Skocz do zawartości

Prasa z rotorem do 100tyś zł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

do 100 tys. to masz duze pole do popisu, mozesz kupic case albo nh,to napewno w 100 tys. brutto sie zmiescisz a jesli to jest twoja kwota netto to krone class tez cos juz kupisz, oczywiscie pisze o nowych maszynach, nie daj sie skusic na zadną polska prasę, to jest po prostu tragedia co polacy wymyslaja

Opublikowano

Kolega bolocase dobrze pisze. Bierz case/nh to nie pożałujesz. A teraz w ogóle ta seria RB344 ma jakąś promocję do wyczerpania zapasów podobno i jest o 10.000 tańsza bo mój wujo zamawiał niedawno

Opublikowano

Rollnik u mnie w wiosce jest 350 z rotorem to chodzi z JD 145km, właściciel twierdzi że spokojnie starczy 110-120km, raz prasował nią JD o mocy 90KM to twierdzi że to mordęga dla ciągnika.

W sąsiedniej wiosce jest BR6090 to ciąga ją zetor proxima 80km, przydało by się trochę więcej koni do niej niż te 80.

Opublikowano

Jeżeli będziesz robił sianokiszonkę z trawy, to będzie ciężko, a nawet bardzo. Przy innym materiale (np. jęczmień, lucerna, itp) 90 km powinno starczyć, chociaż musisz liczyć się z tym, że szybko nie pojedziesz (ok 5 km/h lub nawet mniej - zależy jaką moc twój ciągnik przekazuje na WOM). Przy cięciu suchego materiału (np. siano) będzie na pewno lepiej.

Opublikowano (edytowane)

A no właśnie tak myślałem że z wydajnością to będzie kiepsko. Ciągnik to Zetor Forterra 9641 90KM to ma na silniku a na WOM to nie mogę nigdzie znaleźć jaką ma moc.

@lukasz56612 a może wiesz jakby dawał rade sobie ten zetor w Uni DF 1.7Z? O nożach to już nawet nie mówie w tej prasie bo według producenta ma zapotrzebowanie ta zwijka 80-100KM.

Edytowane przez ReMeK8250
Opublikowano

Ja prasuję Nh td5050 95km prasa BR6090 z rotorem i nożami. To mam ustawione 8 noży to w suchszej sianokiszonce na 70% zgniotu robię ale to wolno a w mokrzejszej na 60%. Na wszystkich nożach jeszcze nie robiłem myślę że może by robił ale jak żółw. W sianie to już inna bajka jak duża łąka i ładne pokosy to można zrobić nawet do 50 bel w godzinę.

Opublikowano (edytowane)

To co napisałem, odnośnie zapotrzebowania mocy, to kierowałem się własnym doświadczeniem (sam mam Zetora Proximę Plus 95 km). Tylko, że ja mam prasę Unii w pełni walcową, a wiadomo, one (walcówki) najwięcej potrzebują mocy, zwłaszcza przy dobijaniu (i tak jak już pisałem, u mnie przy prasowaniu czegokolwiek bez noży 95 km zupełnie starcza, z nożami natomiast to mogę prasować jedynie coś suchego (np siano) lub coś mokrego, którego pokosy nie są pozwijane (np. jęczmień lub lucernę na sianokiszonkę). Przy prasach pasowych powinno być o wiele lżej (tak mówią bynajmniej, ale sam osobiście tego nie sprawdzałem). Chociaż według mnie 90 km do pasówki by starczyło i może nawet z nożami szłoby prasować.

Edytowane przez lukasz56612
Opublikowano

90 koni do pasówki też jest mało, w czwartek rozmawiałem z rolnikiem który ciąga pasówkę kuhna jd6330 to mówił że z nożami trochę brakuje mocy, a bez nich to zestaw śmiga jak szalony po łące :)

Opublikowano

żeby z pasówką dobrze śmigać to 120 kuca to na styk nie wspomnę o nożach gdzie NH BR 7060 potrafi przydusić NH 6030 gdzie na wałku miał 117 kuca ale tak się dzieje gdy prasa jedzie pełną wydajnością a mniejsza moc to takie będzie duszenie

Opublikowano

To można powiedzieć że nie ma ciągnika do prasy zwijającej chyba że Ursus Z-543. @ysy nie przecze temu co mówisz, ale mój kolega ciąga MTZ 82 prase New Holland 865 (to jest łańcuchowa prasa) no to jedzie w sianokiszonece tak między 6 a 8 km\h oczywiście mówie tu o dobrej trawie w słomie suchej mniej więcej też tak w takiej zaraz po kombajnie około 10km\h i powyżej nieco, a prasa raz że jest dość ciężka no to łańcuchowa napewno potrzebuje więcej tej mocy od pasowej.

Opublikowano

Ja bym polecił pasówkę. Osobiście jestem posiadaczem Sipmy i ciąga ją 112 konny Agrotron ale ze wszystkimi 11 nożami śmiga elegancko. Prędkość to 7 km/h w sianokiszonce. W słomie 15 km/h. Sam opór może stważać sam pokos bo gwiazdówka zrobi warkocz i wtedy trzeba jechać wolniej a zgrabiarka karuzelowa tego nie zrobi przez co zyskasz na prędkości i na czasie. Śmiem twierdzić że 90 konny Zetor dał by radę w pasówce. Noży bym nie używał ale belkę i tak lepiej zbije niż prasy stało komorowe nawet zachodnie. Oczywiście z ciśnieniem zgniotu nie poszalejesz bo optymalne to będzie jakieś 100 - 120 może 130 bar ale już będzie lepiej jak w stało komorowej. Druga sprawa to taka że możesz sobie robić belki różnych wielkości co też jest bardzo dużą zaletą w porównaniu do pras ze stałą komorą.

Opublikowano

Rotor i noże poprawiają tylko wydajność prasy czy także i jakość kiszonki?

Sam rotor poprawia wydajność prasy, w zestawie z nożami wydajność na powrót maleje. Jeżeli chodzi o jakość, to w przypadku dobrego materiału, pocięcie zagęszcza jeszcze bardziej go w beli. Przez co jest mniej powietrza i ,co oczywiste, lepsza kiszonka. Jeżeli robisz kiszonkę z byle czego, to noże i rotor nic nie pomogą, z g.. bata nie ukręcisz.

Opublikowano

Najlepsza jest Case RB 344. Ma rotor w standardzie, ok 15 noży, siatka standard, szerokie opony, gumowe koła w podbieraczu, podbierak 210cm i jest stało komorowa- niczego więcej nie trzeba ;)

Opublikowano (edytowane)

dokładnie tą miałem na myśli ;)

byłem tydzień temu u dilera i taka z pełnym wyposażeniem które wcześniej opisałem kosztuje 87 tysięcy brutto ,,po znajomości" :D a tak normalnie to z 90 max ;) i jeszcze by Ci pewnie wystarczyło na siatke na 5 lat z tego co by Ci zostało jak byś ją kupił- lepszej nowej nie znajdziesz w tej cenie, chyba że używana Claas Variant 360 bądź 380

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker