Skocz do zawartości

Brokuły - Opłacalność uprawy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie. Jak oceniacie kontrakt na brokuł na zbiór jesienny, odmiany Lord nie zaprawiany. Cena netto za kilogram to 2.10 zł przy czym ma być rozbrobniony na główne róże. Poniżej zamieszczam zalecany program ochrony. Brokuł idzie do ,,baby food,, więc i są wymogi i ograniczenia. Co o tym sądzicie?

Z istotnych pestycydów są tylko:

Ridomil Gold MZ 1x w tyg

Pepite 67,8 WG - 1x w tyg

Proteus 110 OD - bezpośrednio po posadzeniu

Sherpa 100 EC - 4 tyg po posadzeniu

Thiram Granuflo 80 WG ( pisze że jako zaprawa)

Bulldock - 21 dni przed zbiorem

SpinTor 240 EC - 14 dni przed zbiorem

Amistar 250 SC8 tyg przed zbiorem

Pozatym jakieś pomocnicze olejki tylu emulpar, jakieś bakteryjne i grzybowe środki ale wiadomo że nie mają okresu karencji.

Mniej więcej jest określone że ww pestycydy można użyć po jednym razie w sezonie.

Edytowane przez Yreneusz
Opublikowano

cena mega, ograniczenia tez spore ale mysle ze jest do zrobienia. Ustawic sbiór na koniec października zeby robali juz nie było wiele i moze sie udac, choc nie musi. Najbardziej ten brak zaprawy mnie ciekawi jak taki brokuł wychodzi

Opublikowano

Mam pytanie. Jak oceniacie kontrakt na brokuł na zbiór jesienny, odmiany Lord nie zaprawiany. Cena netto za kilogram to 2.10 zł przy czym ma być rozbrobniony na główne róże. Poniżej zamieszczam zalecany program ochrony. Brokuł idzie do ,,baby food,, więc i są wymogi i ograniczenia. Co o tym sądzicie?

Z istotnych pestycydów są tylko:

Ridomil Gold MZ 1x w tyg

Pepite 67,8 WG - 1x w tyg

Proteus 110 OD - bezpośrednio po posadzeniu

Sherpa 100 EC - 4 tyg po posadzeniu

Thiram Granuflo 80 WG ( pisze że jako zaprawa)

Bulldock - 21 dni przed zbiorem

SpinTor 240 EC - 14 dni przed zbiorem

Amistar 250 SC8 tyg przed zbiorem

Pozatym jakieś pomocnicze olejki tylu emulpar, jakieś bakteryjne i grzybowe środki ale wiadomo że nie mają okresu karencji.

Mniej więcej jest określone że ww pestycydy można użyć po jednym razie w sezonie.

Cena super, w jakim rejonie  Polski tak płaca? W jesiennym jest to zrobienia, jedyny problem to robale, a jak wyglada kwestia nawozenia? nie masz ograniczen jesli chodzi o azot?

Opublikowano (edytowane)

Azotany na poziomie 200mg/ kg, na dobrą sprawę nie mam pojęcia jaki jest przeciętny poziom. może być problem ze śmietką ponieważ Proteus jest do zastosowania bezpośrednio po nasadzeniu. czyli najbardzie skuteczny od śmietki praktycznie wypada na starcie. Co do naworzenia to nie ma zastrzeżeń poza tymi azotanami. Okolice Lublina

Edytowane przez Yreneusz
Opublikowano

poproś przedstawiciela firmy aby podesłała ci treść umowy, chyba już ją widziałem :D 

jest to nie do zrobienia, 

coś mi się wydaje że odbiorca jest z niemiec i w razie nie wywiązania się z umowy będą przed niemieckim sądem dociekać sprawiedliwości.

musi być dursban do podlania rozsady, inaczej śmietka ją wykończy, kiedyś stosowałem nomolt ale rejestracja mu się skończyła

chyba że by moczyć w proteusie , może wypróbuje w tym roku 

Opublikowano

Witam. mam na sprzedaż kombajn do  zbioru i ruzyczkowania brokuła i kalafiora, kombajn mamy od 2010 r, sprowadzony z belgii  z pomocą firmy Najbar.Maszyna 100% sprawna gotowa do pracy 488432576_4_644x461_kombajn-kapustykomba

488432576_1_644x461_kombajn-kapustykomba

Opublikowano

ile ca to cenisz? robiłeś tym brokuł?

Do 2015 roku robione było 20 ha na wiosnę i 20 ha na jesień. teraz taniej sprowadzić z litwy i ukrainy ( bardzo się mylimy myśląc że tam gospodarstwa leżą, nawet 20 hektarowe gospodarstwa bez pomocy unijnej jak to jest u nas , mają się lepiej) cena 50 tyś zł. ogłoszenie na olx. aha wydajność 100 - 150 główek na różyczkę, na minutę.

Opublikowano

Maszyna fajna ale ludzie nie chcą różyczkować na polu a jednak poprawki trzeba robić i to dużo. Jeden gospodarz ma maszynę kupił nową około 2008 roku. Kalafior robi świetnie ale kalafior jest łatwo zrobić mechanicznie. Ludzi do poprawek 3-4 a jak zaczął robić brokuł to sprowadził sobie noże i się okazało że musiał przedłużyć maszynę bo tak robi brokuł że 4 osoby nie nadążały poprawiać i musiał 8 ustawić. Ma kilku swoich ludzi i płaci od samochodu. Więc ludzie idą bo jak jest wysyp to zrobią w 5-6 godzin i zarobią tak że wyjdą około 20 na godzinę a jak nie ma towaru to chodzą 12 godzin i zarobią tyle samo. Ale ludzie nie chcą na tym robić i to jest problem..

Opublikowano

Maszyna fajna ale ludzie nie chcą różyczkować na polu a jednak poprawki trzeba robić i to dużo. Jeden gospodarz ma maszynę kupił nową około 2008 roku. Kalafior robi świetnie ale kalafior jest łatwo zrobić mechanicznie. Ludzi do poprawek 3-4 a jak zaczął robić brokuł to sprowadził sobie noże i się okazało że musiał przedłużyć maszynę bo tak robi brokuł że 4 osoby nie nadążały poprawiać i musiał 8 ustawić. Ma kilku swoich ludzi i płaci od samochodu. Więc ludzie idą bo jak jest wysyp to zrobią w 5-6 godzin i zarobią tak że wyjdą około 20 na godzinę a jak nie ma towaru to chodzą 12 godzin i zarobią tyle samo. Ale ludzie nie chcą na tym robić i to jest problem..

kolego masz rację że trzeba poprawić bo to tylko maszyna. My robiliśmy brokuł wyłącznie na różyczkę i przy główkach o średnicy 40cm do 50cm pozbycie się głebu było już dużym plusem. ale jak brokuł był mniejszy , zwężaliśmy noże i nie było dużo poprawek. Pod zbiór kombajnowy najlepszym rozwiązaniem jest brokuł strzelisty , on ma różę na jednej wysokości, syngenta ma dobrą odmianę i kombajn do zbioru , który zrobiła firma asa lift.cena nasion kosmos. cena kombajnu kosmos do kwadratu.

Opublikowano

myślicie że brokuł przeżyje te przymrozki posadzilem co z tydzień temu już bez przykrycia odmiana naxos i parthenon

W zależności od czasu trwania przymrozku jak i wysokości niskiej temperatury może być różnie....generalnie jeżeli mróz nie uszkodził stożków wzrostu nie ma co się martwić; jak wygląda ten brokuł obecnie ?

Opublikowano

U nas w Małopolsce pogoda nie rozpieszcza i wszystko stoi w miejscu jakiś tam widać ruch w tunelach i pod perferka ale w polu tak jak się wsadzilo tak stoi nawet nie ma kiedy dac odżywki z fosforem

Opublikowano

A co polecacie na zwalczanie śmietki ? Zastosowałem w piątek 0,75 l/ha Proteus, wczoraj był spokój, ale dziś w pułapce znowu pojawiły się samice...

Opublikowano

Dursban i sumi alpha od wielu lat. Nawet tantnisia dursbanem przegoniłem tylko trzeba wiedzieć jak ;) Proteusem zalecali mi opryskać jak brokuł będzie większy co roślina go więcej złapie bo on niby w tych sokach krąży w roślinie. A pozatym drogi jest żeby nim tak pryskać często :D Ja tam tylko raz miałem pułapki i nigdy na to nie zwracałem uwagi. Jest takie zimno u nas że nawet mucha nie chce latać :o Śmietka kiedyś była problemem a teraz to najmniejszy w produkcji brokuła...