Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Założyłem temat, po to aby dowiedzieć się jak otwieracie baloty sianokiszonki. Niestety mam mało miejsca w stodole i muszę się jakoś do środka balota dostać, wtedy łatwiej się kiszonkę na widły nabiera. Niestety taka robota jest pracochłonna, najpierw rękoma rozrywałem, ciężka pracochłonna praca, teraz siekierą ją rąbie ale też trzeba się namachać , ale już lepiej i krócej. Sąsiad próbował piłą łańcuchową ale podobno coś jest nie tak i se odpuścił. Tu pytanie jakie macie patenty do dobierania się do balika, może jakieś macie sugestie, albo stworzyliście jakieś narzędzie ułatwiające tą czynność. Gdybym miał mtz lub tura spróbował bym zrobić jakąś gilotynę ale nie mam. Podzielcie się swoimi doświadczeniami na ten temat :)

Opublikowano

U mnie jak balot stoi pionowo w połowie odżynam folię, górę zdejmuje a dół wiadomo do dołu, potem sznurek i dookoła widłami biorę kiszonkę. A co do tej piły to mój sąsiad tnie i jest dobrze, tylko zakłada osobny łańcuch do przecinania beli.

Opublikowano

Ja najpierw wiadomo, przecinam folę i zdejmuję, odwijam sznurek, a potem warstwami ręcznie "obdzieram" kiszonkę. Tak jest wg mnie najłatwiej i najmniej się trzeba naszarpać.

Opublikowano

Jak na razie kładę kolcem balika w stodole, rozcinam nożem folię, a potem siekiera w rękę i ognia, ale rdzeń jest za miękki i go rękoma rozrywam. Niby 5-10min to nie długo, ale idzie się namęczyć i wracasz cały spocony do domu :)

Opublikowano

Ja mam zrobiony tasak z starej kosy od sieczkarni fortschritt (dokładnie chodzi o kose która jest na bębnie) oprawione to jest na metrowej rurce. Działa super kilka ciachnięć i balot rozłupuje się na pół.

Opublikowano

Kiedyś widziałem jak jeden rolnik z naszej okolicy (dość dziwny) stawiał balota i ciął piłą elektryczną do drzewa szybko i nie trzeba się szarpać ale szkoda trochę piły

Opublikowano

Chyba jest najlepiej rozciąć folie odwinąć sznurek a potem do okoła brać kiszonkę bo w inny sposób trzeba się namęczyć :( a nawet jak masz mało miejsca to możesz brać z balota kiszonkę tylko z jednej strony trochę gorzej niż do okoła.

Opublikowano

U mnie balot stoi na dworze także stawiam go do pionu przecinam folie poniżej połowy, odwijam sznurki i potem sianokiszonkę odwijam dookoła w plastrach, a górna większa część foli zostaje na tzw "czapkę" do przykrycia balota :(

Opublikowano

Gdybym miał tą dużą szlifierkę to bym spróbował, małej to mi szkoda. Wiem o co wam chodzi z rozwijaniem, na tyle to mi miejsca wystarczy. Ciekawe te urządzenie, jutro spróbuje coś takiego stworzyć.

Opublikowano

Nie wiem co za problem z tym odwijaniem bel... ja obcinam folie jeszcze jak bela jest w gorze (podniesiona turem) potem stawiam, odwijam sznurek i ładnie odwijam widłami dookoła. Nie widzę w tym nic trudnego. A jeszcze prościej jest zdjąć folie i sznurek i wrzucić bele do paszowozu :(

Opublikowano

Nie założyłem tematu, żeby się żalić jak to ciężko jest go rozebrać. Chciałem poznać wasze sposoby na otwieranie belki, żeby wypróbować je u siebie, bo już mam dość siekiery.

Co do tej bajeranckiej piły, to droga zabawka i ojca raczej nie dam rady namówić i są ważniejsze wydatki :(

Kiedyś próbowałem ten sposób z odwijaniem belki, od góry ładnie odchodzi na samym dole są czasem problemy bo nie chce odchodzić, wolę ją rozwalić, potem jest lżej nabierać na widły i szybciej się rozdaje bo nie muszę za każdym razem odwijać kolejnej porcji. Jutro wypróbuje ten patent co podał zetor10045.

Opublikowano

Ja biorę rękoma, bez wideł bo takich kawałów to ja nie będę rzucał krowom. Położę a ten kawał będzie zaraz 3 metry od krowy bo inna przeciągnie. A jak się rękoma weźmie to roztrzaskuje przy krowach i nie ma problemu. A może wycinakiem spróbujcie

Opublikowano

Polecam to co podał @zetor10045 . Zrób według zdjęcia i zobaczysz że idzie tym bardzo dobrze nie tak jak siekierą. Tylko same ostrze nie może być za szerokie bo tylko stwarzać będzie większy opór. Myślę że tak jak na fotce jest optymalnie

Opublikowano

A ja przecinam najpierw balota wycinakiem piłowym tak prawie na pól(pierwsza kostka balota musi być trochę mniejsza żeby później folia z drugiej się nie ściągał i balot rozpad)potem wycinakiem do obory, przewracam go strona plaska na posacke(okrągła strona do góry), przecinam folie, wyciągam sznurki i odrywam płaty widełkami :) bez żadnej siekiery czy piły, zero meczenia a całość trwa w sumie 10 min:)

mam baloty 120x150 i jedna połówka starcza mio na 2-3 dni:)a druga spokojnie nie grzeje mi się w tym czasie :) łatwo i robota milsza, polecam:)