Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
18 minut temu, ASZv3 napisał:

Jak przy tej suszy to chyba całkiem dobrze aczkolwiek późno. Normalnie do 15 maja max. Może kolejna wiosna będzie lepsza ;)

Niestety przed 15.05 było jej połowę, potem zaczął padać deszcz i w ciągu tych dwóch tygodni poszła ostro w górę. Kawałeczek, który był skoszony do bieżącego skarmienia jest już do kolana.

Opublikowano

Zastanawiam sie nad wyborem siewnika do traw. 

W pracy widzialem tylko gutlera i facet bardzo sobie chwali, po wysianiu kilkuset ha wygląda b. dobrze. I chyba na niego właśnie sie zdecyduje. Mam jeszcze do wyboru apv, evers i dal-bo, agromaszu nie biore pod uwage bo ponoc straszna lipa.  Z wygladu wszystkie wydaja sie podobne. 

Posiada ktoś z was któryś z siewnikow badz korzystał z usług tego typu maszyny? 

Vredo talezowy jest troche dzozszy ale do zakładania nowych uzytkow guttler wydaje sie ciekawsza opcja

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że kolega ASZv3 ma coś wspólnego z siewnikami Gutler, na pewno coś podpowie jak zjawi się na forum.

Edytowane przez Folenka
Opublikowano

Różnica między guttlerem a innymi maszanami to długość agregatu, rozetaw rzędów,  wał guttlera typu "owcze kopytko", Wał guttlera ma tę przewagę nad pryzmatycznymi, że się nie zakleja resztkami trawy, ziemii. Ma zdolność samooczyszczania. Palce spulchniające są inaczej rozmieszczone. Dzielona włóka z przodu ma kolce drapiące darń. Potem 2 rzędy grubych palców. Jakoś 1m2 przypada więcej palców niż u konkurencji. Dodatkowy plus maszyn to modułowa budowa. Można zmieniać wał, pracować samym agregatem jak chwastownik, można użyć samego wału do kruszenia skorupy na glinie gdy po ulewnym deszczu kukurydza nie może się przebić. Tyle zapamiętałem.

Opublikowano

Tak jak opisał Thomas. Plus jeszcze kilka kwestii. Ogólnie sprzedaję ten sprzęt, więc nie będę tu opisywał nie wiadomo jak, bo ktoś powie, że reklama i tyle ;)

Jak użytkownik (na swoich gruntach) oraz usługodawca powiem krótko, że zakup się opłacił i sprzęt jest solidny, więc na długo. Pomijając sam podsiew to siew mieszanek traw, lucerny czy międzyplonów to świetna sprawa. Wrzucam co jakiś czas fotki, więc można sobie popatrzeć :)

Jak masz sporo roboty u siebie plus usługi to na pewno Guttler gwarantuje profesjonalną robotę i trwałość. Inne mają sporo wad albo inaczej... zachwalane niby różnice na plus w stosunku do Guttlera to w praktyce minusy. Pomijam tą opcję najtańszą ;)

Opublikowano

A ja w tym roku pierwszy raz siałem trawę siewnikiem rzutowym apv i to był mój pierwszy i ostatni raz. Część trawy była na wierzchu lub lekko co pod ziemią i dopiero zaczęła wschodzić po miesiącu gdy pierwsze deszcze przyszły i aktualnie miejscami przerasta zielsko a jest jeszcze w tych miejscach zbyt mała żeby kosić.

Opublikowano

Dzisiaj był u mnie przedstawiciel apv i tlumaczyl mi ze apv w lepszej wersji 71 netto jest dluzszy od gutlera ale ma wiecej palców i sa o wiele grubsze dzieki czemu bardziej agresywnie wydziera stara darn i dlategowiele lepiej sprawdza sie w podsiewie. Slabsza wersja 60tys. Guttler cena gdzies posrodku

Opublikowano

Fakt palców więcej, ale nie grubszych chyba, że coś zmienili. Te zagarniające są cienkie 5-6 mm więc za dużo to nie spulchni. W guttlerze nasiona spadają przed wałem i wał jakby wciska. W apv palce zagarniają nasiona a wał przyciska. Osobiście zagarnianie przez palce bardziej mi się podoba, ale czy to nie jest wada jak są jakieś resztki o pchają się przed palcami z trawą? Minus dla apv za mocowanie palców w ceowniku ustawionym wnęką do góry. Widziałem taki siewnik po podsiewie to ze w kg trawy leżało we wnękach ceowników. Weź to później wyczyść. Szkoda nasion i kłopotliwe w myciu. 

Opublikowano (edytowane)

No i ze niby sterownik ma duzo lepszy z gps i mozliwoscia regulacji dawki

Darek w tym roku wiosene zasiewy wyglądają podobnie po każdym siewniku zbozowym i talezowym tez, dlatego moim zdaniem duzo lepiej zakladac uzytek w sierpniu ewentualnie poczatkiem wrzesnia

W ubieglym roku zasialem tak 10ha i trawa byla piekna

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Ja też coraz więcej sieję jesienią. Guttlerem oczywiście ;) Właśnie wróciłem z koszenia drugiego pokosu (no pierwszy bardziej pielęgnacyjny) xD  lucerny z koniczyną siane 17 i 24 września 2018 :)

Palce Guttlera są solidniejsze, do tego dochodzi włóka z palcami, dzielona...

Regulacja dawki i cały ten radar (no w Guttlerze też może być) to taka ściema... jak lecę z tym konkretnie po łące to nie ma szans na jakieś przestawiania xD radar też jak się zalepi to szwankuje, szkoda kasy...

45 minut temu, Thomas2135 napisał:

Fakt palców więcej, ale nie grubszych chyba, że coś zmienili. Te zagarniające są cienkie 5-6 mm więc za dużo to nie spulchni. W guttlerze nasiona spadają przed wałem i wał jakby wciska. W apv palce zagarniają nasiona a wał przyciska. Osobiście zagarnianie przez palce bardziej mi się podoba, ale czy to nie jest wada jak są jakieś resztki o pchają się przed palcami z trawą? Minus dla apv za mocowanie palców w ceowniku ustawionym wnęką do góry. Widziałem taki siewnik po podsiewie to ze w kg trawy leżało we wnękach ceowników. Weź to później wyczyść. Szkoda nasion i kłopotliwe w myciu. 

Widziałeś fotkę z tego pola co były pokazy i gdzie stoi woda tam co nie przejechał głębosz? :)

Opublikowano

Nie. Nic nie pokazywałeś już po imprezie.  Już widać jakieś efekty?

Opublikowano (edytowane)

jeśli będzie dobry deszcz co tydzień padał to za miesiąc :) a przy takiej suszy na podlasiu, narazie nawet mieszanka zbożowa więdnie 

Edytowane przez MariuszKlim
Opublikowano (edytowane)

Witam, jestem po pierwszych pokosach, zapowiadaja deszcze i czy mógłbym wysiać polidap wraz z zaksanem ? polidap został od kukurydzy i szkoda żeby kamieniał. drugie pytanie to jakie stosujecie nawożenie dolistne ? Jedna z traw jest siana w tym roku i skłaniam się ku nawożeniu dolistnego. Ph 6.5 fosfor 7,4 , Potas 3.1, Magnez 7.4.

Edytowane przez sylwekbarca2
Opublikowano
Dnia 3.06.2019 o 22:10, ASZv3 napisał:

Ja też coraz więcej sieję jesienią. Guttlerem oczywiście ;) Właśnie wróciłem z koszenia drugiego pokosu (no pierwszy bardziej pielęgnacyjny) xD  lucerny z koniczyną siane 17 i 24 września 2018 :)

Palce Guttlera są solidniejsze, do tego dochodzi włóka z palcami, dzielona...

Regulacja dawki i cały ten radar (no w Guttlerze też może być) to taka ściema... jak lecę z tym konkretnie po łące to nie ma szans na jakieś przestawiania xD radar też jak się zalepi to szwankuje, szkoda kasy...

Widziałeś fotkę z tego pola co były pokazy i gdzie stoi woda tam co nie przejechał głębosz? :)

W guttlerze bez radaru wpisujesz prędkość do komputera z jaką będziesz siał czy jak jest rozwiązanie sterujące dawką na hektar? 

Opublikowano

Polecam dodać jeszcze do tego siarczan magnezu, NitroSpeeda i srebro koloidalne (Silver leaf) :)

23 godziny temu, sylwekbarca2 napisał:

Witam, jestem po pierwszych pokosach, zapowiadaja deszcze i czy mógłbym wysiać polidap wraz z zaksanem ? polidap został od kukurydzy i szkoda żeby kamieniał. drugie pytanie to jakie stosujecie nawożenie dolistne ? Jedna z traw jest siana w tym roku i skłaniam się ku nawożeniu dolistnego. Ph 6.5 fosfor 7,4 , Potas 3.1, Magnez 7.4.

Mógłbyś wysiać :)

Stosujemy. Testujemy różne rozwiązania. Polecam np:

mocznik + siarczan magnezu + Maximus PK + NitroSpeed + Silver leaf (srebro koloidalne). :)

Opublikowano
21 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Evers, apv i dal-bo maja radary a w guttler chyba kulko odpowiada za wysiew. Wczoraj ogladalem dal-bo to wyglada bardzo solidnie i wal ma ok 60cm srednicy ale cena tez konkretna bo prawie 80tys netto 

Koło w Guttlerze. Niezawoldnie. :)

Opublikowano
ASZv3 napisał:

Polecam dodać jeszcze do tego siarczan magnezu, NitroSpeeda i srebro koloidalne (Silver leaf) :)

23 godziny temu, sylwekbarca2 napisał:

Mógłbyś wysiać :)

Stosujemy. Testujemy różne rozwiązania. Polecam np:

mocznik + siarczan magnezu + Maximus PK + NitroSpeed + Silver leaf (srebro koloidalne). :)

To jak cenowo wychodzi taki zabieg na hektar?

Opublikowano

Podlewać opryskiwaczem młodą kiełkująca trawę na górce?

3 tygodnie posiana, teraz już wykiełkowała, ale na górce słabo to wygląda, warto podlewać opryskiwaczem, bo deszczu od 2 tygodni prawie nie widać i niezbyt zapowiadają kolejne :(