Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakie zboze radzicie posiac na baaaardzo slabej ziemi normalnie piasek mialem tam juz jeczmien i owies i nakosilem tyle co na swoim z 3ha (tamto ma powierzchnie 5ha) z jednej strony jest ok ale na srodku i pod lasem niema nic normalnie jakby ktos powyrywal na wiosne bylo ok ladnie sie zapowiadalo przyszlo lato zniwa niema nic

wujek chce tam posiac żyto jak myslicie dobry wybor na takie zimie? tam jarego nie bedzie za chiny

Opublikowano
Na najsłabsze ziemie oczywiście najlepsze jest żyto, albo pszenżyto zasiać które pozamienia się w żyto i wtedy jest tez dobre. ;)

Na takie ziemie lepiej zimowe zboża bo na wiosnę nie wysuszasz nadmiernie gleby.

I nigdy nie wiadomo jaka wiosna będzie może być sucho i słabe wschody będą ;)

Opublikowano

tylko zytko na takie pola nie ma co mieszanek z pszenżytem próbować, chyba że tylko są takie miejsca że piach a i dolinki wtedy mieszanka żyta z pszenzytem lepiej sięsprawdzi, ale ziarna pszenżyta będą cieniutkie jak igiełki ;) na takie ziemie trzeba zadbac troche o nawożenie, obornik gnojowica, uprawa to dobrze było by jowym przed siewmakieś wały zastosowac, albo po kilka razy wałem strunowym przed siewem

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na bardzo słabej ziemi pszenica da mniej niż żyto. My siejemy tylko pszenżyto i owies, ziemie IV,V i VI klasa.

Opublikowano

ja zyta nie sieje nawet na VI klasie. kiedyś z jednego pola umłóciłem tyle co wysiałem ;) :angry: i po następnym roku zrezygnowałem z żyta. na tych piachach sieje kukurydze ;) w tym roku jest słabiutka ale mam i po burakach kukurydze i tez lichostwo ;) taki ten rok jest. W tamtym roku z jakiś 80 arów miałem ładną pryzmę kukurydzy (fotki w galerii, pryzma przy stodole)

Opublikowano

Ja na piaskach sieje na przemian żyto z owsem.. tylko, że podstawom znośnego polonu są opady deszczu, których w tym roku niestety był brak. Co do kukurydzy to widzę po okolicy że jest bardzo marna.

Opublikowano

ja na takich słabych ziemiach sieje na przemian żyto z sorgiem ale w tym roku nie było a ni jednego a ni drugiego sorgo 2 miesiące wschodziło i na dzień dzisiejszy ma pół metra

Opublikowano
andrzej nie mam siewnika do kuku nie mialbym jak tego zebrac a kuku potrzebuje wilgoci a tam jest jej brak

zobacz czym ja sieje kukurydze ;) fotki z tamtego roku

a te moje piaski to tez są suche :)(( jak by były podmokłe to bym nie narzekał :)

Opublikowano

Ja mam 16 ha takiej ziemi i nie jest tak źle jak mówicie.Sieje tylko i wyłącznie zboża jare gdyż na jesień sieje gorczyce i muszę powiedzieć ze na plony nie są tak dramatyczne. Jęczmień jary w tym roku sypnął lekko ponad 3.8t/ha wiec nie jest źle pszenżyto już gorzej bo tylko 2t/ha a pszenica tez(szkody z lasu). Miałem jeszcze w tym roku 1 ha pszenżyta ozimego plon 5t/ha wiec całkiem przyzwoicie. Wszystko jest kwestia odpowiedniego nawożenia ale trzeba pamiętać żeby nie dawać ich za dużo bo większa ilość nawozów nie zwiększy wydajności. Aha zapomniałem dodać że moje okolice zawsze omijają deszcze i pada nie u nas tylko parę kilometrów dalej.Ziemia 4,5,6 klasa

Opublikowano
Ja mam 16 ha takiej ziemi i nie jest tak źle jak mówicie.Sieje tylko i wyłącznie zboża jare gdyż na jesień sieje gorczyce i muszę powiedzieć ze na plony nie są tak dramatyczne. Jęczmień jary w tym roku sypnął lekko ponad 3.8t/ha wiec nie jest źle pszenżyto już gorzej bo tylko 2t/ha a pszenica tez(szkody z lasu). Miałem jeszcze w tym roku 1 ha pszenżyta ozimego plon 5t/ha wiec całkiem przyzwoicie. Wszystko jest kwestia odpowiedniego nawożenia ale trzeba pamiętać żeby nie dawać ich za dużo bo większa ilość nawozów nie zwiększy wydajności. Aha zapomniałem dodać że moje okolice zawsze omijają deszcze i pada nie u nas tylko parę kilometrów dalej.Ziemia 4,5,6 klasa

a skad jesteś

Opublikowano (edytowane)

i co jak tam żyto sypie na tych słabych glebach?Bo u mnie bardzo słabo jeżelichodzi o żyto lepiej pszenżyto i jeczmień pszenica bo są szkody z lasu wiec lipnie.

Edytowane przez andrzej2110
cytowanie poprzedniego posta