Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam problem ze starą stodołą nie wiem jak szybko i w miarę tanio przerobić ją na chlewnie świnie mały by być trzymane na głębokiej ściółce :D Stodoła jest oczywiście drewniana wymiary to 9m na 18m. :)

Opublikowano

jak już jest o stodołach, to czy są jakieś wymogi prawne odnośnie przerobienia stodoły na oborę, tzn obmurowania suporexem między słupami i docieplenia, no i ze stodoły staje się obora, narazie mam tak zrobione 1dno zapole, z tego co znajomy budowlaniec twierdził to obrys budynku się nie zmienia i nic na mapce geodezyjnej się nie zmienia to nic nie muszę zgłaszać, a jak to w praktyce wygląda?

Opublikowano

makbet dzięki że ci się podoba moja chlewnia teraz już jest ona wykończona kompletnie ocieplona pomalowana i nawet rynny założone a w środku już jest w pełni wyposażona

Opublikowano

Tak wiem że trzeba ją obmurować i zrobić przegrody tylko moje pytanie to czy da się zrobić tak aby dach został bez zmian a mury na tych samych fundamentach. Albo obmurować na zewnątrz oderwać deski i na razie tak zostawić czy tak się da???

Opublikowano

Da, my taty sposobem stodołę z drewnianej na murowaną przerobiliśmy w ten sposób. Słupy wymurowane ściągi zrobione, ściany też, i drewno oderwaliśmy i dowidzenia, klepiska wylane betonem, i nie ma śladu że to stodoła drewniana była :)

Opublikowano

jak już jest o stodołach, to czy są jakieś wymogi prawne odnośnie przerobienia stodoły na oborę, tzn obmurowania suporexem między słupami i docieplenia, no i ze stodoły staje się obora, narazie mam tak zrobione 1dno zapole, z tego co znajomy budowlaniec twierdził to obrys budynku się nie zmienia i nic na mapce geodezyjnej się nie zmienia to nic nie muszę zgłaszać, a jak to w praktyce wygląda?

Według polskich przepisów budowlanych nie możesz bez zgody postawić żadnej ścianki, nie wspominając o wykuciu okna czy drzwi itp. Miałem z tym do czynienia i się dowiadywałem, tak więc coś na ten temat wiem. Chyba, że jesteś pewny że nikt cie nie "podkapuje".

Opublikowano

Też mamy zamiar przerabiać stodołę, mieściło by się w niej ok. 150 tuczników może więcej. Stodoła oczywiście murowana 22.5m x 10m. Jak myślicie koszt przebudowy w jakiej cenie może się wahać? Tuczniki były by na głębokiej ściółce.

Opublikowano

W zimę nie ma żadnego problemu. Mają gnoju pod pierwszy pustak, słomy pod dostatkiem i nic im nie jest. Jak były te mrozy poniżej 20-stopni to wchodzę do stodoły a one w najlepsze sobie stoją i się lampią na mnie ;)

Opublikowano

Z eternitu? Nie wiem czy to najlepszy pomysł masz coś takiego? Bo ja nie widziałem takiej konstrukcji myślę że drążki i słoma na nich była by lepsza ale nie wiem. ;)

Opublikowano

Widziałem jak z blachy znajomy zrobił, a czemu eternit nie dobry przecież nie zgnije ja jak u siebie będę przerabiał to zrobię z eternitu. Słomę to byś mógł położyć na strop podwieszany jako izolacja np.jakbyś robił z blachy to na blachę jedna warstwa słomy. Słoma na drążkach ci zgnije i będziesz musiał znowu się paprać

Opublikowano

Chłopie ty się nie pakuj w eternit. Nie wiem czy wiesz ale on jest rakotwórczy. A w takich warunkach to on szybko dostanie po d*pie i może być naprawdę nie fajnie. Później możesz mieć problemy z jego likwidacją. Strop można by było zrobić np z płyt osb lub ostatnio tak myślałem paneli pcv ;)

Opublikowano

Kolego, rakotwórczy to jest azbest stosowany w starych płytach eternitowych(zresztą i tak aby dostać raka to trze by pracować przy ich montażu przez jakiś czas, bo rak płuc wywoływany był przez pył z dodatkami azbestu powstający na takich płytach), obecnie jednak płyty są już w pełni ekologiczne, no a te z dodatkiem azbestu musimy usunąć z dachów do 20xx roku. No ale co fakt to fakt na strop podwieszany to eternit się nie nadaje Najlepsze wyjście to chyba by była blacha z jakąś pianką na ocieplenie(ma ten minus, że skrapla się w zimie para wodna). No a co do blachy z pianką to u siebie w dobudówce mam przybite do krokwi blachy(są to wycięte ściany lodówek - nie ma szans, że zgnije;)) i wypełnione na całej grubości pianką tj ok 3 cm grubości i do tego dochodzi z góry folia(ta przeponowa tj przepuszczając wodę tylko z jednej strony), no a od dołu styropian 10 cm, i wszystko zaszpachlowane.