Skocz do zawartości

T25 remont silnika - jakie części kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak się składa że dziś odbierałem pompę z remontu i ten fachowiec powiedział że nie ma szans ażeby we władku paliwo było podawane na jeden wtrysk  a na drugi nie gdyż jest tylko jedna sekcja która podaje raz na pierwszy raz na drugi wtrysk , więc jeżeli na jednym nie pracuje to albo zapowietrzony układ albo jeden wtrysk padł 

Opublikowano

To pompa polska więc dwusekcyjna... Wczoraj normalnie pracował na starej pompie, mógłby nagle paść wtryskiwacz?

Odkręciłem rurki na pracującym jeszcze silniku i psikało z obu.

Opublikowano

Według znaków na kole pasowym. Dwie kreski to kąt wtrysku. Ustawiasz wał na te kreski i obracasz samą pompą żeby zaczęła podawać paliwo na pierwszy cylinder. Tylko trzeba pamiętać że cylinder pracuje co drugi obrót wału.

Opublikowano

I wtedy początek wtrysku na pierwszym tłoku?

Sorry za tyle pytań ale się zakręciłem i nic już nie wiem...

Jeszcze raz chcę się upewnić- pierwsza sekcja od przodu na pompie na pierwszy tłok od przodu?

Opublikowano

Tak, ale tak jak pisałem, musisz być pewny że wtedy na pierwszym tłoku jest koniec sprężania a nie wydech a to najprościej poznasz po zaworach. Pompy nie znam ale logiczne by było żeby pierwsza sekcja była od napędu. Sprawdź jeszcze czy po przekręceniu wału o 180 stopni pójdzie paliwo na drugi cylinder.

Opublikowano

Panowie czy zdarzyło się wam coś takiego że przez nowe filtry paliwowe źle pracuje władek ?

Mam właśnie coś takiego u siebie że zmieniłem filtry i ciężko wchodzi w obroty a gdy wywalę filtry wszystko jest ok ,

niestety stare spaliłem 

Opublikowano

Powinno być odwrotnie, na nowych powinien lepiej chodzić silnik.

Kup inne filtry, Albo zastosuj

https://allegro.pl/oferta/obudowa-filtra-paliwa-andoria-lublin-zuk-2-4td-8024376878

nawet mocowanie pasuje na dziury, do tego jest pełno firmowych filtrów- Bosch, Mann, Knecht czy Filtron.

Opublikowano
Marecki2922 napisał:

Panowie czy zdarzyło się wam coś takiego że przez nowe filtry paliwowe źle pracuje władek ?

Mam właśnie coś takiego u siebie że zmieniłem filtry i ciężko wchodzi w obroty a gdy wywalę filtry wszystko jest ok ,

niestety stare spaliłem 

Może po założeniu filtrów nie odpowietrzyłeś dobrze układu a jak wyjąłeś filtry to zrobiłeś to prawidłowo i tak Ci się tylko wydaje że to przez filtry.

Opublikowano (edytowane)

Pompa po remoncie , a gdy mam założone dwa filtry to pompką ręczną nie da się wcale pompować to znaczy pompuje do pewnego momentu aż robi się tak twarda że nie mogę wcisnąć , i silnik nie pracuje prawidłowo , gdy mam jeden filtr to pompką ręczną da się pompować ale silnik słabo przyśpiesza albo nawet gaśnie tylko na wolnych obrotach pracuje prawidłowo ,a gdy wyjmę oba filtry to idzie tak jak powinien , facet który naprawiał mi pompę to coś wspominał że takie filtry się trafiają ale nie brałem tego do głowy bo to dla mnie nie do uwierzenia ażeby takie coś było możliwe , no i sprzedawca w sklepie który mi sprzedawał filtr rzucił jak by od niechcenia takie hasło ,, może lepiej nie zmieniaj tych filtrów bo z tymi nowymi to różnie bywa nie wiadomo gdzie to produkowane ,,

A może ktoś ma filtr ze starych zapasów , chętnie przytulę 

Edytowane przez Marecki2922