Skocz do zawartości
bobuss

C-330 dziwne piszczenie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
C-330
bobuss    0

Witam. poruszam kolejny temat , a mianowicie to słychać z mojego C-330 dziwne piszczenie/gwizdanie ( od określonych obrotów , i wzrasta przy zwiększeniu obrotów) słychać je na biegu neutralnym , jak i zarówno w czasie jazdy, gdy mam wciśnięte sprzęgło , i takrze podczas pracy wałka mocy. Wg mnie łożysko na sprzęgle. Jednak to tylko moje przypuszczenia , poniewaz nie mozna zlokalizowac miejsca tego piszczenia/gwizdania. Moze się ktoś na ten temat wypowie? lub ma podobny problem??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kserkses    2

no nie wiem, ale z tego co piszesz to chyba coś przy silniku.

bo jak wciśniesz sprzęgło to nic poza silnikiem oprócz łożyska oporowego nie powinno chodzić ( jak wyłącza się obrotomierz to już jest pewność ), jeśli sprzęgło nie jest wciskane a odciąg łożyska oporowego działa to znowu to łożysko nie powinno chodzić.

 

Mnie to najbardziej pasuje na łożyska na prądnicy, ale przecież ja tego nie słyszę tylko ty, więc trudno powiedzieć :roll:

By to sprawdzić zdejmij pasek na chwilę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobuss    0
no nie wiem, ale z tego co piszesz to chyba coś przy silniku.

bo jak wciśniesz sprzęgło to nic poza silnikiem oprócz łożyska oporowego nie powinno chodzić ( jak wyłącza się obrotomierz to już jest pewność ), jeśli sprzęgło nie jest wciskane a odciąg łożyska oporowego działa to znowu to łożysko nie powinno chodzić.

Mnie to najbardziej pasuje na łożyska na prądnicy, ale przecież ja tego nie słyszę tylko ty, więc trudno powiedzieć :roll:

 

 

Łożyska z alternatora były wymieniane, więc odpada alternator , a jest mozliwosc ze cos przy tarczach z sprzęgła się jakas blaszka odkrzywila i to ona tak gwizdze??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

kserkses    2
, a jest mozliwosc ze cos przy tarczach z sprzęgła się jakas blaszka odkrzywila i to ona tak gwizdze??
Nie wiem, ale chyba nie, spróbój na wszelki wypadek zdjąć pasek i wyeliminować alternator i pompę wodną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobuss    0

no Paska klinowego jeszcze nie zdejmowałem , pompy wodnej nie brałem pod uwagę :D dobrze to sprawdze to w piątek. Tak, smaruje pompe wodną , jak i wszystko co się da smarowac - bo wkoncu to jest wydłużenie żywotnośći podzespołw.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
xsardas18    0

mój tata powiedział że ten gwizd to może być spowodowany "napędem linki obrotomierza" trzeba albo wymienić jego albo zdjąć osłonę linki i wyjąć linkę i wpuścić oleju strzykawkę SUPEROL i powinno przestać gwizdać :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zts    1

Czasami tak piszczy jak już siadają łożyska w alternatorze, najlepiej słuchowo zbadać i zlokalizować skąd dokładnie dobiega ten dźwięk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elektrotech    3

tak jak kolega mówił zdjąc pasek klinowy z pompy wodnej i poczekać chwilkę czy zagwizda jeśli nie to uwaqlone łozysko przy kole zamachowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawlus224    1477

To moze byc wina linki obrotomierza , tak jak mówi xardas18 u mnie tez tak było . Spróbój odjąć linke,albo nią poruszac jak piszczy,gdy silnik jest uruchomiony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty
To moze byc wina linki obrotomierza , tak jak mówi xardas18 u mnie tez tak było . Spróbój odjąć linke,albo nią poruszac jak piszczy,gdy silnik jest uruchomiony.

U mnie w ciapku też tak gwiżdże, teraz będziemy robić mu kapitalny.... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grzesiek44    4

A ja też mam problem bo u mnie piszczy jak wcisnę sprzęgło a jak jadę albo stoi na luzie to nie piszczy ???? co to może być za przyczyna ????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafal88    10
A ja też mam problem bo u mnie piszczy jak wcisnę sprzęgło a jak jadę albo stoi na luzie to nie piszczy ???? co to może być za przyczyna ????

Nie jestem pewien na 100% ale to zapewne piszczy lozysko wysiskowe sprzegla, przynajmniej na to wskazuje skoro piszczy tylko gdy wciskasz sprzeglo ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×