Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem . Posiadam ciągnik z Tuzem i przednim WOM . lecz wałek obraca się w Lewą strone i nie ma mozliwości zmiany kierunku ruchu . A więc jak podłaczam kosiarkę czołową . w moim przypadku Krone AFL 283 RS to kosiarka nie chodzi bo wałek powinien obracać się w przeciwnym kierunku , Moje pytanie brzmi czy jest mozliwość zmiany kierunku obrotów w przekładni Kosiarki . Zastanawia mnie dlaczego ma np . otwory do mocowania u góry , czy to do innego zastosowania ? Jesli ktoś coś wie na ten temat lub  moze poradzic jak rozwiazać ten problem byłbym wdzięczny . 

Na zdjęciach jest ta przekładnia .

20171205_151028_Film3_resized.jpg

20171205_151006_Film3_resized.jpg

20171205_150947_Film3_resized.jpg

Opublikowano
chyba tak ,ale moze ktos mial stycznosc z taka przekladnia . zastanawia mnie czy moze daloby rade odwrocic ja i w tym miejscu co zaslepiona jest (przeciwna strona walka ) nie daloby rady tam wlozyc walka i moze to by zmienilo jej obroty .. no poczekam moze kto sie jeszcze wypowie na ten temat .
Opublikowano

Jeszcze nigdy nie spotkałem się z prawymy obrotami na przednim tuz. Ja w samaszu przestawiałem obroty jak zaczepiłem na tylni tuz, obróciłem o 180 stopni w pionie, tylko że u mnie jest przy części do kosiarki z dwóch stron wyjście,tzn. Jest wałek z wyjściami po obu stronach i albo jedno albo drugie obroty. Ja musiałem odpowietrznik przełożyć jeszcze z góry na dół. Jak to tego wina jest i tej nie obrócisz to może przekładnia kątowa od samasza by pasowała, możliwe że są zunifikowane. Koszt do 1000 zł pewnie

Opublikowano
9 godzin temu, Gramgro napisał:

Jeszcze nigdy nie spotkałem się z prawymy obrotami na przednim tuz. Ja w samaszu przestawiałem obroty jak zaczepiłem na tylni tuz, obróciłem o 180 stopni w pionie, tylko że u mnie jest przy części do kosiarki z dwóch stron wyjście,tzn. Jest wałek z wyjściami po obu stronach i albo jedno albo drugie obroty. Ja musiałem odpowietrznik przełożyć jeszcze z góry na dół. Jak to tego wina jest i tej nie obrócisz to może przekładnia kątowa od samasza by pasowała, możliwe że są zunifikowane. Koszt do 1000 zł pewnie

A u ciebie przedni wom kreci sie w tym samym kierunku co z tylu czy w przeciwnym ?  Podlaczalem inna kosiarke czolowa claasa diaco, bo myslalem ze moze tyko ta krona tak ma ,ale tam bylo to samo inne obroty walka do obrotow przekladni kosiarki

Opublikowano

Jest tak że jak stoisz za ciągnikiem to tylny wałek obraca się w prawo, tak samo jak przedni. Jednak jak ustaniesz przed ciągnikiem i patrzysz w jego stronę to przedni obraca się w lewo. Jak nie jestes pewien to najlepiej podjedz przodem do tylnej kosiarki lub innej maszyny ze sprzęglem na walku i jak nie kręci się albo pyka sprzęgło to znaczy że masz dobre obroty w przednim wom

Opublikowano
13 godzin temu, Gramgro napisał:

Jest tak że jak stoisz za ciągnikiem to tylny wałek obraca się w prawo, tak samo jak przedni. Jednak jak ustaniesz przed ciągnikiem i patrzysz w jego stronę to przedni obraca się w lewo. Jak nie jestes pewien to najlepiej podjedz przodem do tylnej kosiarki lub innej maszyny ze sprzęglem na walku i jak nie kręci się albo pyka sprzęgło to znaczy że masz dobre obroty w przednim wom

O to musze sprawdzic . bo ja mam tak ze podpinam kosiarke czolowa do przodu to na sprzegle mi przeskakuje ale nie sprawdzalem tylnej maszyny na przod . czyli jak podepne tylna np kosiarke to ma sprzęgło rozlaczac.

Opublikowano

Dokładnie. Może ktoś przestawił tą kosiarkę żeby do tyłu kosić. Tylko jak nie ma 3 wyjścia z przekładni to nie wiem jak to zrobił. A w jakim ciągniku masz ten przedni wom?

Opublikowano
12 godzin temu, Gramgro napisał:

Dokładnie. Może ktoś przestawił tą kosiarkę żeby do tyłu kosić. Tylko jak nie ma 3 wyjścia z przekładni to nie wiem jak to zrobił. A w jakim ciągniku masz ten przedni wom?

No wlasnie nie ma trzeciego walka  a przełożenie przekladni tzn odwrócenie miejscami walkow nic nie daje. Moj ciagnik to zetor forterra 

Opublikowano
1 godzinę temu, dario1601 napisał:

moze to wina walka poprostu masz od tylnej kosiarki i w druga strone dziala sprzeglo. podlacz na chwile sztywny walek i zobacz czy kosiarka ma dobre obroty

podłaczałem sztywny wałek . to się kreci ale w przeciwnym Kierunku :P

Opublikowano
7 godzin temu, Gramgro napisał:

Masz spulchniacz w niej? Jak jest napędzany? Normalnie napędzane są z przekładni kątowej i wtedy przełożenie napędu to nie problem

spulchniacza nie ma . jest taki odgarniacz pokosu z lewej strony odciaga od odstatniego talerza do środka , Napęd idzie od tej przekładni głównej wałkiem do drugiej przekładni i do tego odgarniacza . To wyglada cos takeigo , tylko u mnie nie ma tego jednego zgarniacza z Prawej strony ..

Mähwerke-Krone-17595432.jpg

Opublikowano

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. I od tego odgarniacza idzie napęd na dyski? To ciężka sprawa zmienić obroty tam. Jedynie zmiana przekładni głównej. Chyba żeby Ci się chciało tą rozebrać i zobaczyć czy w środku nie da się trybu przełożyć

Opublikowano
1 minutę temu, Gramgro napisał:

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. I od tego odgarniacza idzie napęd na dyski? To ciężka sprawa zmienić obroty tam. Jedynie zmiana przekładni głównej. Chyba żeby Ci się chciało tą rozebrać i zobaczyć czy w środku nie da się trybu przełożyć

Tak . od tego odgarniacza idzie napęd na przekładnie , Mam zamiar wybić zaślepkę z jednej strony odwrócić przekładnie i przelożyć wałek na miejsce zaślepki , może to coś da , ale pierw musze rozebrać tą przekładnie zobaczyć  czy w ogóle da się tak zrobić . 

Opublikowano

To że przełożysz z drugiej strony nic nie da jak w środku trybu nie zamienisz. Może być tak że tryb na wyjściu będzie od strony końcówki wałka i trzeba go włożyć tak żeby był od strony zaślepki lub odwrotnie( prawdopodobnie pod zaślepką jest łożysko). Oby była taka możliwość. 

Opublikowano
19 minut temu, kamil5421 napisał:

Tak . od tego odgarniacza idzie napęd na przekładnie , Mam zamiar wybić zaślepkę z jednej strony odwrócić przekładnie i przelożyć wałek na miejsce zaślepki , może to coś da , ale pierw musze rozebrać tą przekładnie zobaczyć  czy w ogóle da się tak zrobić . 

http://agromix.agro.pl/katalog_czesci/katalog_krone/krone_kosiarki/001_009_01_h.pdf

W tym katalogu masz pokazaną przekładnię. Jakbyś miał taką z 3 wyjściami to bez problemu by było, a w tej nie bardzo jest co zrobić na szybko. Jedyne co możesz zrobić to dać wałek do przetoczenia tak żeby tryb wszedł z drugiej strony ( koszt myślę że 100-200 zł)

Opublikowano
10 minut temu, Gramgro napisał:

http://agromix.agro.pl/katalog_czesci/katalog_krone/krone_kosiarki/001_009_01_h.pdf

W tym katalogu masz pokazaną przekładnię. Jakbyś miał taką z 3 wyjściami to bez problemu by było, a w tej nie bardzo jest co zrobić na szybko. Jedyne co możesz zrobić to dać wałek do przetoczenia tak żeby tryb wszedł z drugiej strony ( koszt myślę że 100-200 zł)

dzieki dzieki .no bedę coś kombinować