Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, MariuszKlim napisał:

Podlewać opryskiwaczem młodą kiełkująca trawę na górce?

3 tygodnie posiana, teraz już wykiełkowała, ale na górce słabo to wygląda, warto podlewać opryskiwaczem, bo deszczu od 2 tygodni prawie nie widać i niezbyt zapowiadają kolejne :(

Czym? Jaki to ma sens podanie tak znikomej ilości wody?

2 godziny temu, MariuszKlim napisał:

Podlewać opryskiwaczem młodą kiełkująca trawę na górce?

3 tygodnie posiana, teraz już wykiełkowała, ale na górce słabo to wygląda, warto podlewać opryskiwaczem, bo deszczu od 2 tygodni prawie nie widać i niezbyt zapowiadają kolejne :(

Czym? Jaki to ma sens podanie tak znikomej ilości wody?

• Like 1
Opublikowano

Zasialem dsv 2055 na początku wygladala slabo susza dala jej w kość siana byla 10 kwietnia,trawa jest bardzo mala kostrzewa w najlepszych miejscach ma z 10cm siana byla w czystym siewie i jest kupe chwastu mysle czy juz nie skosic, ale sam chwast bo kosiarka tego za bardzo nie zlapie a nie chce nisko kosic zeby nie uszkodzić mlodej trawy. Teraz mocno popadalo to bedzie sobie odbijac jak skasuje te zielsko.Nie mialem doczynienia z kostrzewa ona tak wolno rośnie?

Opublikowano
ASZv3 napisał:

30kg max przy w miarę dobrej uprawie.

Opinie pozytywne :) Optymalna proporcja.

IMG_1859.JPG

A somsiad będzie mieć ją jeszcze czy nie? Kupiłem 2 worki w sklepie niedaleko ale w składzie nie ma lucerny Planet tylko fraver i trochę felicji

Opublikowano

W tym roku już niedostępna... a jak już była ostatnia partia to właśnie chyba bez Planet.

Ogólnie to można sobie prosto zrobić tego typu mieszankę akurat... ja swoje mixy w tym roku robiłem tego typu plus koniczyna czerwona... ale gdzieś to już tu opisywałem ;)

Opublikowano

Witam skasowałem stare łąki, są pogłęboszowane oraz dwukrotnie stalerzowane. Próbki gleby pobrane do analizy. Teraz moje pytanie w tym roku chciałbym jeszcze zebrać z tych łąk coś na pasze i zastanawiam się nad mieszanką gorzowską, czy ma ktoś wiedzę na ten temat ? Czy jak ją zasieję z początkiem sierpnia to uda mi się sprzątnać na jesieni ? I czy jak zostawię to na wiosnę to czy po pierwszym pokosie na przełomie kwietnia maja zostawić to na kolejny odrost czy skasować i posiać tam trawę ?

Opublikowano

Jeśli ma to być dalej trwały użytek zielony to siew mieszanki gorzowskiej jest mało sensowny. Jak nie będzie tęgich mrozów po -20 bez śniegu to życica wielokwiatowa przetrwa zimę. Ja w sobotę zasiałem na torfie 1,2 ha i muszę jeszcze zasiać ok 1,5 ha na piacho-torfie. Siane bg7, tł9, dsv2015 i koniczyny czerwona i szwedzka. Spokojnie do jesieni będę miał pokos. Zazwyczaj jeśli są w miarę sprzyjające warunki to 55-60 dni po siewie jest pierwsze koszenie o ile chwasty nie zagłuszą młodej trawy. Wtedy robisz cięcie pielęgnacyjne po 40 dniach. Siałem 3 lata temu w sierpniu i spokojnie pod koniec września skosiłem wcześniej, bo owies mocno wyrósł. Niesty lało ponad tydzień i zebrałem to aby zebrać, bo poszło w gnój. Mogłem krowy wpuścić.

Opublikowano

Jak myślicie, gdybym teraz siał trawę po jęczmieniu, to dać jakieś nawozy pod korzeń(obornik już poszedł), czy lepiej odpuścić, bo spotęgują efekt suszy?

Opublikowano

Efekt suszy to dopiero może być w nowej uprawie ;)

Na pewno warto dać potas... a jak jest mało fosforu to znacznie lepiej dać go przedsiewnie mieszając z glebą jak później pogłównie.