Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, pszycha1 napisał:

ja wczoraj zasiałem ok 1,2ha, w następnym tygodniu dalej ok 1 ha, bo mokro jest i boję się że szybko wejdzie a straszą przymrozkami

w tym roku trafiły się kiepskie kawałki bo V i VI klasy ziemi, tak wyszło ze zmianowania, za rok będzie mocny kawałek więc spróbuję wersję intensywną,

w okolicy mam sporo pszczół to zawsze lepszy efekt

kolego Ziel czym skracasz, sam fungi na tebukonazolu nie wystarczy ?

na robala czym pryskacie u mnie co roku słodyszek i grzantacz ?

na mocnym kawałku czyli na jakiej ziemi siejesz ?

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano (edytowane)
Dnia 29.03.2019 o 15:43, warchest napisał:

to ładna cena to gdzie masz zakontraktowane jesli mozna spytac ? bo ja to sieje kawalek gorczycy i pozniej mam dla sb i sprzedaje pozniej na poplony 

w tym roku tragiczna susza i oddala 1 tone tylko , to ja nwm jak ci 3 tony oddala gorczyca jak rozmawialem z ludzmi co od x lat sieja gorczyce na ziarno i max plon osiagniety gorczycyc to 2,5 tony z ha i to musi byc rok odpowiedni bo w tym roku max im plonowała  tez około 1 tony z ha 

Pisalem ze od 1,8t do 3 t na ha a to nie znaczy ze w zeszlym roku mialem 3t 

skracam mepikiem.

na slodyszka to jade mospilanem i pochodnymi.

Edytowane przez Ziel
Opublikowano

warto siac gorczyce na nasiona w okolicach 10.04? Nie mam zamiaru sie bic o 2-2,5t z hektara, chce to zrobić tanio, jak odda 500 kg to bedzie 500 jak wiecej to fajnie

Opublikowano

czytalem ze poczatkiem marca sialiscie 8 kg, teraz 10-12 kg bedzie ok? planuje jakies 100-150 mocznika pod korzeń, z npk raczej nic, odchwaszczanie, pilnowanie robali. cos jeszcze? Zaprawianie ziarna jest konieczne?

Opublikowano
2 godziny temu, Matey napisał:

czytalem ze poczatkiem marca sialiscie 8 kg, teraz 10-12 kg bedzie ok? planuje jakies 100-150 mocznika pod korzeń, z npk raczej nic, odchwaszczanie, pilnowanie robali. cos jeszcze? Zaprawianie ziarna jest konieczne?

10kg wystarczy, mocznik jak najbardziej a później się zobaczy co dalej

Opublikowano
Dnia 8.04.2019 o 12:23, Matey napisał:

ja z centrali jak kupowalem i nie byla zaprawiana takze nie trzeba zaprawiac 

Opublikowano

U mnie 2 tygodnie i powoli się coś pojawia, ale nie wiem co będzie, najwyżej będę przesiewał w tym roku nasiona swoje.

mocny kawałek to mozaika 3,4,5 klasa ziemi ok 2,5ha

Opublikowano

Moja to sie nadaje do zaorania siana koncem marca a wyglada tragicznie znaczy nie wyglada bo slabo powschodzila dalem jej tydzien temu 100 kg saletry Zostawie ja chyba bo co teraz posiejesz. Za to ziele pieknie rosnie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, WOJTUNIO napisał:

Moja to sie nadaje do zaorania siana koncem marca a wyglada tragicznie znaczy nie wyglada bo slabo powschodzila dalem jej tydzien temu 100 kg saletry Zostawie ja chyba bo co teraz posiejesz. Za to ziele pieknie rosnie. 

Zasiej jeszcze raz. W tamtym roku przesiałem 2 ha rzepaku 5 mają i lepiej na tym wyszedłem niż trzymałbym ten rzepak

Opublikowano
14 godzin temu, Adam86 napisał:

Zasiej jeszcze raz. W tamtym roku przesiałem 2 ha rzepaku 5 mają i lepiej na tym wyszedłem niż trzymałbym ten rzepak

To nie ma sensu tak jest piach wilgoci praktycznie zero na glebokosc 6 cm. Sianie w taki piach i brak widoku na deszcz mija sie z celem. Zostawie to co wzeszlo to choc ma jakis system korzeniowy a swiezo posiana wzejdzie szybko ale i szybko uschnie. Z chwastami nie bede walczył bo wydac 140 zl/ha na galere to nie sztuka a i tak ziele wylizie na nowo bo nie zagluszy jej gorczyca bo jest rzadka. Moze przyjda deszcze to sie nabierze choc jest rzadzka strasznie. Za rok posieje tam łubin

Opublikowano
7 godzin temu, WOJTUNIO napisał:

To nie ma sensu tak jest piach wilgoci praktycznie zero na glebokosc 6 cm. Sianie w taki piach i brak widoku na deszcz mija sie z celem. Zostawie to co wzeszlo to choc ma jakis system korzeniowy a swiezo posiana wzejdzie szybko ale i szybko uschnie. Z chwastami nie bede walczył bo wydac 140 zl/ha na galere to nie sztuka a i tak ziele wylizie na nowo bo nie zagluszy jej gorczyca bo jest rzadka. Moze przyjda deszcze to sie nabierze choc jest rzadzka strasznie. Za rok posieje tam łubin

Galera to dziadostwo!

Opublikowano

ja dzis pryskalem gorczyce od pchelki bo tego dziadostwa pelno i tak sie spoznilem z opryskiem bo nigdy tak nie bylo zawsze na wisone pchelki nie bylo i w punkcie co sprzedaja srodki dali mi na pchelke cyperkil i dursban po 0,6 l ha wy sprawdzie u sb gorczyce , a co do odchwaszczania to jak nie ma jednoslisciennych chwastów to co dac na odchwaszczanie  i w jakiej fazie  ?

Opublikowano
10 godzin temu, WOJTUNIO napisał:

A czym innym z zarejestrowanych to chyba tylko ona droga i chwastow wrazliwych bardzo malo w etykiecie

Navigator+Metazanex

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, warchest napisał:

tylko na metazanexksie pisze na wiosne rzeak jary pryskac powschodowo a gorczyca juz ma kilka lisci 

Czyli będzie to oprysk powschodowy.  Od kilku lat tak jadę i czasem gorczyca miała ok 15 cm i wszystko było ok.

Edytowane przez Adam86