Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

zakładam ten wątek żeby zapoznać się z waszymi zdaniami na ten temat.

to ze jest niska cena żywca i to my rolnicy na tym naj bardziej tracimy to wszyscy o tym wiedza ale co dalej?

miałem nadzieje ze moze dzisiejszy szczyt putin-UE coś zmieni ale nic z tego!

jaką ten człowiek stosuje polityke? co on chce osiagnać tym zablokowaniem granicy? kiedy to sie zmieni? co my rolnicy mamy robić? ( najgorsze jest to ze chyba nic). piszcie swoje zdania

Opublikowano

no dobra ale jesli my bedziemy stosowac polityke oko za oko zab za zab to chyba najlepiej na tym nie wyjdziemy... ciekaw jestem jaki cel jest w tym ze rosja tak długo utrzymuje to embargo?

Opublikowano

Polityka Rosji jest prosta, mają ropę, mają kasę i nie będą im jakieś "polaczki" podskakiwać. Tak było kiedyś i Putin chce, żeby było nadal.

Opublikowano

turbina polskę można z łatwością objechać. dla mnie to czysto polityczny problem. po vecie polski "car" putin napewno nie ugnie się i będzie nadal obowiązywać embargo. znów będą wymyślać jakieś atesty pozwoleniai inne takie.oni liczą że polska znów padnie na kolana

Opublikowano

putinowi chodzi o to, zeby zdenerwowac Polske i zmusic nas zebysmy jako pierwsi wykonali ZDECYDOWANY ruch i wtedy oni powiedza do panstw starej unii "patrzcie jacy to Polacy sa niekulturalni, sa w UE i na nas, biednych Rosjanach, probuja sie odgrywac". o to chodzi putinowi - zeby odizolowac nas od UE, zeby unia "wystawila" nas. do wczoraj mu sie do nawet udawalo, ale wczoraj Angela Merkel powiedziala takie slowa, ze ja nawet polubilem. w rozmowie w putinem poruszyla problem polskiego miesa z perspektywy Polska-Niemacy razem, a nie jak do tej pory robil to Schroeder (sprzedawczyk jeden), ze udawal, ze problemu nie widzi.

Opublikowano

dokładnie. moim zdaniem jakby cała unia stanęła solidarnie za nami i postawiła weto ruskim to putin tez by może myślał inaczej-choć po wczorajszych słowach pani merkel był chyba nieco zaskoczony... :lol:

Opublikowano

masz racje kat. i jeszcze te tarcze antyrakietowe... po co to komu... gdyby rzad polski sie temu przeciwstawił to wydaje mi sie ze to embargo by zniesli!

Opublikowano

dokładnie tak wojtas...no bo sami pomyślcie przed nałożeniem embarga do rosji szły potężne ilości polskiego mięsa a jak nałozyli embargo to co mieli z takimi ilościami mięsa zrobić ??? a ubojnie mają przecież popodpisywane kontrakty na odbiór żywca i zaraz po wejściu embarga zaczęli szkuac innych sposobów na sprzedanie mięsa do rosji no i teraz idzie przez białoruś i inne .....

Opublikowano

Rosjanie to są sku........ ktorzy szukają problemu w niczym i robią tak jakby nam łaskę że biorą od nas to mięso i jeszcze im coś nie pasuje ja im nie pasuje to niech przestaną kupowac to mięso i niech znajdą sobię inego dostawce a nie szukają dziury w całym

Opublikowano

imho

1. my ruskim tarczę antyrakietową od amerykanów

2. oni embargo na nasze mięso.

zwykla polityka radziecka - ot co

co dalej??

jesli UE zrobi jakiś problem odcinamy gaz do niemiec.

itd. my im cos a oni nam.

ogolnie sytuacja będzie się ciągnąć a straci polski rolnik

co do pomyslu Turbiny - za przejazdy tranzytem powinny byc oplaty (nie ważne czy to dla ruskich czy nie) a jesli są krótsze drogi niż przez Polskę to niech sobie nimi ruskie jadą.

a dla ruskich to jakby zrobili tylko dodatkowe (szczgółowe i dlugie) kontrole dla aut tranzytowych+przejscia np w bezledach z obwodem kaliningradzkim ostro przycięli to by starczylo a i w PL pojawialoby się mniej ruskiej wódki.

Opublikowano

nie wiem czy wiecie bo ja sam dopiero wczoraj sie dowiedziałem ze od momentu kiedy putin był ostatnio w kazachstanie to od tamtej pory kazachsan wstrzymał dostawy tłuszczów zwierzecych z polski-głownie chodzi tu o tłuszcz świński-podobno nasze zakłady maja już pełne magazyny....

Opublikowano

Moim zdaniem Polska za mocno się wychyla. Rosja i Putin mają gdzieś nasz kraj. Nasi politycy zamiast utrzymywać poprawne stosunki z Rosją to wojują z nimi Niemcy i Francuzi nic się nie odzywają i tylko przez nasz kraj tranzytem wszystko do Rosji pchają. Rosja to jest bardzo duży rynek zbytu ale nasi politycy nie umieją tego uszanowac. Jak dalej tak pójdzie to trzoda bedzie po 2 zł. Obecna cena to bodajże 2,8zł to jest po prostu śmieszne.

Opublikowano

Nie chciałbym być pesymistą. Ale Rosja już kilka razy kontrolowała nasze zakłady i zawsze mówili że jak kontrola wypadnie pomyślnie to zniosą embargo. I co? Po jednej kontroli była następna i następna. Grają na czas.

Jak na moje jest to kolejne zagranie żeby przedłużyć embargo

Opublikowano
Nie chciał bym być pesymistą. Ale Rosja już kilka razy kontrolowała nasze zakłady i zawsze mówili że jak kontrola wypadnie pomyślnie to zniosą embargo. I co? Po jednej kontroli była następna i następna. Grają na czas.

Jak na moje jest to kolejne zagranie żeby przedłużyć embargo

masz rację co do kilku krotnych kontroli ale myśle że to nie bedzię trwało w nieskończoność