Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam okazje kupna sieczkarni JD po bardzo atrakcyjnej cenie. Niestety silnik wymaga naprawy na ok 15 tysięcy. Wiem, że właściciele Classów i NH wymieniają na silniki z ciężarówek, ponieważ w nich montuje się silniki Dafa, mercedesa itp.. Czy mógłby ktoś doradzić czy da rade wsadzić do JD taki silnik z np Tira, co by było prawdopodobnie dużo tańsze.

Opublikowano

jaki masz tam silnik?? chyba 8,1l taki jak ja w JD2266. kolego z tego co wiem to nic tam wzamian nie wsadzisz. ale warto zrobic ten silnik bo jest bardzo dobry. rzedowa pompa, bez common-raila, prosty w konstrukcji i silny. rob go, bo naprawde warto. a za silnik z tira to wydasz z 10 kolasi i jeszcze nie wiadomo co w nim zaraz wyskoczy

Opublikowano

Koledzy TIR-em może być Iveco Daily 65S18 o DMC 6,5 tony. TIR to oznaczenie pojazdu ciężarowego poruszającego się w ruchu międzynarodowym. Co do silników Claas ma Meśka a NH najczęściej Iveco, bo to jeden koncern nie wiem jak te starsze. silnik wstawisz z ciężarówki, tylko po pierwsze koszt, po drugie trzeba przerobić przeniesienie napędu bo nie zawsze pasuje i koszt będzie większy od remontu

Opublikowano

nie ma co cudowac z jakimis silnikami Bog wie z czego. najlepszy slinik jest taki jaki wsadzila fabryka i trzeba po prostu go uruchomic. jasne, mozna wstawic silnik od ciezarowki ale tak jak napisal @lukasz1987 trzeba wiele przerobic i to przerobic profesjonalnie. jesli silmik ma napedzac pas to musi byc ustawiony idealnie w linii. poza tym za jakis czas zechcesz sprzedac, przyjedzie potencjalny kupiec i co mu powiesz jak spyta co to za akcja z tym silnikiem?

Opublikowano

Model to na 90% 5820 lub 5830. Nie jestem pewien, ponieważ średnio mnie to interesowało. Model 4 rzędowy. Wiem jak reszta działa, ponieważ ta sieczkarnia kosiła u mnie kilka lat kukurydze i moim zdaniem jakość sieczki była ok. Cena to około 25 tyś. jeszcze może parę groszy do negocjacji. Parę osób opowiadało mi że niby w sieczkarni jak się silnik popsuje to już lipa. Że to już nie to samo jak fabrycznie złożony. Moim zdaniem jeśli będzie dobrze zrobiony i dotarty będzie ok. Tylko jak tu dotrzeć sieczkarnie skoro pracuje ona cały czas pod dużym obciążeniem ;)

Opublikowano

kazdy silnik po kapitalce silnika przeprowadzonej profesjonalnie traci ok 10% pierwotnej mocy. 25 tysiecy to nie duzo. na allegro jest w (bardzo:) ) dobrym stanie 5820 za 55tys. http://www.allegro.pl/item880403906_sieczkarnia_do_kukurydzy_john_deere_5820.html i patrzac na inne aukcje podobnych maszyn sa mniej wiecej w tej samej cenie. co do dotarcia to trzeba po remoncie puscic zeby chodzila bez obciazenia przez pare dni a potem wlaczyc sieczkarnie, by pochodzila na pusto. nastepnie w polu nie mozna jej meczyc nie wiadomo jak, bo wciaz bedzie na dotarciu. ile masz kukurydzy do koszenia??

Opublikowano

Swojej nie mam aż tak dużo... Ale myślę że około 30 - 40 ha by zrobiła w sezonie. Też oglądałem na allegro tą sieczkarnie i dlatego zainteresowała mnie tamta sieczkarnia. Myślę że cały bak spalony bez obciążenia wystarczyłby na dotarcia, przynajmniej takie wstępne. Poza tym pozostało by tylko jeździć wolniej w kukurydzy.

Opublikowano

Z tego co się orientuje to ta sieczkarnia ma silnik dość prosty, mało skomputeryzowany. Myślę, że z moim ojcem (mechanikiem) damy rade ją sami złożyć. Dzięki za rady

Opublikowano

witam posiadam sieczkarnię JD z tych starszych modeli (tych o których mowa tylko trochę mniejsza moc 280 KM) padł mi silnik a konkretniej pęk wał chciałbym się dowiedzieć co mi się bardziej opłaca czy wymienić na drugi używany silnik czy ten remontować

Opublikowano

a tylko pekl wal? czy doszlo takze do powaznego uszkodzenia elementow wewnatrz? blok jest caly? jesli nie ma uszkodzen wewnetrznych to remont. moze on wiecej kosztowac ale kupno silnika zawsze wiaze sie z ryzykiem ze zaraz cos w nim wyskoczy.

Opublikowano

Raczej środek jest cały,a blok bez szfanku. Przyczyną awarii było najprawdopodopniej obluzowanie się tego głównego koła co napędza alternator popę wody... bo z tego co się oriętuje to ono robi za przeciwwagi na wale ale nie wiem czy mam rację