Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, sumek666 napisał:

@piratqwert gdzie znajdę wartości danych upraw? 

Znalazłem kalkulatory ESU-SO jedynie na stronie arimr

http://www.arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/wnioski/PROW_2014_2020/MGR/2016/AAA/Zalacznik_1_B_Plan.pdf

@piratqwert

Cytat

1,5 ha ziemniaka.... to około 7000zł 8,5 ha pszenicy (wziąłem jako zboże) to 12495zł..... razem  19495 / 4,4 = 4430 euro...... gdzie tu widzisz 10000 EURO wartości ekonomicznej?????? a to i tak policzyłem ci ziemniaka jadalnego a nie przemysłowego. który ma niższy współczynnik! policzyłem na gospodarstwo 10ha.... nawet jakbyś miał 25ha to przy 1,5ha ziemniaka i 23,5 ha zboża nie wyciągniesz 10000 EURO wartości ekonomicznej!!!!

1,5 ha ziemniaka jadalnego i około 6,5 ha pszenicy ozimej na ziarno lub i mniej - wiele zależy od regionu, gdzie się mieszka, załatwia temat.

Wartości współczynników masz już podane w euro. Kurs euro do takich spraw musi być przecież stały - "zafiksowany".

Cytat

ale mnie bawi twój pierwszy wpis... 10ha... kupiłem farmal 85 i podkręciłem do 110km

polecam przeczytać poniższy artykół i wyciągnąć wnioski:))

[...]

a wracając do ciągnika. to na 10ha 85km to już potwór!!! nawet na 30ha to już duży ciągnik a dodatkowo kręcić go do 110km. to nawet nie wiem jak to nazwać

Męczysz Pawstacha za ten traktor, teraz ja Ciebie pomęczę. :P

Ten traktor to taka w sumie koza a nie potwór (pawstach  - nie obraź się).

Co mu po tej mocy jak ten traktor nie ma ani jakiegoś większego rozstawu osi, ani jakiejś większej wagi - np. już w okolicy 5 t, a i tylny podnośnik jest proporcjonalny w możliwościach do jego gabarytów. Już każdy lepszy agregat talerzowy czy brona talerzowa z talerzami 560-620 mm i o dużej odległości między rzędami talerzy (90, 100, 110 cm), i z cięższym wałem niż rurowy czy strunowy, będzie powodował duże ryzyko, że przód traktora będzie się odrywał od ziemi... albo od razu, albo w trakcie pracy, o ile tylny tuz by go w ogóle podniósł.

Jakby miał kupić jeszcze mniejszy traktor, za nie wiele już mniejsze pieniądze, to powoli trzeba by się było kierować w maszyny niewiele większe od tych, które są optymalne pod 60-tkę. A za jakie grzechy, user ma obrabiać swój 10 ha areał np. w tydzień czy nawet kilkanaście dni, a nie 1-2 dni, jak on musi jeszcze gdzieś pracować. Bo przecież ze swojej gospodarki opartej na zbożach i ziemniakach się nie utrzyma.

Na dodatek teraz jest jeszcze trend na konstruowanie coraz to cięższych i stawiających coraz większy opór maszyn. Kupić za przeszło 100-120 tys. zł netto małą prukawkę - jeszcze może na dodatek 3 cylindrach, to jest imo strzał w kolano. 

Inna jeszcze sprawa - jaką to jeszcze jakość przedstawiają najtańsze traktory. Co z tego, że przyoszczędzi kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt tys zł. i dodatkowo np. kilkaset zł na każdym serwisie, jak z dużo większym prawdopodobieństwem może wydać kilka lub kilkanaście tys. zł na naprawy i jeszcze dodatkowo tracić czas i nerwy? Małe zabawki wcale nie mają tanich części. A jak coś się stanie, to męcz się z serwisem, aby dokonał naprawy, najlepiej w ramach gw, gorzej jak gw. już upłynie albo serwis będzie próbował odwlec naprawę poza termin gwarancji. Inna jeszcze rzecz - czy serwis sobie poradzi z naprawą (a na początku - czy serwis cię nie oleje, nie zbędzie na dzień dobry, czy nie powie TTTM i idź sobie pan stąd), czy będzie wiedział jak się za to zabrać (a to wcale nie jest nic pewnego, tym bardziej dla mniej popularnych traktorów danego producenta), czy naprawa będzie skuteczna - przecież jeżeli wystąpi wada fabryczna, to awaria może się powtórzyć. A traktor może stać i tygodniami, i miesiącami jak serwis nie będzie wiedział co i jak zrobić albo od czego zacząć (albo jeszcze co gorsze będzie wymieniał z marnym skutkiem części na chybił trafił i próbował obarczać właściciela maszyny kosztami części i pracy serwisu). Najlepiej jest więc wziąć produkt możliwie jak najmniej awaryjny i o możliwie najlepszym rozpoznaniu serwisowym na jaki nas stać, a nie liczyć na to, że chytrze weźmie się coś tańszego, niedopracowanego i później będzie się go najwyżej naprawiało czy w to serwisie, czy we własnym zakresie - że będzie się poprawiało producenta. To nie te czasy! To jest zła droga.

Generalnie to samo tyczy się też najtańszych maszyn robionych z przysłowiowego gównolitu, później to samemu prostuj, wzmacniaj, spawaj, maluj, na dodatek za jakiś czas może być tak, że od nowa to samo, a idź pan mi z tym w...  A po wszystkim - już jako wisienka na torcie - idź jeszcze do innej pracy i nadrób po tej innej pracy zaległości w polu.

Cytat

Sumek, a o co chodzi z tą stabilnością? W tym roku pracowałem tym ciągnikiem broną talerzową Rol/ex'a Taurus 3m, ciągnik na dotarciu więc nie przekraczałem 1500-1600 obrotów i osiągałem prędkość 9-10km\h, co do stabilności to nie mogę się wypowiedzieć.

Pawstach, Mandam Gal-C to znacznie cięższa brona talerzowa niż produkt Rolexa - 3 m brona talerzowa Taurus. Na talerzach 560 mm i przy 3 m szerokości waży ona 1436 kg, z fajnym wałem daszkowym dochodzi jeszcze 380 kg. A wał daszkowy wcale nie jest jakoś specjalnie ciężkim wałem, ale cięższym niż rurowy czy strunowy. Z talerzami 610-620 mm będzie ważyć jeszcze więcej - bo i talerz będzie cięższy, i słupice mogą być wyższe, i odstęp między rzędami talerzy może być większy.

Ta 3 m brona talerzowa z Mandamu jest na tyle ciężka (z talerzami 560 mm i wałem daszkowym), że przy maksymalnym wysunięciu wału daszkowego do tyłu, podnosiła w trakcie pracy nieobciążony obciążnikami przód poprzednika modelu T6 New Hollanda (grudniowy test brony Mandam Gal-C na stronie farmera). Więc co tu mówić o stabilności Case Farmalla A przy podobnym ustawieniu brony i wału. A i tylny tuz nie będzie miał lekko, moim zdaniem to nawet za ciężko jak na jego możliwości w udźwigu.

Edytowane przez Kos_pl
  • Like 1
Opublikowano

Kos_pl zgadzam się z Tobą w 100%. Wiem, że ten ciągnik w klasyfikacji jest ciągnikiem pomocniczym do tzw. "wożenia siana", ale jak na moje gospodarstwo myślę, że w zupełności wystarczający. Chciałem kupić najrozsądniej jak tylko potrafiłem, dlatego też chcę kupić dobre maszyny żeby ich nie prostować, spawać i nie tracić nerwów w przyszłości. W rozmowie z przedstawicielem powiedział, że powinien poradzić sobie ten ciągnik z tą talerzówką, wiadomo On chce sprzedać... Czytałem ten artykuł o teście na stronie farmera i zacząłem się zastanawiać nad 2,5m, ale czy ta różnica 146 kg pomiędzy wagami jest aż tak bardzo duża? Bo jeśli będzie miał ciężko z 1436kg to mogę zapomnieć o zestawie uprawowo-siewnym... Pracowałem w tym roku agregatem uprawowo-siewnym Rol/ex Terra 2,5m + stary siewnik poznaniak i przy rozłożonym zestawie i zasypanym do pełna ziarnem podnosiłem bez problemu (mam założony TUR-6 ursusa) i wszystko byłoby ok, gdyby nie wykonanie i ograniczenia tych hydropaków (ramiona - z czasem albo popękają albo się pokrzywią, siłowniki...), dlatego chciałem kupić nabudowany. 

Opublikowano

Pytanie, bronę talerzową Staltech u30 czy Mandam GAL C? Z filmików na youtubie wygląda, że obie robią podobnie. Proszę o opinie, najlepiej użytkowników. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

W Mandamie irytująca jest moim zdaniem jest jedna rzecz - piasty są zespawane ze słupicami. Już pal ich sześć, jak nie można wymienić łożyska w piaście (ale to też powinno być możliwe), ale żeby w razie jakichś problemów z piastą lub łożyskiem, trzeba było też kupować słupicę to jest już porażką (461 zł brutto to cena za zestaw słupica + piasta + łożysko). Ja bym próbował zadzwonić do Mandamu z pytaniem czy jest możliwość zamówienia brony z oddzielnymi ów elementami. Bo u innych producentów często jest taka możliwość - za dopłatą. Patrząc na cenę brony Gal-C to taka możliwość powinna być bezdyskusyjna i już w cenie brony.

Staltech ma fajną serię bron US, ale to są kolosy jak na możliwości Farmalla A (brona waży około 2 ton). I jeszcze dochodzi cena w okolicy 30 tys. zł.

Edytowane przez Kos_pl
Opublikowano

Witam

Jak nie dostaniesz wniosku to kup:

Kverneland używany lepiej orze i lżej niż cokolwiek nowego polskiego.

siewkę amazone uzywaną najlepiej za-m rozsiewa co do kilograma. Miałem polskie siewki to szkoda gadać sieją jak chcą.

agregat mam polski z hydropakiem + siewnik. Kongskilde sieje super myli się 2 % co do próby kosztuje trochę drożej niż poznaniak. Agro masz i poznaniak nie sieją dokładnie znam to od sąsiadów. Agregat waży 950kg siewnik 650 kg , 150kg zboża i siałem nim przez chwile Case jx 70, delikatnie ale szedł bez problemu udźwig 3000kg troche przestawiony na cięgnach.

opryskiwacz może być polski pryszcze każdy dobrze tylko farba zejdzie po kilku latach.

brona talerzowa 3 m lekka-poradzi. Kolega ma 3m bardzo ciężką to ciaga 150 kucy. Ja mam zwykłą talerzówkę 2,7m z ciężkim wałem też mały Case podnosi  waży 750kg +250 kw wał.

Opublikowano

Witam planujemy zakup agregatu uprawo siewnego 4 m ciąganego do kuca 130km do wybou mamy gano system shark na wale jezdnym oponwym lub tolmet tytan na wózku jezdnym  z wałem daszkowym talerz 610. Agregat był by stosowany głównie do uprawy ścierniska po zborzu i kukurydzy ziarnówce i na 30 ha siew zboża. Glaby mamy słabe 4 5 6 klasa od murszu przez glinke po piach. Czy wystarczy tyle mocy do tych agregstów, czy wał daszkowy bedzie dobrą opcją na oranym tzn nie bedzie za mocno tonął ? Prosze o opinie który wedłóg was był by lepszym agergatem może polecacie inne wyposarzenie ?

Opublikowano

A więc sprawa u mnie wygląda tak:

Dobieram około 8ha dzierżaw i mogę się starać o dofinansowanie na zakup maszyn, ale niestety z przedziału tych mniejszych.

Myślę nad:

1) siewnik Agro Masz SR250 + AS25 (siewnik nabudowany nie wchodzi w grę - za mało gruntów do obsiania)

2) brona talerzowa Staltech U25

3) opryskiwacz Pilmet Lux615 (mam nadzieję, że przejdzie 600l)

4) rozsiewacz do nawozów Ms500

5) pług Akpil kmj 3+ (bo 4 skiba musi być kupiona oddzielnie)

6) przyczepa 5t

7) silosy do magazynowania zboża (pojemność uzależniona od wielkości zasiewów)

Mam kilka pytań.

Siewnik Agro Masz czy Poznaniak? Wiem że zagraniczne są lepsze ale 2x droższe, a myślę że jeden z nich będzie lepszy niż żaden, bo niestety nie mam siewnika. Kolejne pytanie to czy mogę w tym siewniku ustawić ścieżki technologiczne pod rozstaw Case 85C. Skrajna szerokość tylnych kół ciągnika to 2m. Brona talerzowa na talerzach 560 czy 610? Jaką przyczepę byście polecali (firma, tandem czy dwuosiowa)? I ostatnie to z jakiej firmy i jakie silosy do magazynowania (płaskodenne czy lejowe)?.

Tak dla przypomnienia, odziedziczyłem gospodarstwo po rodzicach i tak jak kolega wcześniej napisał jest to moje dodatkowe źródło dochodu. Chciałbym nastawić się na najprostszą uprawę a mianowicie uprawiać zboże, magazynować i jak będzie dobra cena to sprzedać. Wiem, że to łatwo się mówi a trudniej robi, no ale coś muszę z tą ziemią robić. Proszę o opinię co do sprzętu i ewentualne sugestie.

Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

Czy nie lepiej kupić agregat podorywkowy i agregat uprawowo-siewny na takie ziemie jak posiadasz? A co do siewnika to chyba bardziej uniwersalny jest zwykły a nie nadbudowany ponieważ możesz go używać solo. Masa talerzówki plus duży zasyp w nadbudowanym może być za ciężko, nie mówię że nie pociągnie, ale stabilności raczej nie będzie. Za cenę tej brony spokojnie będziesz miał te wspomniane przeze mnie maszyny, a siewnik spokojnie dyszkę taniej kupisz. Co do firm to popatrz na Rolmako robią fajne sprzęty, a siewniki Unia teraz ma ciekawe z gumowymi kółkami dogniatającymi. Ktoś tu wspominał o Staltechu - mam, jest ok, ale firmy już podobno nie ma.

pozdrawiam 

Opublikowano

Witam.

Mam nadzieje, ze jeszcze ktoś to przeczyta :)

Sprawa z modernizacją wygląda tak, że już jestem po pierwszych poprawkach i pozostaje tylko donieść pozwolenie na budowę silosu. Maszyny we wniosu:

- siewnik: zestaw uprawowo siewny Unia 400/3D

- pług Akpil KMJ 4 (mam nadzieję, że uda mi się aneksować umowę i zmienić na Kverneland ab 85)

- 2 x przyczepy Metal Fach 6t

- talerzówka Mandam Gal c 2,5m (na 3m za mało gruntów ornych)

- opryskiwacz Biardzki 800l

- rozsiewacz do nawozów Unia MX 850 ( mam zamiar aneksować umowę i zmienić na Kverneland model Exacta EL 700l)

Gruntów rolnych w gospodarstwie posiadam około 32ha w tym ornych 20ha. 

Mam pytanie odnośnie rozsiewacza do nawozów czy warto zmieniać? Nie wiem jeszcze jaki pług wybrać ab 85 czy ab 100, czy w moim gospodarstwie, które będzie się opierało głównie na produkcji ziarna będzie robił taką różnicę ten rozstaw korpusów, trzeba jeszcze wziąć pod uwagę ciągnik (Case 85c, po czipowaniu).

Dzięki wielkie za podpowiedzi.

Opublikowano

Przecież we wniosku podajesz tylko parametry maszyn oraz na podstawie jakiej maszyny podałeś cenę. Maszynę możesz kupić dowolnej marki spełniającej kryteria zawarte we wniosku oraz umowie. Widzę, że większość maszyn poniżej 30 tyś € więc kupisz co chcesz bez przetargu. 

Opublikowano

Panowie jeszcze jedno kluczowe pytanie... Unia FM 400/3D czy Agro Masz SN300. Czytając opinie w internecie, tak jedna jak i druga maszyna ma tyle samo pozytywnych co i negatywnych... Wiem, że to może być odgrzewany temat, ale człowiek może zwariować od tych wszystkich informacji. :) Z góry dziękuję za podpowiedź.

Opublikowano

Witam.

Maszyny kupuję takie:

1)                  Przedmiot oferty: Rozsiewacz nawozu AMAZONE ZA-M 1001 SPECIAL z kontrolowanym promieniem rozrzutu. (około 26 400,00 netto)

Wyposażenie:

- pojemność zbiornika 1000 l

- szerokość robocza do 16 m

- limiter do siewu granicznego prawy

- osłony przeciwbłotne

- stelaż z plandeką

- zawór 3-drożny do hydrauliki

- wałek WOM

- Amados+, czujnik prędkości

2)                  Przedmiot oferty: Opryskiwacz zawieszany Biardzki P-329/9, 1000 litrów: (27 000,00 netto)

Wyposażenie:

- szerokość belki 15 m

- rozdzielacz stało - ciśnieniowy

- komputer COMAND 190 Hydro

- podnoszenie belki hydrauliczne

- stabilizacja belki hydrauliczna

- lanca Calabria-Hydro

- pompa 150l  BERTOLINI

- oświetlenie

- rozwadniacz

3)                  Przedmiot oferty: Brona talerzowa Mandam GAL-C (19 500,00 zł netto)

Wyposażenie:

- szerokość robocza: 3,0 m

- wał rurowy 540 mm

- średnica talerzy 560 mm

- piasta bezobsługowa

4)                  Przedmiot oferty: Przyczepa rolnicza Metal-Fach T 710/1 – 2 sztuki: (35 800,00 netto)

Wyposażenie:

- nadstawka pełna 500 mm

- plandeka ze stelażem

- koło zapasowe – kosz na koło zapasowe

- balkon

5)                  Przedmiot oferty: Siewnik nabudowany Agro-Masz SN300 + ANU30: (43 000,00 netto)

Wyposażenie:

- ścieżki technologiczne z komputerem

- znacznik ścieżek przedwschodowych

- zestaw podpór

- wał rurowy

- komputer

- oświetlenie

6)                  Przedmiot oferty: Pług zagonowy Kverneland model AB 100 4k: (32 000,00 netto)

Wyposażenie:

- przedpłużek 4szt.

- krój talerzowy karbowany 18’’ – 1 sztuka

Pozdrawiam

• Like 1