Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.mam takie pytanie.dostalem w dzierzawe 6 ha z czego 3,5 ornego reszta łaka.chce skasowac tą łąke ale jak to najlepiej zrobic?czy na wiosne plytko przyorac zasiac jakis lubin i po zniwach gleboka orka?zaznaczam ze to nie zaden ugor - łaka byla systematycznie koszona tylko ze w zeszlym roku nie bylo drugiego pokosu i łaka ma okolo 25cm wysokosci

Opublikowano (edytowane)

Zastosuj oprysk Roundap i później przeoraj

kobra89 sorki w tym samym czsie pisaliśmy :P

Edytowane przez murtek
Opublikowano

ja jak niszczylem trawe to kultywatorem 2razy przejechalem i jak troche przeschlo to orka....brona talerzowa tez by nie byla zla zalezy jakim sprzetem dysponujesz...zasialem żyto ozime...znajomy mial QQ i tez sie udala.

Opublikowano

wszystko jeszcze zależy jaka trawa tam była bo jak kupkówka to łatwo uprawić ale jak perz itd to już bez randapu się nie obejdzie

wszystko jeszcze zależy jaka trawa tam była bo jak kupkówka to łatwo uprawić ale jak perz itd to już bez randapu się nie obejdzie

Opublikowano

sprzety jakie mam do dyspozycji to glebogryzarka, zwykły kultywator agregat podorywkowy kos 3m plug 2 skibowy i 5 skibowy atlas. ja myslalem zeby to skosic rotacyjna po samej ziemi zaorac plyciutko 2 skibowym z przedpłuzkami tak aby tylko darn odwrocic zabronowac za skiba i zasiac łubin albo gorczyce i jakby troche przeroslo to znowu zaorac ale na 25cm

a jaka łaka to nie wiem ona tam z 1o-15 lat jest

Opublikowano

ja swoja lake gruberem zjezdilem i walowalem a teraz na wisne prze3oram i posieje pszenice ale moja laka by7la posiana swierzo 3 lata temu . rok temu7 sasiadowi przeoralem i posial jeczmien jary i bylo ok ale mam dobry plug i nie bylo znac ze to bya orka na lace

Opublikowano

Witam... Jak nisczyłem łąke to najpierw przejechałem agregatem podorywkowym przeorałem to tak do 20cm i posiałem QQ a na perz i trawe jak się pojawiła kupiłem Milagro i poradził sobie z tym... pozdro

Opublikowano

kolega jak kasował łąke to najpierw przejechał kosem , potem 2 razy zabronował i potem głęboko zaorał , możesz na zgruberowane (przed bronowaniem ) zastosować , jakiś mocznik , albo poprostu pognoić ;) żeby trawa szybciej się rozłożyła i przerobiła :P

Opublikowano

ja przejechalem gruberem, dalem obornik i zaoralem na 25-30 cm i zasialem QQ i to byl blad. kukurydza kompletnie sie nie udala, byla rzadka. bo wiadomo ze gleba po 5 letniej lace nie jest najlepszej jakosci. ja proponuje podorac lub przejechac agregatem scierniskowym i zasiac gorczyce lub lubin i po zniwach dac obornik i zaorac na gleboko. potem zasiej pszenzyto. nie radze nic siac na wiosne bo sie nie oplaca. a jesli masz maly plug to mozesz sobie nie poradzic z zaoraniem tego na raz. wiec podorywke i tak musisz zrobic, a jak te wszystkie zabiegi zrobisz to na siew czegokolwiek jarego bedzie juz za pozno. ja po agregacie podorywkowym zaoralem to na raz ale latwo nie bylo. http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=gallery&module=images&section=viewimage&img=137083 mniej wiecej tak to wygladalo ;)http://www.agrofoto.pl/forum/index.php?app=gallery&module=images&section=viewimage&img=137085