Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, jarecki napisał:

a kiedy zamierzacie siać trawy ?

Kalendarzowa wiosna już zawitała, ale marcowa aura oraz początek kwietnia mogą nas zaskoczyć chłodem. Warto jeszcze się wstrzymać kilka dni i dać czas glebie na "ogrzanie się" w kwietniowym słońcu. Oczywiście rozkład pogody oraz wegetacji nie jest równomierny na terenie całego kraju i dla przykładu w południowej i centralnej  Polsce już blisko tydzień temu wystartowały pierwsze podsiewy użytków zielonych. 

• Like 1
Opublikowano

Mam pewien problem z łąka. 

Na 1 i 2 zdj widać częściowo zasiew z kwietnia 2018 roku, wysiana została mieszanka KŁ6 która jak widać prezentowała/prezentuje się dość nieźle, po żniwach na reszcie pola zdecydowałem dosiać także trawy, dałem wapno magnezowe 5 ton na ha, i posiałem 20 września także KŁ6. Przed zimą wyglądała dość ładnie jak widać na ostatnim zdjęciu. 

Na wiosnę już nie było tak kolorowo, przez zimę została trochę zachwaszczona głównie przez chwastnice jednostronna, i mam wrażenie że nie była tak gęsta jak na jesieni po wschodach. 

Zdecydowałem się dać jeszcze raz 4 tony wapna magnezowego pogłównie (zdjęcie 3) i podsiać mieszanka BG 7 i BG 8 z @Barenbrug

20180921_175411.jpg

20180915_150647.jpg

20190322_170650.jpg

20190326_092805.jpg

20181031_103356.jpg

Podsiew wykonany 26 marca. 

Jako ciekawostkę dodam że wcześniejsze zasiewy z wiosny 2018 które się ładnie prezentują nie widziały nigdy wapna.  

Gleby oczywiście zbadane, pH 4.7 tam gdzie wcześniejszy zasiew a tu co nowe zasiewy to pH 4.8 i 5.0 Zasobności na całym polu fosfor -średnie, potas - średnie, magnez średnie/wysokie 

Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane że wcześniejszy zasiew a ten nowszy tam bardzo się różnią, jakby kreską oddzielił.

Opublikowano

Susza i chwasty ja przyhamowały. Chwastnica lubi azot i wapno. Kupiłem kilka lat temu działkę obok swojej głównie 3 klasa super wilgotna. Jesienią Poszło wapno, wiosna grubo nawozów i 50 kg na ha jakiejś odmiany z dsv. Potem poszła susza ale coś tam wylazilo. Pole daleko od domu więc nie zagladalem. Gdy zajechałem przed koszeniem chwastnica była w kolano trawy nie było widać. Tak wkurwiony nie byłem nigdy. Chciałem skosic i zaorac. Ale zapędy ostygły po drugim pokosie już bylo widać trawę więc szybko skosilem a trzeci to już rewelacja. Także szybkie pierwsze  koszenie i będzie ok. Szambo mile widziane na chwasty najlepiej takie z krat.

• Like 1
Opublikowano

A co tak dużo tego wapna z Mg? Jak masz RCW to polecam pojechać AgroSulCą w przyszłości :)

Chwasty ogarniesz kosiarką i się reszta powinna dokrzewić po podsiewie też zagęścić.

PS Pole wyrównane perfekcyjnie ;)

Opublikowano

Np. w moim rejonie to raczej do maja i tych sławetnych zimnych ogrodników to już raczej nie będzie mocnych przymrozków. Więc pewnie spokojnie by sobie poradziła. 

Opublikowano
15 godzin temu, kr9292 napisał:

Susza i chwasty ja przyhamowały. Chwastnica lubi azot i wapno. Kupiłem kilka lat temu działkę obok swojej głównie 3 klasa super wilgotna. Jesienią Poszło wapno, wiosna grubo nawozów i 50 kg na ha jakiejś odmiany z dsv. Potem poszła susza ale coś tam wylazilo. Pole daleko od domu więc nie zagladalem. Gdy zajechałem przed koszeniem chwastnica była w kolano trawy nie było widać. Tak wkurwiony nie byłem nigdy. Chciałem skosic i zaorac. Ale zapędy ostygły po drugim pokosie już bylo widać trawę więc szybko skosilem a trzeci to już rewelacja. Także szybkie pierwsze  koszenie i będzie ok. Szambo mile widziane na chwasty najlepiej takie z krat.

U Ciebie wilgotna 3 klasa a u mnie leśny piasek 5/6 klasa. Spróbuję z gnojowka, na pewno nie zaszkodzi.  

Opublikowano

Patrząc na temparture i stopień ogrzania gleby to teraz, owies jako oslona to chyba najgorsza z możliwych rzeczy 

Opublikowano

Ja zasiałem w sobotę, fakt trochę wcześnie ale łapie jeszcze trochę wilgoci bo z deszczem nie ma szału, zmieszałem z jeczmieniem bo wydaje mi się że owies może za szybko rosnąć i zagłuszyć trawę.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PATr napisał:

Patrząc na temparture i stopień ogrzania gleby to teraz, owies jako oslona to chyba najgorsza z możliwych rzeczy 

Może u Ciebie inny klimat, bo u mnie piździ, że mało łba nie urwie i cholernie zimno jest. Pojęcie stopień ogrzania gleby jeszcze nie istnieje, bo kiedy miała się ogrzać?

Opublikowano (edytowane)

Sprawdź dobrze, u mnie gleba na głębokości 5 cm ma 7 stopni, mimo iż właśnie piździ  a na dworze jest 13 stopni, sam byłem zdziwiony że tak szybko się ogrzała

@Pasjonata

Owies przede wszystkim chłonie zbyt dużo wody i w tym jest zły

Edytowane przez PATr
Opublikowano
4 godziny temu, ThePerkins napisał:

Kiedy myślicie zasiać trawę w czystym siewie? , czy może posłać z owsem rzadko ?

Alternatywą może być zastosowanie szybko kiełkującej trawy jednorocznej jako roślina osłonowa dla mieszanki traw wieloletnich. Dodatek 7-8kg życicy wielokwiatowej lub westerwoldzkiej nie tylko zrobi osłonę, ale przez cały pierwszy rok podniesie plon z nowej łąki.

Poniżej zdjęcie życicy wielokwiatowej zasianej w czystym siewie:
mieszanka-barenbrug-bg-1-milkway-sprint_