Skocz do zawartości

Śrutownik bijakowy ssąco-tłoczący - wątpliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, mam parę wątpliwości odnoście tego śrutownika. Montuję silos zbożowy BIN i chciałbym, aby ów śrutownik służył mi do wybierania zboża z zbiornika, od razu rozdrabniając go i wsypując do mieszalnika. Wybieranie zboża odbywałoby się przez tzw. workownicę, a "reszki" śrutownik wybrałby przez dolny właz, który chce dokupić. Moje wątpliwości głównie dotyczą tego czy taki układ ma sens i czy w ogóle będzie działać... Dodatkowo w okresie zbiorów kukurydzianych chciałbym, aby owy rozdrabniacz ześrutował kukurydzę bezpośrednio z przyczepy. Tutaj nasuwają mi się kolne wątpliwości odnośnie tego iż kukurydza jest nieco cięższa od zboża i czy maszyna, którą chce kupić, będzie w stanie dalej to zasysać? Wiadomo, że kukurydza będzie bezpośrednio z pola więcej będzie miała większą wilgotność. Czy rozdrabniacz będzie się zapychał albo będzie jakoś zabijał się kukurydzą? Obecnie mój śrutownik walcowy nie za bardzo dobrze radzi sobie z „mieleniem” kukurydzy. Walce jakby się ślizgają i całość idzie bardzo wolno(ok. 1t/h). Proszę o opinię obecnych posiadaczy śrutowników ssąco-tłoczących.

Opublikowano

Witam wiec posiadam srutownik saco tłoczący marki bin i zboze z bina wybieram tak bin mam postawiony za sciana paszrni jakies +-50cm od sciany w scianie mam wsadzona rure pcv ktura przechodzi przez sciane i w binie jes wycieta dzura i jest zamatowana ta rura na samym dnie ja tylko wkladam sawe do rury ktura wystaje w paszarni a co co mokrej kukurydzy jezeli chodzi ci o ccm to ja własnie robie saco tloczacym wyjmuje sita i jazda wydajnosc +- 2 tony na godzine jak cos to pytaj doradze a jak bedze potrzeba podesle ci fotki

Opublikowano

czyli ogólnie polecacie takie rozwiązanie.. A czy ta kukurydza na pewno pójdzie? Śrutował ktoś już takim czymś kukurydzę? I w ogóle jakiej marki polecacie taki śrutownik? Kupię BINa, więc też u nich chcę zamówić rozdrabniacz. Czy dobry mają ten sprzęt?

Opublikowano

Do mielenia mokrej kukurydzy o wiele wydajniejszy jest rozdrabniacz bąk.

Ssąco tłoczącym idzie o wiele wolniej, jeżeli masz nie dużo do zmielenia to spokojnie da rade.

Mokra kuku potrafi się w wyłapywaczu kamieni zapchać, można ewentualnie dekiel obrócić do góry, ale i tak wolniej idzie niż bąkiem.

Wadą bąka jest że trzeba do niego wrzucać i odrzucać.

Są też młynki ciągnikowe dość wydajne które wyrzucają rozdrobniony materiał rurą.

Opublikowano

Ja też chciałbym podłączyć śrutownik do bina ale nie wiem jak za to się zabrac, bina mam za paszarnią jakiej 2m i wąż mi nie dostaje i muszę upuszczać workownikiem i sypać do beczki do której wsadzam ssawkę, przedłużył bym węża ale i tak mnie to nic nie ratuje bo potrzebuje węża z ssawką w paszarni. Najlepszym rozwiązaniem było by mieć trójnik i bina podłączyć na sztywno rura pcv a węża zostawić w paszarni, widziałem takie rozdzielacze w zuptorze ma ktoś takie lub podobne? Cały zestaw mam z Mrolu czyli śrutownik 11kw wagę elektryczna i na niej mieszalnik 1t, proszę o poradę.

Opublikowano

No właśnie jak to jest z tymi komorowymi śrutownikami. Który jest lepszy i wydajniejszy jedno czy dwu komorowy. Mam akurat z BIN-a jedno komorowy 11kw to tak i nawet 1,2tony na godzinę przerobi.

Opublikowano

Polecam śrutowniki o konstrukcji trzykomorowej. Mają duzo lepszą moc ssącą. Jesli ma Pan wystarczająco duże zabezpieczenie, to najlepiej z kupic rozdrabniacz z silnikiem 15kW. Dodatkowo mamy w ofercie specjalny ssawy do wybierania zoboża z silosów o długości 2,5m.

Kukurydzę powinno się rozdrabniać na sicie oczkowym.

Opublikowano

Witam panowie. Zakupilismy dziś mieszalnik do pasz  1 t i chciałbym uzyskać kilka praktycznych wskazówek przy mieszaniu paszy. Jak wyglada sprawa z dodatkami bardzo skoncentrowanymi w ilości załóżmy 15 kg na tonę. trzeba to sypać porcjami czy wystarczy wsypać jednorazowo i sie samo dobrze wymiesza? z góry dziękuje i prosze o praktyczne porady .

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie wyboru śrutownika ssąco toczącego, jaki sie najlepiej sprawuje?, jaką ma wydajnośc? czy śrutownik z silnikiem 15 kw zaciągnie zboże do ok 14 m? jaka będzie wtedy jego wydajność?

Nie mam doczynienia z tym sprzetem dlatego pytam i prosze o odpowiedzi.

Opublikowano

z Polskich firm to mogę polecić dozamech bo widziałem w pracy 11kw zasysa bez problemu z 20 metrów  i wydajnośc ok 1 tony . Ja osobiście mam skjolda 11 kw zasysa bez problemu z 12 metrów jak za bardzo otworzę ssawę to i tak z tej odległości zadusi śrutownik także na zaciąg z 14 metrów wystarczy 11 kw przy 15kw trzeba mieć chyba większe zabezpieczenie i moc przyłącza .