Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiesz ja mam władzia i mówie ze zależy do czego w gospodarstwie ten ciągnik będzie używany władzio jest lepszy do warzyw nie wiem dlaczego ale jest zwrotniejszy i jakoś pasowniejszy ale do t25 trzeba sie przyzwyczaić bo bardzo głupie uczycie panuje podczas jazdy ale za to jest jakis komfort wmiare cicho nie to co w c-330 ale ursus wg jest lepszy do tura lub jako ciagnik podwórkowy chociarz władzio szybko cofa

Opublikowano

Mam oba

największa wada c-330 to brak biegu między 4 a 5.

t-25 jednostopniowe sprzęglo ( szczególnie uciążliwe gdy pracuje się maszyną z podbieraczem - np. prasa czy przyczepa zbierająca ) i ugwazdolone zaczepy ( ale z tym da się coś zrobić ).

Opublikowano

ja też obstaje za 330. jest lepsza pod każdym względem:uciąg, dwustopniowe sprzęgło, 2 zaczepy,mniej wycieków.... miałem władka a teraz jeżdże 330 wójka i jest o wiele lepszy

Opublikowano

Ja też wole c-330.Sam mam ten ciągnik i jestem bardzo zadowolony ,mało awaryjny na małe gospodarsto w sam raz niestety musiałem jeszcze sprawic mu kolege.Teraz c-330 chodzi w lekkich pracach super ciągnik,mało pali.Sąsiad ma t-25 i tez nie jest najgorzej tylko ze on o ten ciągnik wogule nie dba.T-25 jest moze tez troche bardziej awaryjny!!

Opublikowano

Ja także poleciłbym ci c 330 moim zdaniem jest lepszy.dla mnie w rusku to straszną wadą jest kierownica nie wiem kto to wymyslił żeby rżece tak wysoko trzymać..a w 30-tce to leciutko wygodnie;...:D

Opublikowano

ja też kiedyś miałem ruska i 330 i sprzedałem t25 bo był znacznie gorszy. A kierownica w T25, to szkoda gadac, już chyba wyżej to sie nie dało jej założyć :angry: Po całym dniu roboty w t25 ta chca rece od tej kierownicy odpasc :D

Opublikowano

Oczywiście 330, wladymirec to taki cudak, ze szok, że ci ruscy tak wykombinowali, ten blok kierowniczy na wysokości głowy, kierownica 0.5 m średnicy. Również w starych MTZ, zamiast montować wspomaganie na prosty system orbitrolu, to oni jakieś skomplikowane w budowie "serwa" ( czy jak to sie nazywa) wstawiali, gdzie się ciężko kręci i są luzy dosyć duże. Gdzie tu sens takich rozwiązań technicznych to nie mam pojęcia.

Opublikowano

Nie wiem, ale ja wolę kierowanie w T-25 - nie ma nawet porównania - jedną ręką na kulce, a w C-330 może połamać ręce jak będziesz zbyt lekko trzymać na nierównościach. A i jazda do tyłu Władkiem to wielka frajda :D

@Piotruś, kiedyś duże URSUSY też nie miały orbitrolu tylko wspomaganie, widocznie 30 czy 20 lat temu orbitrol albo nie był zdyt prosty, albo zbyt tani

Opublikowano

@Piotruś, kiedyś duże URSUSY też nie miały orbitrolu tylko wspomaganie, widocznie 30 czy 20 lat temu orbitrol albo nie był zdyt prosty, albo zbyt tani

hehe nie miały orbitrolu tylko wspomaganie, ja to słyszałem o dwóch rodzajach wspomagania serwo mechanizm i orbitrol w starszych ciagnikach były serwa...

Opublikowano

w orbitrolu kierowca steruje tylko przepływem oleju tłoczonego przez pompę, więc nie uważam tego za wspomaganie. W serwomechanizmie jest mechaniczne połączenie między kierownicą, a kołami.

Opublikowano
w orbitrolu kierowca steruje tylko przepływem oleju tłoczonego przez pompę, więc nie uważam tego za wspomaganie. W serwomechanizmie jest mechaniczne połączenie między kierownicą, a kołami.

Czemu nie uważasz tego za wspomaganie przeciez dzięki temu dużo lżej można kręcic kierownicą hmmm to według ciebie co to jest??:D

• Like 1
Opublikowano

W t 25 jest jedna zaleta, układ chłodzony powietrzem. Ciężko zagrzać konkretnie ten silnik a i jesienią nie trzeba spuszczać wody :D a jak ktoś powie że można stosować płyn to owszem, tylko pilnować połączeń gumowych :D

Opublikowano
W t 25 jest jedna zaleta, układ chłodzony powietrzem. Ciężko zagrzać konkretnie ten silnik a i jesienią nie trzeba spuszczać wody :D a jak ktoś powie że można stosować płyn to owszem, tylko pilnować połączeń gumowych :D

Że jest chłodzony powietrzem, to Ty nazywasz zaleta? nie powiedzial bym

Opublikowano
Że jest chłodzony powietrzem, to Ty nazywasz zaleta? nie powiedzial bym

Jaką zaletę ma układ chłodzony powietrzem? Kposy masz rację, gdzie tu zaleta. Chyba w zimę gdy jest z -5 i nie można ciągnika odpalić :D:):) Wg mnie trzydziestka jest dużo lepsza, ma lepszy uciąg i wogóle. A i jeszcze ta kierownica we T25 to jest do niczego, w trzydziestce kierownica jest mniejsza i dużo praktyczniejsza :):):) W zime do trzydziestki nalej gorącej wody i pali bez problemu(przynajmniej moja), a władek ani drgnie :):D:) Może zaletą T25 jest to, że można sobie do tyłu szybciej jeździć nie to co w C330 dwa wsteczne dużo za wolne, a już ten polowy to tragedia... Czasami taki wolny też się przydaje, ale lepiej żeby był szybszy. :)

Opublikowano

Czyli werdykt jest taki:

Jako ciągnik główny do małego bądź średniego gospodarstwa t25 ustępuje pod wieloma względami trzydziestce, jednak już jako ciągnik pomocniczy np. do lekkich prac t25 może być całkiem pożyteczną maszyną np. combo c 360 (lub jakiś Zetorek) + t25, sześdziesioną odwalamy murzyńską robote a rusek zostaje nam do lekkich prac polowych :D Dodatkowym atutem jest cena , w końcu mało kogo stać aby dokupić mniejszy ciągnik do gospodarstwa za 15-20 tyś. a ruska kupi się za dużo mniejsze pieniądze i do lekkich prac wystarczy w zupełności :D

Opublikowano

Wujek kupił C-330 za 11500 zł. Jest mechanikiem maszyn i mówi, że ruska napewno by nie kupił. Moim zdaniem w gosp. jako ciągniki pomocnicze to właśnie C-330 będzie lepsza np. do owijarki. Widzieliście kiedyś T-25 z tą maszyną??

Najlepszą ''wersją gospodarstwa'' ( moim zdaniem ) jest kilku-hektatowe gosp. gdzie ciągnik ten byłby tani w utrzymaniu i nie musiałby byc podczepiany do cięzkich maszyn.

Opublikowano

No do owijarki faktycznie się nie nada rusek, ale miałem na myśli to że jeżeli ktoś chce dodatkowy ciągnik do małego gospodarstwa (10-15 ha) ponieważ ma zetora lub c 360 który do lekkich prac (prace przy sianie, ziemniakach etc.) jest zbyt paliwożerny, to rusek jest tanim i w miare dobrym rozwiązaniem, po za tym przy małym areale przeważnie mało ludzi używa owijarek ponieważ w ogóle nie korzystają z pras zwijających tylko używają nadal pras kostkujących... :D

Opublikowano
Jaką zaletę ma układ chłodzony powietrzem? Kposy masz rację, gdzie tu zaleta. Chyba w zimę gdy jest z -5 i nie można ciągnika odpalić :):D:) Wg mnie trzydziestka jest dużo lepsza, ma lepszy uciąg i wogóle. A i jeszcze ta kierownica we T25 to jest do niczego, w trzydziestce kierownica jest mniejsza i dużo praktyczniejsza :):):D W zime do trzydziestki nalej gorącej wody i pali bez problemu(przynajmniej moja), a władek ani drgnie Może zaletą T25 jest to, że można sobie do tyłu szybciej jeździć nie to co w C330 dwa wsteczne dużo za wolne, a już ten polowy to tragedia... Czasami taki wolny też się przydaje, ale lepiej żeby był szybszy. :)

Ciekawe jak może mieć lepszy uciąg skoro waży prawie pół tony mniej :) jak ktoś dba o akumulatory to i przy - 15

zapali ten ciągnik i nie musi wlewać i spuszczać wody. Po za tym władka można podwyższyć co się przydaje przy zabiegach uprawowych i pracy w lesie .

Opublikowano

Nie wiem dlaczego T-25 nie nadaje się do owijarki, pompa jest podobnej wydajności co u C-330, wiem bo u mnie oba chodziły w rozsiewaczu hydraulicznym N-035 i nawet T-25 dawał sobie radę, a już C-330 jak była ciut zużyta pompa nie. i pompa w T-25 jest trwalsza bo ma oddzielny obieg oleju.