Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki macie sposób na wyleganie gorczycy. Sieje ją od 3 lat na nasiona, które potem wykorzystuję na poplon i w pierwszym roku załatwił mi ją słodyszek, a w zeszłym walnęła się tak, że większość łuszczyn wygniła i z 30 arów ledwo pół tony zebrałem. Oczywiście poszedł tebukonazol, tak jak na rzepak, ale nici z tego. Za bardzo nie chcę ryzykować ale zastanawiam się nad CCC albo Moddusem? (ten drugi w rzepaku podobno daje rady)

Opublikowano

Gorczyca już posiana , już ma z 10cm i teraz pytanie , czy można pryskać teraz od chwastów ?? niestety powsiewnie nie mogłem , ze względu na napięty terminarz . Czy można czymś prysnąć od chwastów ?? A i jescze kiedy pryska się (wysokoiść roślin) od słodyszka ?? :lol:

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano

@zetor53400 można opryskać GALERA* 334 SL 0.35 l/ha jak gorczyca ma 4-5 liści lub Lontrel 300 SL 0.5 l/ha od 4 liści do momentu wybijania w pęd.

Opublikowano

Witam. Wiosną zasiałem gorczycę, około 1,5 tygodnia temu skończyła kwitnąć. Nikt u nas w okolicy tego nie uprawia i nie wiem jak to wygląda kwestia zbioru. Chce to zbierać bezpośrednio kombajnem i teraz nie wiem czy trzeba ją pryskać żeby zaschła czy nie? Przeznaczenie nasion ma być na poplony dlatego też nie chcę żeby np przez oprysk pogorszyła sie wschodowość. Pomoże ktoś? bo jestem początkujący w temacie oleistych :)

Opublikowano

Ja sieje co 2 lata 0.3 ha na swoje potrzeby na chwasty niepryskam poniewaz rosnie tak szybko ze chwasty niemaja szans komosa jest zagluszona , przed zbiorem niedosuszam mluci sie tak samo jak rzepak najlepiej miec przystawke choc ja w tym roku niezasialem rzepaku to przystawki specjalnie na ta gorczyce niebede zakladal

Opublikowano

Kosić można bez przystawki. Nie osypuje się jak rzepak. do przechowywania musi być bardzo sucha bo po kilku miesiącach potrafi zbieleć, a potem się popsuć.

Opublikowano

Zależy kiedy posiana i kiedy doschnie. Nie da się określić terminu zbioru. U mnie wyjdzie pewnie w trakcie żniw. Jako, że i tak dosuszam ja to pewnie skoszę dzień po deszczu, a potem dalej zboża.

Opublikowano

cos wiecej na temat uprawy gorczycy na ziarno wypowiedzcie sie . a czy do gorczycy normalna doplata jest . i po takiej gorczycy na ziarno co mozna zasiac czy to bedzie dobre stanowisko pod pszenice  ?

Opublikowano

Po co pryskać gorczycę? wystarczy zasiać w odpowiednim momencie (przed deszczem) w dobrze uprawione pole i chwastów nie będzie. Gorczyca zagłusza chwasty i wydzielane przez nią substancje do gleby hamują kiełkowanie chwatów, szczególnie chwastnicy.

Opublikowano

Jeśli chcesz uzyskać naprawdę dobrej jakości gorczyce  oraz połączyć to z relatywnie wysokim plonem, porównał bym tą uprawę z wymaganiami podobnymi do rzepiku jarego. Poczytaj sobie o agrotechnice.