Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. W tym roku będę siał trawę na nowej dzierżawie. Jest tego 2 ha. Wcześniej był tutaj sad ze śliwkami. Sad już jakiś czas temu został wyrwany i wyczyszczony i zostało gołe pole. Jednak jest na nim dużo chwastu tzw. lebiody. Rośnie wysoka na 1.5m i nie wiem jak przystąpić do uprawek. Czy rozwalić to jakimś mulczerem, wapno i orka, czy może najpierw Roundap? I co tam wsiać bo stanowisko gdy jest deszcz jest bardzo podmokłe. Dzięki za odp.

Opublikowano

mam problem z trawą może ktoś mi pomoże z odpowiedzią na nurtujące mnie pytanie co zrobiłem nie tak. wiosną 2016r zasiałem trawe z Barendburga Bg-7 z dodatkiem kończyny czerwonej i trawy jednorocznej jako rośliny osłonowej. Przed siewem wykonałem badania gleby wyszło ph 4,5 fosfor sredni potas sredni magnez średni. zaraz po siewie dałem na wierzch pola 500kg wapna z polcalcu i po pokosie pielęgnacyjnym 250kg saletry. byłem zdumiony jak ta trawa rośnie i jaki plon można uzyskać, ściełem jeszcze ją dwa razy bardzo dobrej trawy. pożną jesienią dałem drugą dawkę wapna 400kg/ha z polcalcu. w 2017 wiosną poszła gnojówka w dawce 20m3 i po 300kg/ha lubofosu corn i jeszcze po trzech tygodniach saletrzak. trawa zatrzymała się pierwszy pokos mizerny po ścieciu szybko odbiła i zaraz zaczeła podsychac i jestem w kropce czy przesadziłem z tym wapnem? nawet po drugim pokosie odbiła i znów zaczeła podsychać i sie zatrzymała. ktoś miał może podobny przypadek?

Opublikowano

w tym roku znów zrobię badanie gleby zobaczę co wyjdzie koszt nie duży a nowy sezon bedę wiedział od czego zacząć. zauważyłem ze z początku działki co było ph 5,5 i teraz powinno zbliżać sie do obojętnego odczynu trawa wygląda na taką samą na całym obszarze wiec to nie wina ph czy wapna a może fosforu lub potasu.

Opublikowano
Dnia 22.09.2018 o 21:14, marek530053 napisał:

mam problem z trawą może ktoś mi pomoże z odpowiedzią na nurtujące mnie pytanie co zrobiłem nie tak. wiosną 2016r zasiałem trawe z Barendburga Bg-7 z dodatkiem kończyny czerwonej i trawy jednorocznej jako rośliny osłonowej. Przed siewem wykonałem badania gleby wyszło ph 4,5 fosfor sredni potas sredni magnez średni. zaraz po siewie dałem na wierzch pola 500kg wapna z polcalcu i po pokosie pielęgnacyjnym 250kg saletry. byłem zdumiony jak ta trawa rośnie i jaki plon można uzyskać, ściełem jeszcze ją dwa razy bardzo dobrej trawy. pożną jesienią dałem drugą dawkę wapna 400kg/ha z polcalcu. w 2017 wiosną poszła gnojówka w dawce 20m3 i po 300kg/ha lubofosu corn i jeszcze po trzech tygodniach saletrzak. trawa zatrzymała się pierwszy pokos mizerny po ścieciu szybko odbiła i zaraz zaczeła podsychac i jestem w kropce czy przesadziłem z tym wapnem? nawet po drugim pokosie odbiła i znów zaczeła podsychać i sie zatrzymała. ktoś miał może podobny przypadek?

Panie Marku,

Prosiłabym bardzo o wiadomość prywatną z Pana danymi, gdzie mielibyśmy podjechać i zobaczyć w czym rzecz lub też niech Pan wyśle wszystkie informacje na m.przybylak@barenbrug.pl

Pozdrawiam,

Małgosia

Opublikowano

dziś zaorałem ten sad, tak jak się spodziewałem jest tam mokro, ziemia to torf i teraz zastanawiam się co tam wysiać za trawę aby nadawała się do sprasowania na sianokiszonkę. Póki co też nic nie wiem o tej glebie bo nie mam jeszcze wyników analizy ale jako że to torf to chyba wczesną wiosną będę musiał rozsiać wapno, tylko teraz się zastanawiam czy sypkie czy w granuli. Jakieś podpowiedz odnośnie gotowej mieszanki oraz wyboru wapna?

Opublikowano

Zamiast k. czerwonej bardziej wartościowa jest k. łąkowa. Możesz jeszcze stokłosę bezostną dać lub wiechlinę łąkową.

Opublikowano

Nie wiem, ale jak płacę za dsv po 20-21 to nie robi już na mnie wrażenia. Poczytaj jak to rośnie. Warto jakiejś koniczyny dorzucić. Sieję na V i VI wszystko poza torfami i biała sobie całkiem dobrze radzi. Czerwona bardziej wrażliwa na pH i do spasania niewskazana to białej dorzucam.

Opublikowano
Dnia 31.10.2018 o 11:05, ASZv3 napisał:

Życica wielokwiatowa i mieszańcowa, z motylkowych można dać trochę koniczyny czerwonej.

A w jakich proporcjach byś zalecił siać dsv country 2051 z np koniczyną milvus?

Opublikowano
Dnia 23.11.2018 o 05:40, rolstudent napisał:

Poszukaj mieszanki DLF/vitra,, trwała,, posiej jak na etykiecie i nic nie dosypuj. 

Również mogę polecić. Generalnie DLF to pierwsza liga. Trochę się tego siało.

Opublikowano
2 godziny temu, koks napisał:

Również mogę polecić. Generalnie DLF to pierwsza liga. Trochę się tego siało.

A poza tym, że się siało to jakieś szczegóły? ;)

• Like 1