Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

właśnie ta córka jest zapisana w KRUS i płacą za nią 3 rok że niby pracuje na gospodarstwie żeby mogli przepisać na nią ziemie

Przejac moze ale musi byc swiadoma ze przez nastepne 5 lat nie bedzie mogla podjac innej pracy, jesli jej to odpowiada to nie ma problemu...

Opublikowano

A w poprzednich latach też było że przez 5 lat musi być następca ubezpieczony w KRUS-ie czy był tylko zapis że przez 5 lat ziemia musi być wykorzystywana rolniczo ?

Chyba jednak nie ma obowiazku oplacania Krusu przez 5 lat przy rencie strukturalnej, jest obowiazek uzywania ziemi na cele rolnicze przez ten okres. To wszystko zalezy czy przy okazji chce tez wystapic o premie MR (wtedy trzeba oplacac krus przez min 3 lata). Tak przynajmniej czytalem.

Opublikowano

Jedna rzecz ktora mi sie tam nie zgadza to mozliwosc wczesniejszego przepisania ziemi, np innemu z dzieci przed wystapieniem o rente oraz pozniejszym przepisaniu reszty ziemi na inne dziecko. Rodzice byli kilka dni temu w agencji i tam powiedzieli, ze liczy sie stan w dniu skladania wniosku, wiec do tego czasu mozna zrobic z ziemia co sie chce...

Opublikowano

Dzisiaj w agencji powiedzieli mi że przejmując gospodarstwo można spokojnie pracować sobie i być na ZUS-ie ponieważ podpisuje się zobowiązanie na wykorzystywanie działek rolniczo a nie na płacenie KRUS-u.

Można jutro iść spokojnie do pracy ;)

Opublikowano

Dzisiaj w agencji powiedzieli mi że przejmując gospodarstwo można spokojnie pracować sobie i być na ZUS-ie ponieważ podpisuje się zobowiązanie na wykorzystywanie działek rolniczo a nie na płacenie KRUS-u.

Można jutro iść spokojnie do pracy :rolleyes:

też myśle że tak jest, nikt nie zabrania pracować i uprawiać ziemie

Opublikowano

Witam. Ziemię jeżeli przyjmuje się za rentę strukturalną bez otrzymania premii Młody Rolnik to nie trzeba opłacać krusu można iść do pracy. Ale jeżeli chcemy otrzymać premię MR to e=wtedy 3 lata trzeba być ubezpieczonym w krusie.

Opublikowano

A czy można ubezpieczyć wstecz w KRUS-ie osobę która pracuje na umowę o prace, i czy można przepisać pole na tą osobe ubiegajac sie o rente strukturalna no i o dotacje dla mlodego rolnika???

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej
  • Dodaj nową pozycję...
v