Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie można założyć takie same bo one nie są zależne od voltów V tylko od amperów A 16A to zawsze 16A nie zależnie od tego ile jest V. Tylko pytanie po co bo są one dość drogie i poza tym tablica rozdzielcza od nich zajmie jeszcze pół kabiny ale to jest moje zdanie.Tylko nie zakładaj tych 3 fazowych bo jego nie da rady wyrzucić ;[

Opublikowano

jozin ciekawe to co piszesz ;[ ;[ ;[ tylko żeby nikt tego nie odebrał na poważnie.

andrzej2110 takich bezpieczników raczej nie ma, na 98%, piszę raczej bo nie spotkałem się z takimi. Po prostu ich koszt wyprodukowania był by zbyt drogi.

ps masz zwarcie w instalacji i dlatego poszukujesz czegoś takiego.

Opublikowano

Oczywiście że są takie bezpieczniki. Sam takiego używam do naprawy instalacji kiedy jest problem ze zwarciem a nie da się go zlokalizować. Są bardzo popularne w ciężarówkach, u kolegi w MAN jest ich z 10. Ale macie racje drogie są z kilkadziesiąt złotych sztuka ;[

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Teoretycznie wyłącznik nadprądowy instalacyjny będzie działał, z tym, że np B10 wyłączy się przy prądzie 11,3-14,5 A (wyzwalacz przeciążeniowy)a wyzwalacz zwarciowy zadziała powyżej 43A. Problem jest z gabarytem tych wyłączników, to spore klocki jak na ilość miejsca w ciągniku.

Opublikowano

Kamaz ma ich dziewięć, część z nich jest całkowicie automatyczna(są zazwyczaj podwójne-dwa w jednej obudowie), druga połowa to takie które trzeba przycisnąć palcem by załączyć. Są one na prądy 7,5A, 15A, 20A, 30A. Cena zależna od tego gdzie kupisz - od kilku do kilkunastu zł.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Oczywiście że są. Mają takie same wymiary jak bezpieczniki płytkowe stosowane w samochodach. Co do bezpieczników stoswanych w instalacjach energetycznych to można je stosować w ciągniku jedynie pod warunkiem zamontowania odmiany przeznaczonej do prądu stałego. Te wykonane na prąd przemienny nie nadają się. @Mariusz x wyjaśnij o co Ci chodzi z tymi wartościami bo za bardzo nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ale z drugiej strony każdy bezpiecznik idzie zalicować oczywiście odpowiedniej grubości drutem ;byle nie gwoździem rolleyes.gif

Za taki post powinieneś dostać %.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie chodzi mi o Twój post, tylko ten, który zacytowałem. Dlatego, że przez takie porady mniej doświadczeni użytkownicy mogą nawet spalić ciągnik. Bezpieczników nigdy nie należy mostkować.

Opublikowano

Lepiej zmostkować cieńszym drucikiem stary bezpiecznik, niż założyć nowy o dużo większym prądzie. Więc nie widzę nic złego w naprawianiu starych bezpieczników. Choć nie jestem tego zwolennikiem.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dla mnie jest to całkowity brak profesjonalizmu. Oczywiście patrzę na to ze strony serwisanta, jednak nawet we własnym zakresie nie należy tego robić. Ale starczy już tego OT.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Oczywiście że są. Mają takie same wymiary jak bezpieczniki płytkowe stosowane w samochodach. Co do bezpieczników stoswanych w instalacjach energetycznych to można je stosować w ciągniku jedynie pod warunkiem zamontowania odmiany przeznaczonej do prądu stałego. Te wykonane na prąd przemienny nie nadają się. @Mariusz x wyjaśnij o co Ci chodzi z tymi wartościami bo za bardzo nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi.

Podałem wartości przy których zadziałają wyzwalacze wyłącznika nadprądowego B10. Może zdarzyć się tak, ze przez wyłącznik B10 popłynie długotrwale prąd 14 A a wyłącznik nie zadziała, trzeba o tym pamiętać. Ogólnie nie polecam stosowania wyłączników instalacyjnych w ciągnikach, ale na upartego da się to zrobić.

Opublikowano

Lepiej zmostkować cieńszym drucikiem stary bezpiecznik, niż założyć nowy o dużo większym prądzie. Więc nie widzę nic złego w naprawianiu starych bezpieczników. Choć nie jestem tego zwolennikiem.

Kolego piszesz cieńszym drucikiem drut 2,5 mm2 z miedzi a 2,5 mm2 aluminium i mimo tego samego przekroju mają różną obciążalność prądową, nie porównuję tego do gwoździa.

Nigdzie nie jest dozwolone "watowanie" bezpieczników, ale każdy robi jak uważa. Osobiście nie polecam tego sposobu.