Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Nie znalazłem tematu który opisywałby dokładnie ten problem dlatego zakładam nowy. I tu moje pytanie czy ktoś z Was zajmuje się bądź orientuje się jak wygląda przemysłowe obieranie ziemniaków (lub innych warzyw) i ich sprzedaż? Czy  jest zbyt na taki produkt? Czy będąc rolnikiem mogę założyć mini przetwórnie żeby móc to produkować i sprzedawać?  Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.

Opublikowano

Raczej producent ziemniaków obranych a jeszcze pakowanych próżniowo nie da Ci przepisu jak masz stać się jego konkurencją o ile istnieje już ukształtowany rynek zbytu bo ja np:nie wiem gdzie mogę, a - tym bardziej - za ile kupić kartofle wprost do garnka które nie pociemniały, pousychały lub wręcz nie ponadgniwały w jakim zatęchłym foliowym woreczku. Co nie oznacza braku takiego produktu w ofercie a tylko ja go nigdy nie szukałem bo z praktyki wiem że ziemniak pozbawiony skórki delikatnie, odbuduje nową a z okaleczoną warstwą miąższu po ubraniu nożem ciemnieje w różnym stopniu zależnie od jakości odmiany i uprawy i raczej długo toto nie poleży bez schłodzenia, umyty dłużej ale ubrane?... U nas jeden buraki ćwikłowe parowane w  kartoflanym parniku na detalicznym ryneczku sprzedaje a co mu nie zejdzie w dwa dni od uparowania to krowy  ćwikłę za przystawkę do obiadu mają.

Roboty kuchenne potrafią obrać ziemniaki zamieniając łupinę na miazgę z którą radzi sobie kanalizacja i umyte kupię bo w lodówce poleżą nieco, ale ubranych nie próbowałem przechowywać. Słowem wchodzisz na nowy na razie niszowy rynek i przygotuj się na samodzielne wymyślanie i wdrażanie technologii i logistyki. Czy ten rynek się rozwinie?....... .Dla mnie temat ten to podpowiedź, a maszyny do obierania ziemniaków pewnie w necie znajdzie nawet z filmami na yt. Nawet oferty obranych ziemniaków ale nie skorzystam bo znalazłem daleko ode mnie. Za to obiorę nieco ziemniaków i spróbuję przechować w różnych warunkach, a i po supermarketach zwrócę uwagę czy cenowo ich nie przeskoczy o ile taką ofertę mają. Czasami kupuję parę kilo ziemniaków gdy pusto w piwnicy choć i po parę ton sprzedaję jak teraz i przymierzam się do jakiej płuczki na ziemniaki po tegorocznych błotnistych wykopkach gdzie ostatnie wykopane zmazane jak diabły i bez mycia raczej na jadalne nie sprzedam a tu widzę już i o obranych kombinują na forum.

:tw_anguished:

Powodzenia.

Opublikowano
są na rynku już dostępne ziemniaki obierane występują głównie w szerokim pojęciu HoReCe czyli restauracje hotel więzienia wojsko itp sa pakowane prozniowo w worki foliowe dodatkowo pompowane gazem i termin przydatności 2-3 dni w temperaturze ok 0st C
  • Thanks 1
Opublikowano

Śląsk, okolice Dąbrowy Górniczej. Martwię  się głównie czy będąc krusowcem mogę taki towar wytwarzać i sprzedawać właśnie do restauracji, stołówek itp. Wiem że Rolniczy Handel Detaliczny wyklucza taką możliwość bo trzeba wtedy sprzedawać do ostatecznego konsumenta. A czy inna forma działalności pozarolniczej daje taką możliwość??

Opublikowano

na krusie możesz ale musi być normalna działalność gospodarcza. Przy obrocie i tak wywalą Cię na zus. I to jest chore. Bo kapustę czy ogórki możesz kisić jako rolnik( je się na surowo) a ziemniaki które i tak muszą być ugotowane to musi być jako przetwórnia

Opublikowano

Nie wiem czy jeszcze funkcjonuje tryb interpretacji przepisów przez właściwy Urząd Skarbowy odnośnie konkretnego przypadku, nawet jeżeli tak i nawet jeżeli fiskus dopuści jako produkt nieprzetworzony to z kolei odbiorcy potrzebna jest faktura VAT i mało komu chce się bawić w wypisywanie faktur RR (rolnik ryczałtowy) dla dostawcy i wolą przepłacić byle ofakturowane było. Wiem to z autopsji handlu fasolą i kilkoma innymi warzywami. Korzystałem z pomocy firm handlowych fakturujących towar którego nawet nie widziały. Franc Kafka się kłania.

Co by jednak nie kombinował to i tak jakaś urzędnicza wesz może się przyczepić i koniec końców albo trzeba zwijać biznes lub wchodzić na większy obrót aby na haracz ZUS-owski zarobić - niezależny od dochodów. Wcale nie przewrotnie powiem że chciałbym płacić 100tys podatku dochodowego a jeszcze sporo dorzucił bym na dynamit pod to ubezpieczeniowe monstrum bo  na początku trudno zarobić na te składki. Obiecywali kilka razy zlikwidować stałe stawki ZUS, a teraz nawet jest okazja bo jakaś tam koniunktura, ale obietnice kolejny raz poszły tym razem w PiS*u. Jakimś rozwiązaniem może być kooperacja z jaką hurtownią.... e tam ... co ja kombinuję. Zaraz SANEPiD zainteresuje się jakiej wody użyto w tych obieraczkach, a ze ściekami co?

Podobne pomysły albo "palą na panewce" albo wyprowadzają z rolnictwa w kierunku przetwórstwa i handlu i trzeba trochę desperacji aby pójść na to. Było nie było to jest jednak przetwórstwo i krótki okres przydatności czyli konieczność zabezpieczenia utylizacji zwrotów, towar idzie do bezpośredniego spożycia i reżimy czystości z natury zaostrzone, jest to utrudnienie ale i bat na konkurencję. Są ludzie którzy lubią rozwiązywać problemy i do nich świat należy. Przypadek hurtowo obieranych kartofli wydaje się  być na granicy sensu rynkowych potrzeb i sam nie wiem co o tym myśleć i poprzestaję na dopuszczalności ich mycia a maszyny do obierania niech stoją bliżej kucharza bo rzeczywiście w lodówce po czterech dniach obrane zrobiły się jakieś nieapetyczne bo obeschły i poszarzały. Jeszcze spróbuję zapakować w folię ale raczej domeną tej technologii mogą być pierwej zakłady zbiorowego żywienia a udoskonalić trzeba jeszcze ich pakowanie i przechowanie jeśli to możliwe aby trafiły pod strzechy. Trzeba jednak kombinować bo spożycie ziemniaków dramatycznie spada nawet i u mnie w domu bo często nie chce się obierać mimo iż swoje i dużo w piwnicy gdy jaka kasza czy makaron w kredensie.

Ja mieszkam w regionie gdzie nie ma szans na wdrażanie podobnych pomysłów na większą skalę ale poobserwuję bo ciekawy.

Opublikowano

można być na krusie i wypisywać fakturę vat. Zakładasz działalność i masz podwójny krus

Co do sanepidu to tak jest. To jest normalna przetwórnia. Musisz spełnić wszystkie wymogi

Opublikowano (edytowane)

Wielu rolników korzystających z różnych subwencji musiało przejść na rozliczanie VAT bo to tych subwencji warunek i możliwości prawne jak i rutyna skarbówki są.

Przestaje się być RR a staje się gospodarstwo płatnikiem VAT jak każde inne przedsiębiorstwo i procedura na życzenie rolnika, oczywiście konieczność buchalterii w domu lub u firm doradczych a KRUS pozostaje jeżeli gospodarstwo mieści się w ramach produkcji rolnej. Tutaj ten przypadek wykracza po za konwencjonalne rolnictwo jak i wcześniej wskazany szerszy pomysł wstępnego przetworzenia warzyw jak obieranie kostkowanie czy przypadek parowanych buraków ćwikłowych. Prawnie jakoś by się przez to przekopał. Mnie interesuje - co na to rynek? Ile i o ile drożej można tego sprzedać. Są już mrożonki od przetwórni a to już nawet było za "nieświętej pamięci" komuny, tak że pomysł nie jest nowy i sugerował bym podpatrzeć rynki starej Unii; czy tam podobna oferta funkcjonuje, jeżeli, to jak? Zdefiniować to można jako wstępny catering i pod tym terminem prawnych schematów szukać. Posiadanie płuczek, maszyn do obierania, pakowarki; daje możliwości szybkiego poszerzenia asortymentu. Słowem kupa roboty i jakieś tam możliwości na pewno są na rozwój. 

Jeszcze raz - powodzenia.

Edytowane przez dysydent