Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@matas22 ja mam prasę Sipmę Z 569/1 Farma i też użytkując na początku siatki polskich producentów miałem problem z owijaniem bel siatką ponieważ nie chciała opadać lub się zawijała, od kiedy kupiłem siatkę zagranicznej firmy problem ten znikł, więc polecam Ci zmień markę siatki na np Netz Werk

Opublikowano

koledzy mam takie pytanie posiadam prase sipma Z 569/1 Farma II i po dwóch sezonach bezawaryjnej pracy pojawił się następujący problem po naciśnięcie na sterowniku przycisku do owijania siatka nie startuje wogóle się nawet nie ruszy (a jeśli jest nastawione na sznurek to działa normalnie) miał ktoś z was może problem tego typu ???

Opublikowano

to musisz krok po kroku przesledzić ruch mechanizmu, od silnika po rolkę napędzającą... teraz nie powiem tobie, bo jeszcze farma stoi pod wiatą i nie mam zbytnio jak zobaczyc... tylko że ja nie mam steronika, wywaliłem go bo silnik za wolno kręcił i zamontowałem sznurek do napędu...

Opublikowano

Witam.

Mam problem z aparatem na siatkę w Farmie II, aparat jest nowego typu.

Pasa bezproblemowo przepracowała 2 sezony ze siatką, w tym roku zakupiona siatka Defalina i problem wygląda następująco- nie rozprowadza siatki na boki- z prawej strony (patrząc od tyłu) nawet 30cm od krawędzi beli, z lewej ok 10cm, czasami owinie symetrycznie nie rozprowadzając siatki po 10cm z każdej strony, czasami owinie elegancko (jeżeli przed owinięciem ręcznie rozciągnę siatkę na całej szerokości wałka), Próbowałem na różnych ustawieniach hamulca, ustawiałem pręt rozprowadzający siatkę w różnych pozycjach, zmieniałem docisk rolek prowadzących siatkę i bez skutku, nie udało mi się ustawić prawidłowo aparatu, skończyła mi się łąka :)

Z tego co zauważyłem podczas owijania, siatka po bokach leci 'luźno' już przed prętem rozciągającym, gdzie np na środku widać że jest naciągnięta. Czyżby siatka była felerna? Tym bardziej że przedtem taki problem nie występował...

Opublikowano

Mam podobny problem jak kolega wyżej ale w obwiązywaczu starego typu, w moim przypadku problem chyba tkwi w dociążeniu siatki. Gdy wyjdzie jakaś połowa rolki to staje się zbyt lekka żeby odpowiednio się naciągać, jutro będę prasował i mam zamiar ją dociążyc od góry czymś na wzór pręta który jest w środku rolki.

Opublikowano

Witam mam sipme classic już 4 rok robi ok. 500-600 balotów rocznie i ani jednej najmiejszej awarii a chodzi z zetorem 5211. mam teraz taki problem chce zwałożyć do niej wiązanie siatką lecz najpierw chce sie dowiedziec ile takie cudo kosztuje moze mi ktoś powiedzieć jaki koszt sie wiąże z założeniem siatki od podstaw w tej prasie? dzieki za odpowidź.

Opublikowano

Ja kupiłem do Classica z 2007 roku obwiązywacz u znajomego dystrybutora okazyjnie za 5700 brutto. Vat możesz tez odpisać jak jesteś.. Jeśli chodzi o montaż to chcą tacy serwisanci jakieś 600zł (i mówią ci pól dnia roboty).

Ja założyłem z bratem w dwa spokojne popołudnia. Wszystko masz w kartonie, również z tym prętem rozprowadzającym i dośc ładnie opisaną instrukcję montażu. Jak bedziesz robić ich krokami i dość dobrze będziesz myślał to założysz sam i masz 600zl w kieszeni. Więc panowie nie bać się i robić. Składasz po śrubce, żadnego spawania i cięcia w prasie. Tylko wkręcasz w puste luki. Może tylko do preta rozprowadzającego trzeba wywiercić dziury bo nie zawsze jest. I tam przy nożu każą lekko podspawać bo tam duże uderzenia są. Montuj sam a jak nie będzie tak to zawołasz jakiegoś magika. Przynajmniej skasuje ci za ustawienie stówe a nie 600 za kręcenie śrubek.

Opublikowano

Dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. Montaż obwiązywacza jest dość prosty, mi pomagał znajomy mechanik ale w dwa dłuższe wieczory uwinęliśmy się bez problemu, ja kupiłem okazyjnie nowy za 3500, ale stary typ i różnie mi owija:/

Opublikowano

witam stałem się posiadaczem prasy sipma z 569 farma 2 z elektrycznym podawaczem siatki mam straszny problem bo nie obowiązuje krawedzi beli zbijam do początku czerwonego pola firma siati to defalin nawed ten pret rozprowadzający nic nie dał ... jak temu zaradzić by dobrze było ? z góry dzięki za odpowiedzi

Opublikowano

Moze ktoś mi doradzi. Mam na warsztacie takiego złoma właśnie i jest problem z elektromagnesem od podawania siatki/sznurka. Sznurek idzie lekko ale siatki nie poda nie da rady ślizga sie na elektromagnesie. Jak to dziadostwo ściagnąć wogóle? czy musze wywalić ten cały wałek co napędza ten łańcuszek ? Bo ściągacza wsadzić nie idzie wogóle wg mnie jest to idiotyczny system Krone Round pack 1550 z 2001 roku 100 razy lepiej jest dopracowana niz to coś z 2009 powiem tak Sipma skonczyła sie na małych kostkach

Opublikowano

dobra siatka ( jakościowo) i po problemie... ja w tym roku bazuje na siatce classa 2000m i nie mam problemu z podwiewaniem... i jeszcze jest jeden sposób... jak nóż odetnie siatkę to zanim podniesiesz klapę delikatnie trzeba podac siatkę tak pół obrotu walców podających, po prostu aby było jej więcej ale też nie za dużo aby podczas prasowania nie wciągało ( kwestia dopracowania) i wtedy nie wywiewa, ale połowa sukcesu to dobra siatka... reszta to doświadczenie i kombinowanie... ;)

@ursusczesio, powiem tak... miałem w swojej farmie silniczek do podawania siatki i sznurka... to od razu wywaliłem te dziadostwo i zastosowałem oryginalny system podawania siatki/sznurka który dostarczył mi producent z częsiami dodatkowymi... Oryginalny sznurek do podawania ręcznego i skończyły się problemy :D

Opublikowano

FINN dzięki za info, trochę pomogło ;)

Troche uciekne od tematu. Co myślicie żeby przerobić podbieracz na taki jak w sipmie faster,czyli te pazury zamontowac na podbieraczu,a nie bezpośrednio na prasie? dodatkowo dołożyć rolkę dociskającą. Myślicie,że to coś da?

Opublikowano

Oj Czesio mylisz się miałem w firmie sipmę bodaj Z-276 jedna z pierwszych na wąskim podbieraku ile ona belek zrobiła to mała bania .

Tylko że to był sam sznurek pojedyńczy i włączanie wiązania na linkę .

Hektarów narobiła około 200 rocznie plus siano ile lat służyła sam nie wiem ale od groma na koniec jeszcze poszła do żyda za 11tysi.

Klient się pyta co ona tak wali na to mój szef jak pójdzie w słomę to ucichnie:):):)

W tych sipmach ten aparat siatki jest tak na dokładkę najczęściej widzę jak ludzie siatką owijają to klapa w górze :) nie wiem ciągle tam trzeba lukać?

Teraz mamy newhollandkę niebo a ziemia też się kwiatki zdażają wiadomo włoski tata , ale aparat do siatki jest praktycznie bezawaryjny i mam klapę otwartą tylko podczas załadunku nowej szpulki z siatką :)

Opublikowano

Mam kilka pytań odnośnie sipmy 279/1 z siatką podawaną ręcznie na sznurek. Pare dni temu ją kupiłem więc jestem zielony

1 Po zbiciu beli pociągam za sznurek i jak długo go trzymam?

2 Gdy pociągnę za sznurek i napinam pasek klinowy to mechanizm od podawania sznurka sie kręci a wałek napędu do siatki nie, więc to chyba jakaś wada tak , bo moim zdaniem musi się kręcić.

3 Gdy już ten wałek z pkt2 sie kręci to na jego końcu jest trybik z łańcuszkiem a na nim jest gwint i po nim jedzie taki jakby nóz który spada i wskakuje ten większy nóż który też spada z gwintu i wtedy jest odcięcie siatki. I pytanie jaki jest skok tego nożyka z tego gwintu bo u mnie z jakieś 0,5 cm, czy to już da rady uciąć siatkę czy musi być ten skok trochę większy przez co zwiększy siłę ucinania siatki? Kto ma ten sprzęt to zrozumie o co chodzi i mi podpowie za co bardzo dziękuję.

Opublikowano

1. Trzymasz jakąś chwilę. Pare sekund,żeby 1. nóż zdążył zjechać z gwintu.

2. Siatkę ciągnie taki gumowy wałek, który jest za tym metalowym (dojrzysz go bez problemu)

3. Ten trybik z łańcuszkiem napędza ten gumowy wałek i ciągnie siatkę. Skok 0.5 cm? Masz na myśli to,że jak ten drugi nóż zjedzie z gwintu to on tylko lekko opada? On powinien sieknąć i zjechać poniżej koła, na którym jest gwint.

Opublikowano

No już doszłem i te problemy mam rozwiązane bo kliny były pozrywane i i przestawiło sie na osiach. Teraz mam pytanie odnośnie noża ucinającego siatkę. On podczas ucinania uderza o taki gruby płaskownik i zauważyłem że u mnie ten nóż styka sie z tym płaskownikiem po środku a po bokach ma lekką przerwę na ok 3-4mm. Czy tak ma być i utnie siatkę czy trzeba coś tam poszperać i wrazie co wymienić i jak?? Prosze o poradę i zgóry dziękuję.