Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na szybko kupiłem gorczycę nie przyglądałem się dopiero w domu zauważyłem, że oprócz żółtych ziaren trafia się sporo białych ziaren z tych białych to coś będzie czy to odpad?

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano

Uważaj podczas uprawy gorczycy po rzepaku, jak wiadomo roślin z tej samej rodziny. Idealne stanowiska do rozwoju kiły... Ale faktem u mnie miałem gorczyce, poodbijał rzepak ale objawy kiły czyli te zgrubienia na korzeniach występowały tylko na rzepaku. Na gorczycy jedynie takie malutkie koraliki

Opublikowano (edytowane)

posiana pod koniec marca, wilgoci nie brakuje ale zimno, słabo narazie wschodzi.

dalem przed siewem 100kg mocznika mam przygotowany saletrosan 26 po 100- 120kg/ha i może jeszcze dam z 10kg azotu w oprysku.

pytanie w jakiej fazie najlepiej dać ten saletrosan, teraz jest dużo wilgoci to by było dobrze ale czy nie za szybko, gorczyca dopiero wschodzi.

nie stosowałem nigdy saletrosanu jak on działa, odrazu czy po jakimś czasie?

ogólnie jak by pogoda dopisały było by ok 80-90 kg azotu

Edytowane przez monstercase457
Opublikowano

ja zasiałem w ten weekend dopiero. w zeszyłm roku sie pośpieszyłem i zasialem tak jak Ty. U mnie są górki wiec też zimno. teraz już nadają ciepłe temperatury. Miałem dać przedsiewnie azot, ale sie wstrzymałem. Dam w tym tygodniu około 100-150kg/ha saletry. Resztę bede zasilał dolistnie 

Opublikowano

@Adam86 masz w tym roku gorczycę? Jak to będziesz pryskał mieszaniną Navigator 0,25l+1l metazanexu? Mam problem z bodziszkiem i chce właśnie użyć Navigatora bo metazachlor stosowałem nawet 2,5 litra nalistnie i bez problemu zero przebarwień. Nie wiem jak z navigatorem będzie? 

Opublikowano

a ten środek cyklop 334sl ktoś stosował wyszedł by trochę taniej jak nawigator z metazanexem i napewno nie powinien przytrzymać gorczycy tylko jak z chwastami, główny problem to przytulia pozostałe można jakoś odczyścić.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, monstercase457 napisał:

a ten środek cyklop 334sl ktoś stosował wyszedł by trochę taniej jak nawigator z metazanexem i napewno nie powinien przytrzymać gorczycy tylko jak z chwastami, główny problem to przytulia pozostałe można jakoś odczyścić.

według starych badań, jest lekkie fito bez wpływu na plon. Galera ma rejestrację w gorczycy więc raczej bez różnicy bo substancje te same w tym środku co podałeś. Navigator to sumie ta galera plus aminopyralid 

Edytowane przez agro_bamber
Opublikowano
Dnia 26.04.2022 o 22:44, agro_bamber napisał:

@Adam86 masz w tym roku gorczycę? Jak to będziesz pryskał mieszaniną Navigator 0,25l+1l metazanexu? Mam problem z bodziszkiem i chce właśnie użyć Navigatora bo metazachlor stosowałem nawet 2,5 litra nalistnie i bez problemu zero przebarwień. Nie wiem jak z navigatorem będzie? 

Mam 7ha po niedzieli będę pryskał Navigatr 0,3l + Metazanex 1l. Taki oprysk stosuje od 6 lat i sprawdza się idealnie. Według mnie Galera to dziadostwo w rzepaku i gorczycy.

Opublikowano

nie stosowałem nigdy, ale opieram sie na badaniach które były przeprowadzane. I tam mieszanina Galera i Metazanex sprawdzało sie najlepiej. Sama Galera wypadła mizernie. Można też zastosować 2,5l samego Metazanexu. Bo on likwiduje najwięcej chwastów

Opublikowano
Dnia 29.04.2022 o 08:42, MatiRol92 napisał:

nie stosowałem nigdy, ale opieram sie na badaniach które były przeprowadzane. I tam mieszanina Galera i Metazanex sprawdzało sie najlepiej. Sama Galera wypadła mizernie. Można też zastosować 2,5l samego Metazanexu. Bo on likwiduje najwięcej chwastów

jakie planujesz dawki zamienniku galery i metazanaxu

Opublikowano
Dnia 1.05.2022 o 22:26, monstercase457 napisał:

jakie planujesz dawki zamienniku galery i metazanaxu

Tylko zauważ, że Navigator to taka turbo Galera a obojętnie jaki byle metazachlor był.