Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie koniecznie wolniejszym, przy łatwo rozłupujących się klockach wystarczy jak klin wejdzie 5cm i można cofać ostrze i co najważniejsze w takich urządzeniach bezproblemowo w dowolnej chwili można przerwać pracę ostrza.

Opublikowano

ej no-nir myśleliście o czymś bardziej ambitnym niż tylko rozłupywanie na 2 vel 4 części? może sam mechanizm łupania zawzorować na tej maszynce

kloce w kienki można dalej ciąć piła spalinową, bo jednak troche pieprzenia by było żeby zrobić cały mechanizm cięćia i podawania, poza tym czym je kłaść, turem?:)
Opublikowano

Nie koniecznie wolniejszym, przy łatwo rozłupujących się klockach wystarczy jak klin wejdzie 5cm i można cofać ostrze i co najważniejsze w takich urządzeniach bezproblemowo w dowolnej chwili można przerwać pracę ostrza.

Niby prawda-ale ja testowałem łuparki hydrauliczne i niestety te hydrauliczne "sklepowe" przegrywały wyścig szybkości z głupim stożkiem-raz w szybkości łupania-dwa ceną a po trzecie nawet szybkością obsługi-klocek połóż cos tam naciśnij a czas leci-zapewne w przypadku łuparek za parę tysiecy różnica się niweluje-ale ja za stozek zapłaciłem 165 zł.

PS.Coś mi się zdaje że opinie o tym iz 'stożek' jest niebezpieczny sa grubo przesadzone...

Opublikowano (edytowane)

@janczar810 Sprzęgło elastyczne nie wiem z czego było, to taka gumowa tarcza z otworami na śruby. Do tego dorobiłem tarczę metalową na pompę a do silnika gumę przykręciłem bezpośrednio do koła pasowego które na nim było. Sprzęgło elastyczne ma tą zaletę że nawet jeśli pompy nie zamocujesz dokładnie współosiowo to nic się nie zniszczy. Teraz mam to zdemontowane bo silnik pracuje przy paszowozie a łuparkę będę zasilał z ładowarki

@jaro Wydajność pracy przy hydraulicznej zależy od wydajności pompy i tego jaki motorek tam siedzi. U mnie siłownik pracuje pionowo i klocek stoi 10cm nad ziemią, chyba że klocki są krótkie wtedy łuparkę podnosi się wyżej aby się nie schylać. Mogę nią zrobić rozpałkę grubości małego palca i zawsze jak puszczę rozdzielacz to ostrze przestaje pracować "a przy świderku trzeba uważać przecież". Czy jest jakiś "świderek sklepowy" na fakturkę?

Edytowane przez darek1972
Opublikowano

Co do świderka i uważania to tak się składa że mogę też skonstruować urządzonko które w ułamku sekundy zatrzyma ów świderek (ba nawet części mam od windy towarowej-taki hamulec na wał silnika)-ale po prostu nie zauważyłem żeby było to bardziej niebezpieczne od krajzegi :D -a na w/w pracuję jakies 30 lat i żyję...

Powiem tak-dotychczas byłem fanem łuparek hydraulicznych ale jak porównałem je "w boju" to jednak zmieniłem zdanie.

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie jak sie dobiera siłownik do pompy hydr.

Mam pompe od cyklopa o wydajnosci 40l/min a wiec moze użyc dowolnego siłownika do niej czy sa jakies ograniczenia (tzn. w poprawnyym działaniu)

Edytowane przez janczar810
Opublikowano

Jak myślicie, jakiej mocy potrzebny będzie silnik elektryczny do napędzania pompy nsz32? Chcę zbudować agregat, który będzie napędzał owijarkę do bel. Mam możliwość nabycia silnika 3,5kw za przystępną cenę,lecz zastanawiam się czy nie będzie za mały?

Opublikowano

no kolego to robi szybko, jeden rozdzielaczem steruje a 2 podnosi klocki uwierz ze idzie to bardzo szybko , wstawie filmik ze nie wymieka na byle jakim seku, przelupalem juz tym klolo 20m3 drzewa i tylko na jednym kawalku sie maszyna zatrzymala, jak wstawie filmik jutro mozliwe to dam znac

Opublikowano (edytowane)

jakie drewno głównie łupiesz? nie chodzi o to żebyś wstawił filmik z dobranymi wcześniej klockami z prostych zwojów, tylko właśnie takie sytuacje ekstremalne z jakimis pokrętasami, zeby maszyna mogła pokazac na co na prawdę ją stać.

EDIT i powiedz mi prosze na jakich ona stoi podzespołach

Edytowane przez ahme999
Opublikowano

witam ja mam świdrową łuparkę napęd na wom świder 100 ostatnio łupałem nią brzozę z miedzy uźomki o średnicy około 50 60 cm a długości 125 cm . momentami ciągnik miał co robić . ale wszystkie połupałem tylko niektóre trzeba było porozcinać zrosty siekierą . moim zdaniem te zrosty

drzew owocowych powinny się dać łupać tylko trzeba się za to zabrać z głową , łupałem nią kiedyś jabłoń i szło dobrze.

Opublikowano

Tylko mi chodzi o takie duze pienki.Z kopalni nieraz jest okazja,sami deklaruja sie ze przywioza pienki,tylko te pienki sa z drzew ktore rosly kilkadziesiat lat i sa bardzo duze i zastanawiam sie czy taka luparka da se rade z nimi.Posiadam luparke hydrauliczna tylko chyba posiadam ze cienki silownik i jak lupie te pienki to staje w polowie i niechce isc dalej :(.Wiec pozostaje mi tylko zalozyc grubszy silownik i sprobowac,moze po zmianie silownika da rade.Pozdrawiam :rolleyes:

Opublikowano

Witam panowie ja posiadam taka łuparkę świdrową własnej konstrukcji 120 mm śr. napęd z WOM w zeszłym roku rozłupałem nią z 15 metrów drewna i z 20 korzeni do 50 cm po starych orzechach włoskich i jabłoniach. Zrobiłem ją tak że można odkręcić stół, odwrócić do góry nogami i tak rozłupywać leżące na ziemi długie klocki lub korzenie. Tylko tak jak koledzy wcześniej pisali wałek i ułożyskowanie muszą być bardzo solidne bo mnie też ten wałek się urwał, poza tym do łupania klocków dorobiłem taki przytrzymywacz bo nie raz jak trafiło w sęka to wyrwało klocka z rąk, teraz nie ma problemu. Przy korzeniach i długich klockach dobrze jest gdy ciągnik ma możliwość odwrócenia obrotów wałka jak np. c-360 bo jak świder wejdzie cały a klocek lub korzeń nie pęknie to wtedy można wykręcić i spróbować w innym miejscu.

Opublikowano

Darek-obejrzałem filmik i powiem tak-fajna sprawa i z pewnością bezpieczniejsza niż świdrowa.Ale jest jedno małe ale-mam łuparkę świdrową (silnik 7 kW) i jeszcze żyję :D to raz a dwa-moja łuparka jest sporo szybsza (1440 obr i 7 kW robi swoje).