.  Nie weźmiesz za niego 3800 po biorą jeszcze w zależności 7% za brud czyli około 521 kg * 6.8 "netto lub brutto" = 3542 zł. 

Na Twoim miejscu byka najpierw bym odrobaczył jeżeli nie był, potem dobrze karmił kiszonką itd. i potrzymał do 20 lub 22 miesięcy i wtedy opierdolił. Szkoda takiego szczapa 560 kg do rzeźni oddawać tam nie ma czego kroić. 

Edytowane przez Mistrzu2
Opublikowano
9 minut temu, luknab7964 napisał:

luknab ale tak jest wszendzie poprostu niemozesz sprzedawać takich 560kg bo szkoda takiemu zycie odbierać no i musisz cene negocjować bo nieraz posrednik da wiecej niz ubojnia tyle ze musisz miec swoja wage albo jakas ogolna w poblizu. Poprostu jak sprzedasz byki musisz minimum srednio brać( z vatem) 5 tys za sztuke i wiecej za cielaka niedawać jak 1 tys inaczej daj sobie spokój

Opublikowano

Ja mam w jednym budynku od kilku lat 2 stada. I mialem juz po kilka kontroli z agencji i weterynari. Nikt nigdy sie nie czepial. Zreszta co ich to obchodzi. Nikomu do tego ze sa przepisane z ojca ns syna i przebywaka w tych samych budynkach a nawet i kojcach.

Opublikowano
Dnia 30.01.2018 o 22:51, Patryg napisał:

To jest waga byka na zakładzie. więc stroczki nie odliczamy

troche zle liczysz 

Jak byk nie kombinowany  normalnie karmiony to po 100km podróży  spada ok.15 kg to i tak jeszcze 4-5 % trzeba by odjąć na strączke (brut,okarmienie)

Opublikowano

ja to sie zastanawiam co wam daje te obliczanie tych procentów ? wiecej kasy macie z tego ? :D

jak oddasz na wbc jeden z drugim i wyjdzie powiedzmy 400kg to jakbys nie liczył tych procentów wybicia, czy ze strączką czy bez, to i tak ci kasy nie przybedzie z tego :D

Opublikowano
28 minut temu, ozzborn napisał:

ja to sie zastanawiam co wam daje te obliczanie tych procentów ? wiecej kasy macie z tego ? :D

jak oddasz na wbc jeden z drugim i wyjdzie powiedzmy 400kg to jakbys nie liczył tych procentów wybicia, czy ze strączką czy bez, to i tak ci kasy nie przybedzie z tego :D

osborn jak nieprzybedzie????? powiedzmy te twoje 400 kg  to jak jest mniejsza miesność  to za kilogram dostaniesz mniej kasy. 400kg miesa po wybici np. 58% miesnosci da inną kase niz 400 kg przy 52 % miesci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v