Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 5.05.2022 o 16:58, monstercase457 napisał:

jest lipa, powychodziła mi w gorczycy rzodkiew świerzepa jest to też jak gorczyca roślina z rodziny kapustowatych, ktoś próbował ją czymś zniszczyć w gorczycy jest to w ogóle możliwe?

Nie da się. W rzepaku tak ale nie w gorczycy.

Opublikowano
Dnia 28.04.2022 o 17:23, Adam86 napisał:

Mam 7ha po niedzieli będę pryskał Navigatr 0,3l + Metazanex 1l. Taki oprysk stosuje od 6 lat i sprawdza się idealnie. Według mnie Galera to dziadostwo w rzepaku i gorczycy.

W jakiej fazie pryskasz tą mieszaniną?

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano
15 godzin temu, Ziel napisał:

Mam dużo komosy, rdest powojowaty i faceli a gorczyca ma dopiero 4/6liści, nie wiem czy navigator jej nie przypali.

Nie przypali jeśli poprawnie wykonasz zabieg

• Thanks 1
Opublikowano

Stosowałem navigator+Metazachlor i bez problemu żadnych przypaleń. Tylko jak nie będzie dalej deszczu to lipa z gorczycy. Nie  daje rady nabudować masy 😕 Żeby chociaż trochę popadało.

Opublikowano
Dnia 25.06.2022 o 23:59, monstercase457 napisał:

jak tam wasze plantacje. jest sucho to i plony będą słabe. gorczyca sama doschnie do zbioru czy trzeba ją czymś pryskać,

Sama dojdzie nie trzeba dosuszac. Moja w tym tygodniu idzie pod kosę .

Opublikowano (edytowane)

plon w tym roku mnie troche rozczarował, liczyłem na średnią 1-1,2t/ha. Jedna działka myśle, że spokojnie dawała 1t/ha. Myśle, że średnia wyjdzie 800kg/ha 

a jak wasze plony?

Edytowane przez MatiRol92
Opublikowano
Dnia 18.08.2022 o 11:12, MatiRol92 napisał:

plon w tym roku mnie troche rozczarował, liczyłem na średnią 1-1,2t/ha. Jedna działka myśle, że spokojnie dawała 1t/ha. Myśle, że średnia wyjdzie 800kg/ha 

a jak wasze plony?

A jak innym sypała w twojej okolicy? 
ja chce w tym roku zasiać ale jak sobie przypomnę jaka to była skifa w ostatnim roku gdy ją miałem to się trochę boje. Wtedy wymokła. Rok później mój znajomy miał w ekologii to twierdzi ze pod dwie tony sypała…

ja planuje dać 60 N, oprysk na jedno i deulisvienne i może na robala jeden. I chyba skrócę bo poprzednia się wy***ała totalnie

Opublikowano
14 godzin temu, Taurus83 napisał:

A jak innym sypała w twojej okolicy? 
ja chce w tym roku zasiać ale jak sobie przypomnę jaka to była skifa w ostatnim roku gdy ją miałem to się trochę boje. Wtedy wymokła. Rok później mój znajomy miał w ekologii to twierdzi ze pod dwie tony sypała…

ja planuje dać 60 N, oprysk na jedno i deulisvienne i może na robala jeden. I chyba skrócę bo poprzednia się wy***ała totalnie

sąsiedzi podobnie ilości sie wahały 800-1,2 t z tego co wiem.

chociaż cena dopisała w tym roku  

Opublikowano

Witam, 

Mam pytanie. Nowa działka, pH 4.5, 1.5t/ha radkowitu miesiąc temu, myślę o 1t/ha granulowanej kredy pod korzeń. Jest szansa że cokolwiek z gorczycy urośnie? Nie spodziewam się super plonow ale zastanawiam się czy po prostu roślina w ogóle na tym urośnie 

Opublikowano

Urośnie. Ja zasisłem na 4,0 poprzedzając to pół tony oxyfertil 90. Plonu ci nie powiem bo pół jelenie zniszczyły a pół wymokło ale jak pryskalem pod koniec czerwca na robala to miała miejscami 1,8 m

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.04.2023 o 23:36, Krono napisał:

sialiście już gorczyce

U mnie już koło 20 była posiana. Ładnie się wyrzędowała. Gorczycę trzeba wcześnie siać bo to roślina dnia długiego później możliwy spadek plonu a i mrozów się nie boi nawet do -6 jak piszą.  Moim zdaniem nawet więcej wytrzyma, jak masz możliwość siej bo już późno jest. 

Edytowane przez agro_bamber