Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja będę siał i na słabej ziemi i na lepszej i z owsem bo jęczmienia nie mam, będę się starał szybko owies ściąć. Dzisiaj jechałem wałować pole z saladera i owsem i patrzyłem na pola innych co już nawozy rozsieli i pola obsiali to wiatr dosłownie nawozy i nasiona odsłonił, były na wierzchu. Ogólnie sucho jest okropnie mam pole gdzie przeważnie z wiosny gdzieś do połowy kwietnia ciężko było wjechać (mam tam teraz trawe zasianą) tak teraz można jeździć śmiało, jak polifoske sypałem to nawet protektor z opony się nie odznaczał   

Zależy kiedy chcesz siać tak jak ja po 15 kwietnia to jeszcze poczekam gdzieś do 10 może troche później 

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano

Owies, jęczmień nie są takie najgorsze, tylko trzeba odpowiednio wcześnie ściąć. Najlepiej jak zboże będzie miało ze 30 cm tuż przed wykłoszeniem czy wyrzuceniem wiechy. Wyszedł taki przypadkowy eksperyment. Zasiałem dsv2013/2014 z mieszanką jęczmień, owies. Jak miała właśnie ze 30 cm krowy zerwały drut i wyjadły sobie nieduży kwadrat. Od tego momentu reszta rosła dalej i skosiłem jak tylko zboże zaczęło się kłosić. Jakiś czas później było widać, że trawa była gęstsza tam gdzie krowy wyjadły. Mimo wszystko trawa dobrze sobie poradziła mimo suszy.

Opublikowano
12 godzin temu, kr9292 napisał:

Jakby to powiedzieć, Unia nakazuje. Tak czerwona

Ale co nakazuje? ;)

Ma być dodatkowa dopłata to się sieje ale polecam mieszankę z lucerną np. Country 2057. Bardzo ciekawa sprawa na mozaiki.

Sama koniczyna to wg mnie lekkie problemy ze zbiorem i "za mocna" kiszonka, przy czym roślina słabo kisząca się więc też warto czy czasem nawet trzeba dodać zakiszacz...

A tak ogólnie co do tej dopłaty to jak posiejesz rzutowo trochę traw to nie będzie raczej problemu. Chwasty w zbożu itd. też rosną ;)

Opublikowano

Miałem ostatnio z owsem to rok w plecy. W następnym sezonie były ogromne 4 pokosy, ale po zimie wymarzla. W ubiegłym roku zasialem samą ale nie zeszła. I myślę co teraz zrobić

Opublikowano

będzie kośne, miejscami  na lekkiej górce słońce przypala, sprawdzi się lucerna, festulolium typ kostrzewa, donata? jakie jeszcze gatunki/odmiany polecacie życica trwała? tymotka? wiechlina? kostrzewa? koniczyna?..

Opublikowano

To musi być jakiś zdezelowany siewnik albo jakieś dziwnej konstrukcji,  skoro czystej trawy nie może wysiać. Mój 35 letni poznaniak sieje bez problemu, mieszanki traw, mieszanki traw z bobowatymi drobnonasiennymi, czy też bobowate drobnonasienne, i to dość dokładnie, z niewielkim przekłamaniem. Przykładowo w sobotę nasiona lucerny wysiał praktycznie co do grama (próby kręcone robione na 5 arów).

Opublikowano

Mam zamiar po zbiorach qq na kiszonke czyli początek września,   zasiać życice westerwoldzka lub wielokwiatową i trochę żyta. Miałoby to być zebrane następnego roku wiosną max 20-30 kwietnia i znów siew qq. Robił ktoś tak?

Pytam wcześniej bo mam dostęp w okolicy do plantacji nasiennych, i chłopaki mogą sprzedać po takiej cenie jak centrale nasienne od nich odbierają, tj 3-4 zł za kg w zależności od roku 

Opublikowano

Siewnik 3 letni, 2055 udało się wysiac wręcz idelanie z próbą krecona,zawalowane czekamy na wschody, poznaniak jest dobry do traw , sąsiad sial kiedyś w czystym to przestawił go że te koła zębate kręcily się wolno I fajnie to szło. I w poznaniaku są inaczej zeby na kole zebatym.U mnie da się wysiac trawe w czystym ale nie wylatuje ona równomiernie.