Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nieźle Ci płacą mi podobnie do heniuśa... a dobre żywienie nie jest kaso chłonę?? Wszystko kosztuje im lepiej żywisz tym więcej żywisz podsumowując ja bym się w to nie pchał bo przez 10 lat będzie ciężko przy dobrej pogodzie a nie daj boże jak by przyszła susza i mało paszy to bankrut...

Opublikowano

Mam takie pytanie do tych jak np Henius (co macie więcej krów). Jakie kupujecie i ile Was to wynosi np na dzień, rożnego rodzaju gotowe pasze treściwe? Jakieś Protamilki i różne tego typu wynalazki. Ja osobiście tego nie stosuje i nie zamierzam bo dla mnie to za drogie. Daje kiszonkę z kuku, młóto, siano a treściwe to własne zboża jęczmień pszenica pszenżyto i bobik zmielone w młynie na walcach. Dodaje jeszcze witaminy oraz mocznik i jestem zadowolony. Krowy w 2,3 nawet 4 miesiącu po ocieleniu dają pełną kanę mleka(dojarka konwiowa) aż czasem zassie. A te w końcowej fazie laktacji dają nawet ponad połowę kany.

Wracając do tematu wydaje mi się ze skarmianie własnych pasz jest dużo tańsze niż zakup gotowych.

Ktoś tu napisał ze opłacalność od 150 krów i 8000 wydajności. Hmm pewnie to i racja ale zależy jaka opłacalność ma się na myśli. Jeśli cena mleka średnia wzrośnie do 1,2 do pewnie liczba ta spadnie ze 150 na 100. A tak wogóle to nie trzeba rozróżnić nadwyżkę bezpośrednia a zysk z prowadzonej działalności. Przy tych 150 krowach to na pewno chodziło o zysk.

Opublikowano

Ja daje gotowe pasze pełnoporcjowe. Koszt około 800zł za tonę. Krowa zjada 5 kg dziennie. Czyli za jakieś 150zł miesięcznie na sztukę. Tylko policz koszt zbóż i zakup rzepakowej bądź soi oraz witaminy i już nie jest to taka duża różnica.

Opublikowano

Bydło mięsne i tylko to. Ktoś pisał że czekasz dwa lata. Na początku owszem ale później będziesz miał co rok (powiększenie stada. Ogromna hala i sianokiszonka. Nie narobisz się i będą zyski. Wiadomo początki są trudne ale później mleczarzom będziesz śmiał się w twarz. Nie jeden tak zrobił i o mleku nie chcą słyszeć

Opublikowano

Mam takie pytanie do tych jak np Henius (co macie więcej krów). Jakie kupujecie i ile Was to wynosi np na dzień, rożnego rodzaju gotowe pasze treściwe? Jakieś Protamilki i różne tego typu wynalazki. Ja osobiście tego nie stosuje i nie zamierzam bo dla mnie to za drogie. Daje kiszonkę z kuku, młóto, siano a treściwe to własne zboża jęczmień pszenica pszenżyto i bobik zmielone w młynie na walcach. Dodaje jeszcze witaminy oraz mocznik i jestem zadowolony. Krowy w 2,3 nawet 4 miesiącu po ocieleniu dają pełną kanę mleka(dojarka konwiowa) aż czasem zassie. A te w końcowej fazie laktacji dają nawet ponad połowę kany.

My kupujemy pasze i koncentraty z Nutreny, koszt tez mniej więcej taki jak u kolegi @elemera, no może trochę taniej. Oprócz tego otręby pszenne, śruta jęczmienna wymieszana ze śruta pszenna i dodatek "Polsanders". Kiedyś braliśmy właśnie Protamilk, ale to na jedno wychodzi z paszami z Nutreny a i tak był droższy. Kiedyś dochodziła jeszcze śruta sojowa i rzepakowa, teraz wiadomo jak z cenami ;)

Opublikowano

@henius91 Może trochę taniej ale ja kupuję pasze pełnoporcjową a Ty z tego co się orientuję komponenty do robienia pasz samodzielnie, a to też dodatkowa praca którą trzeba liczyć :) Aha ja biorę z De heus polecam dobre dbanie o klienta ;)

@tomi328 To wylicz mi tę zyski. Bo jak dla mnie są cienkie. Ja mam miejsce i paszę aby hodować byki ale wolę zwiększać krowy bo na tym lepiej wychodzę. Z tym śmianiem w twarz bym nie przesadzał.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Śrutę sojową można śmiało zastąpić rzepakiem i grochem.

Opublikowano

I nawet moim zdaniem nie docenionym łubinem, bo właśnie łubin ma więcej białka od soi ;)

@henius91 a teraz wogóle nie dajesz soi albo rzepakowej?? Zastąpiłeś ją czymś??

Opublikowano

Nie, nie daje. Niczym tego nie zastąpiłem tylko daje koncentrat i pasze. Z chęcią bym zastąpił rzepakiem ale właśnie tez ma wysoka cenę...

@maciek031993 według kontroli użytkowości stada, średnia wydajność to 7815 kg mleka, a wydajność najlepszej krowy w stadzie to 10835 kg mleka, ale tylko 4 krowy w stadzie maja wydajność powyżej 10000 a reszta to w granicach 7-9 tys.

Opublikowano

Tak sobie policzyć ile trzeba by wydać na zakup wszystkich zalecanych pasz koncentratów w hodowli krów mlecznych to by nic za mleko nie zostało taka prawda a Wy mu jeszcze każecie spłacić 300 tys kredytu gdzie tu logika?