Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Hej ;) nie wiem jakie masz zasobności, co dałeś przed siewem i jak będzie wyglądać... na prawdziwą wiosnę ;)

Ale tak ogólnie zakładając... Lekka dawna azotu, najlepiej w postaci Saletrosanu. No i sól potasowa. Bujnie ją i później już bez N w trakcie roku :)

25 minut temu, soltys48 napisał:

Sporo czyli co??

U siebie planuje tylko symbolicznie N dać no i teraz ma pójść już po ok 250kg soli potasowej z myślą o następnej roślinie

Z tym że u mnie jest  mieszanka żyto+wyka+koniczyna michela+ życica

Zmień podpis, bo 3 tysiące to były chyba dawno ;)

Towar dojechał dziś? wszystko OK? jak nie OK to tu nie pisz hehe, żart ;)

Ogólnie jak jest sporo wyki i koniczyny no to w zamyśle tego powinno się ograniczyć N tj dać dawkę startową minimalną. No ale... zwłaszcza przy późniejszej wiośnie to jednak trzeba dać konkretniej...

Opublikowano

Nie wiem gdzie Wy widzicie ten podpis?Już któraś osoba z rzędu mi to mówi....

Tak towar dojechał wszystko w najlepszym porządku, jutro już MURZYNEK  w ziemię idzie;)

Na moją mieszankę planuje początkiem marca rzucić  saletrosanu-myślisz,ze 100kg wystarczy?

Opublikowano

pod postem wyświetla się 'podpis':

KOLOR POTĘGI JEST TYLKO JEDEN............................NIEBIESKI!!!!!!!!!!!!!!

3000 postów

mam nadzieję, że  chociaż w części z nich pomogłem

• Thanks 1
Opublikowano
36 minut temu, soltys48 napisał:

Sporo czyli co??

U siebie planuje tylko symbolicznie N dać no i teraz ma pójść już po ok 250kg soli potasowej z myślą o następnej roślinie

Z tym że u mnie jest  mieszanka żyto+wyka+koniczyna michela+ życica

Koniczyna michela na siew wiosenny sie nadaje ?

Opublikowano
10 minut temu, ASZv3 napisał:

Hej ;) nie wiem jakie masz zasobności, co dałeś przed siewem i jak będzie wyglądać... na prawdziwą wiosnę ;)

Ale tak ogólnie zakładając... Lekka dawna azotu, najlepiej w postaci Saletrosanu. No i sól potasowa. Bujnie ją i później już bez N w trakcie roku :)

Fosfor średni potas średni ph ok 5,8 .Saletrę mam tylko z azotowego .

Przed siewem dałem  250kg na hektar suprofosu NPK (S) 3:12:26 (9)

Opublikowano
6 minut temu, skorpion2021 napisał:

a kto to wie....

8 minut temu, Xawier napisał:

pod postem wyświetla się 'podpis':

KOLOR POTĘGI JEST TYLKO JEDEN............................NIEBIESKI!!!!!!!!!!!!!!

3000 postów

mam nadzieję, że  chociaż w części z nich pomogłem

nic takiego nie widzę u siebie

Wie ktoś jak sie tego pozbyć?

Opublikowano
22 minuty temu, soltys48 napisał:

Nie wiem gdzie Wy widzicie ten podpis?Już któraś osoba z rzędu mi to mówi....

Tak towar dojechał wszystko w najlepszym porządku, jutro już MURZYNEK  w ziemię idzie;)

Na moją mieszankę planuje początkiem marca rzucić  saletrosanu-myślisz,ze 100kg wystarczy?

No to chyba jest ta "sygnatura"?

Nie padało? / Nie wchodzi u Ciebie minus? U nas jutro śnieg i dwa dni na  - (tj bardziej noce do-7)

Nie wiem ile masz tam wyki i koniczyny... jak sporo to 100kg będzie OK, jak mniej to można dać więcej.

20 minut temu, skorpion2021 napisał:

Z tego co widziałem / widzę to nie ma szans żeby Ci urosła na szybko wiosną... tj przy siewie nawet w marcu.  No ale jak chcesz to mam woreczek wolny ;)

Póki co to zobaczmy jak ona wyjdzie w swojej roli głównej czyli międzyplon ozimy. Źle jej nie życzę ale póki co to szału nie ma.

• Thanks 1
Opublikowano

Troszkę pokropiło ale tyle co kot napłakał, juz wyczyszczone i "pomalowane"jutro z rana posieję jeśli nie będzie zbyt duzego przymrozku

Wyki i koniczyny naprawdę sporo, jak będę na polu wywoził obornik na pryzmę pstryknę zdjęcie fajnie wyglada mimo tego,ze koniczyna bardzo późno wzeszła

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

a kto to wie....

nic takiego nie widzę u siebie

Wie ktoś jak sie tego pozbyć?

Wbijasz na profil-> edytuj profil (w prawym górnym rogu gdzie powinno znajdować się zdjęcie w tle) i na dole masz "sygnatura". Usunąłem Ci to niby, ale nadal to widzę

• Thanks 1
Opublikowano

Może tu zapytam. Ma ktoś doświadczenie z całorocznym użytkowaniem mieszanki MP6 z Granum? Rośnie na polu, na którym ma być kukurydza, ale są wątpliwości czy siać, czy może zostawić MP6.

Opublikowano

Po pierwszym pokosie zostanie 60% składu mieszanki, czyli sama życica wielokwiatowa. Jakiś plon z tego będzie do końca sezonu tj szybkie odrosty przy dobrym nawożeniu N. No ale zbyt gęste nie będzie. Ja bym posiał kukurydzę normalnie.

Opublikowano
12 godzin temu, ASZv3 napisał:

Najlepszego kopa ma Futtertrio ale nie da rady w takich temperaturach i krótkim dniu.

Nie ma co kombinować bo więcej stracisz jak zyskasz... biorąc pod uwagę kukurydzę po późnym siewie. Lepiej zamów u mnie bele jak masz mało ;) w przedsezonie nie jest drogo ;)

Daj dobrze Wickroggenowi teraz to będzie sporo towaru :)

Siales juz mieszanke GPS jak plonuje? Co najlepiej jej rzucic saletry 200 kg wystarczy?

Opublikowano
2 godziny temu, ASZv3 napisał:

Po pierwszym pokosie zostanie 60% składu mieszanki, czyli sama życica wielokwiatowa. Jakiś plon z tego będzie do końca sezonu tj szybkie odrosty przy dobrym nawożeniu N. No ale zbyt gęste nie będzie. Ja bym posiał kukurydzę normalnie.

Mozna dać teraz Polidap na trawy czy jest za wcześnie na to?

Opublikowano

W normalnym roku kilka dni za wcześnie ale jakby jednak była ta wczesna wiosna to można dać. 

7 minut temu, norbert098 napisał:

Siew trawy po pierwszym pokosie w maju czy ktoś robił? Jakie opinie??

Jak trzeba to trzeba ale jest ryzyko suszowe duże, zwłaszcza tak do końca maja. Później w normalne lato w czerwcu bywały spore opady więc się w miarę udawało.

Opublikowano

Jeśli rzuciłbym na początku marca 270kg soli potasowej w mieszankę gorzowską ( z myślą o nawiezieniu już pod kukurydzę) , może jakoś negatywnie wpłynąć na międzyplon ?
Mam na myśli to , czy tak dużo dawka potasu może zostać w dużym stopniu pobrana przez mieszankę (duże nagromadzenie się go częściach zielonych może skutkować wstrzymaniem pobierania magnezu i negatywnie wpłynąć na jakoś paszy ) ?