Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Renault
Opublikowano

A dla mnie największą zaletą terenówek Suzuki jest cena i z tego co mi wiadomo dobre właściwości terenowe. Sąsiad ma Toyotę 4Runner to jest fajny samochód, ale cenowo inna półka, tak jak Pajero, Patrol. A co myślicie o Galloperze? To to samo co Pajero tylko made in Korea? Tu jest jego fajna prezentacja :lol:

Opublikowano (edytowane)

nie na licencji-tylko oryginalny silnik mercedesa,taki jak w sprinterach,byli w kooperacji,jakiś czas związani z daewoo,ale dla mnie "brzydal",galoper ładniejszy.

w KIAnkach masz ciekawy wybór:

http://otomoto.pl/kia-retona-wrangler-z-silnikiem-d-toyoty-C17451844.htmlten brzydal to stoi niedaleko mniehttp://moto.allegro.pl/kia-sportage-2-0-td-90-km-oplacona-i1493479120.html w miarę ładny

http://moto.allegro.pl/kia-asia-rocsta-2-2d-nie-jeep-wrangler-i1500694101.html coś na wranglera

przebieraj,może coś ci się spodoba.

Edytowane przez wiesmag
Opublikowano (edytowane)

Z tych Kijanek Sportage najładniejsza, ale chyba najsłabsza technicznie :rolleyes: No to już mniej więcej wiem jakich modeli będę szukał (vitara raczej priorytet, inne suzuki, Galloper, Terrano i ew co tam się napatoczy ciekawego), jak znajdę więcej czasu to pooglądam w okolicy.

Edytowane przez Boniek
Opublikowano

Owe silniki Mercedesa w Ssang Yong'ach pochodziły z fabryk w Korei i był to produkt licencyjny. Układy napędowe w tych autach to niby Borg Warner ale także wyrób licencyjny :D Ogólnie z opinii użytkowników z którymi się spotkałem to auta dla majsterkowiczów ;)

Opublikowano

@boniek-o terrano nie wspominałem bo by pachniało egoistycznie(w tych autach siedzę),no i na terrano 10 tyś coś mało,żeby parę lat służyło(będzie stary rocznikiem),szybciej jakąś fronterę.

@mirasek -jesteś nareszcie(brakowało mi ciebie) :rolleyes:

Opublikowano

Jakbym już coś upatrzył to zawsze coś można dołożyć :P @wiesmag masz Terrano? A co powiecie o Oplu Montereyu? Znajomy znajomego :) ma to mówił, że spoko terenówka i przy ponad 3 litrach pojemności zaspokaja go średnio dycha czerwonej ropki na 100 km.

Opublikowano

no mam,nawet 2,jeden w TD(ojca)-93,drugi w TDi 96-7(przejściówka,mawerick po lifcie,tak mówią),ale się ich nie pozbędę tak szybko,mechanicznie,i przede wszystkim blachy naprawdę rodzynki(kolega sprowadza,tylko ten model),żona ma liberty(bardziej kobiecy).

monterej to troper ISUZU dobre auta-lecz młodych rocznikiem ciężko znaleźć.

jakbyś wybierał terrano to dokładnie mogę ci podpowiedzieć na co zwracać uwagę(na PW)

Opublikowano

@mirasek jak dla majsterkowiczów to mnie odpowiada, bo lubię w tym pogrzebać :lol: Na autocentrum ma bdb opinie i faktycznie diesle mało palą.

Wejdź na forum4x4.pl albo na ssangyongklub.net/forum/ to znajdziesz odmienne opinie ;) Ja bym się w to nie pchał ale jak lubisz np. adaptować skrzynię z Merca busa zamiast swojej padniętej lub notorycznie walczyć z elektryką i podciśnieniami od napędów, to nie widzę przeszkód :)

@mirasek -jesteś nareszcie(brakowało mi ciebie) :rolleyes:

Czuwam :D

A co powiecie o Oplu Montereyu? Znajomy znajomego :) ma to mówił, że spoko terenówka i przy ponad 3 litrach pojemności zaspokaja go średnio dycha czerwonej ropki na 100 km.

Średnio dycha nie wyjdzie, licz 11-12, z przyczepą 2t. na holu łykną nam 14.

Ogólnie mocno niedoceniany samochód, pojemny, wygodny, dobre blachy (bo to Isuzu a nie Opel ;) ), choć ja bym wolał z 3.2 V6 jakby to miał być drugi samochód w domu :)

Opublikowano

Tako rzecze Zaratustra :D -potwierdzam to co pisze @mirasek-przynajmniej w części dotyczącej Montereya-znajomek ma od wielu lat i strasznie sobie go chwali

Opublikowano

bo liberty jest bardziej kobiecy-kierownica na mniejszą rączkę,dla nóg mniej miejsca(w filcach nie idzie jechać),światło przy lusterkach,które otwiera się jak puderniczka,NO I TE WIELKIE ŚLICZNE OCZĘTA-tylko rzęs brakuje,jeszcze to otwieranie tylnej szyby na pilota-idealnie dla kobiety z siatami.

Opublikowano

Ja to Musso, Korando i te Kie podobne do Wranglera traktuje jako ciekawostkę, bardziej interesuje się bardziej znanymi mi, sąsiadowi czy znajomym myśliwym konstrukcje :) Właśnie jeden myśliwy bardzo polecał mi Samuraja. Mówił, że przez 5 lat nic nie dołożył do niego, co jest możliwe. Ale był w takim stanie, że się chwalił jak 2 sarny jednym strzałem położył :lol:

Opublikowano

Trzeba zacząć od tego jak dużego auta potrzebujesz. Między Samuraiem a Montereyem rozrzut jest dość spory, czy to w ilości miejsca, czy w komforcie, czy w uciągu przyczepy, czy w zwinności w terenie ;)

Opublikowano

Zapomniałem napisać, że od maja mam Vitare cabrio. Ktoś miał rację mówiąc, że off road wciąga. Ostatnio często nawet w terenie z kolegą jeździmy. mam tylko terenowe opony, ale może w niedługim czasie jeszcze ją uniosę trochę. Jak na razie to cały czas zaskakują mnie właściwości terenowe tego samochodu. No i jest wyjątkowo zwrotny.

Opublikowano

u mnie najcięższe warunki to na polu zbieranie kamieni-maverick i przyczepa na dwóch osiach,i zbieramy-zostawić nie wypada,a ciągnikiem się tłuc 10 km też długo-no i całą brygadę zabieram-ziarno do siewu,lub nawozy na pole zatargać to norma,bezpośrednio po pługu nie,ale jak zlegnie to spoko nawet z toną na przyczepie. :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

Poprzedni właściciel kupił nowy daszek i nic nie przecieka, a jazda bez dachu - bezcenne biggrin.gif Silnik 1,6 8V. Spokojnie radzi sobie z tą małą budą. Wiadomo z 2,0 czy ta v6 by się lepiej zbierała... Ale nie narzekam. Zżyłem się już z tym samochodem smile.gif Może ktoś doradzi: gdzie najlepiej umiejscowić butle od gazu? Myślałem żeby w miejsce baku...

Po 1,5 roku od kupna mogę dodać: auto bardzo wytrzymałe ( raz leżał na boku i raz koziołek z powrotem na koła - dalej tak samo jeździ, gorzej wygląda heh ), rdza go lubi, bardzo udany silnik. Drobne awarie się zdarzały, wszystkie przez własną głupotę. W terenie fajnie się jeździ, mniej fajnie na asfalcie, ale bez tragedii, można się przyzwyczaić. Ba nawet moja pani się przyzwyczaiła, a jak miło usłyszeć "dawaj te 4WD! no zaraz co innego...". Następna terenówka na pewno będzie większa. Ta jest bardzo krótka i trochę "nerwowa" na drodze.

Edytowane przez Boniek