Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

0.55ha 8 bel zestaw:zetor 7211+ krone kr130

a sąsiad o miedzę 0.49ha 15 bel foton 82KM + sipma

JAK TO MOŻLIWE??? dodam że miał ciut słabszą trawę, koszenie przetrząsanie i zbiór odbywały się u mnie i u niego w te same dni o zbliżonych porach

Opublikowano

0,78ha 18 bel

040ha 10 bel srednia waga balota 200kg

Opublikowano

Waga 200kg to jakieś kiepsko zbite te bele....

to byla taka waga na oko. ale reki do srodka wsadzic nie idzie

Opublikowano

JA mam jakieś 15-18 bel z ha, mieszanki traw z duża ilością koniczyny, już zacząłem drugi pokos, koszę trawy na wysokość butelki "Chopina" przy 50% wilgotności mam bele 450-550 kg zależnie od rodzaju mieszanki..Roluje Krone Round Pack 1250RC w sprzęgu z Valtrą 144KM.

Opublikowano

0.55ha 8 bel zestaw:zetor 7211+ krone kr130

a sąsiad o miedzę 0.49ha 15 bel foton 82KM + sipma

JAK TO MOŻLIWE??? dodam że miał ciut słabszą trawę, koszenie przetrząsanie i zbiór odbywały się u mnie i u niego w te same dni o zbliżonych porach

sasiad moze robic na mniejszy zgniot niz ty to wyjdzie mu wiecej kulek bo sa luzniejsze choc moze tego nie widac golym okiem

Opublikowano

Chyba że Ty siano prasowałeś bo sianokiszonka 200 kg??

tak tak ja caly czas mowie o sianie nie o sianokiszonce

Opublikowano

hmmm ja 2 lata temu z 2ha miałem 101 balotów ale nawozu dałem 250kg/ha i do tego obornik kurzy a nie wiem czy wiecie obornik kurzy czyni cuda heh ale w tym roku średnio ok 40belek z ha jest więc nie najgorzej baloty 120 oraz dobrze dobijane nie jak czasami inni robią flakowate dobrze zbite po prostu robię :)

Opublikowano

kiedyś miałem 36 bel z jednego kawałka perzu w trawie pierwszy rok tak dało a teraz z tego kawałka z 10 to jest dobrze tam jest hektar po prostu w pierwszy rok perz zagłuszył trawę i na drugi rok już tylko połowa z tego była i coraz mniej

Opublikowano (edytowane)

mariuszd93 dla twojej wiadomości ja nie kosze traw w lipcu bo mam mało łąk w porównaniu do ilości bydła i ja muszę napieprzać nawozy i gnój i mam później taką wydajność a kosze tak ok po 20 maja ty może kosisz w lipcu dopiero :)

Jeszcze raz pogrubisz tekst i dostajesz %

Edytowane przez milanreal1
Opublikowano

ja robie bele z łąki 4ha 106 bel było w tym roku jak do tej pory mam około 400bel zestaw to zetor 6245 i prasa metal-fach z562 dobijam na największym zgniocie nad i prawie nad czerwone

Opublikowano (edytowane)

hmmm ja 2 lata temu z 2ha miałem 101 balotów ale nawozu dałem 250kg/ha i do tego obornik kurzy a nie wiem czy wiecie obornik kurzy czyni cuda heh ale w tym roku średnio ok 40belek z ha jest więc nie najgorzej baloty 120 oraz dobrze dobijane nie jak czasami inni robią flakowate dobrze zbite po prostu robię :)

Kolego nie kompromituj sie i skcz bajki opowiadać no chyba ze flaków narobisz a nie tyle bel. Cóz za nawożenie ja tyle sypie pod pierwsze 3 pokosy chodzi o saletre a o soli potasowej nawet nie wspomne. Ja tam gnojowice stosuje nie ma tylu kur zeby cokolwiek nawieźć ;)

Edytowane przez Gość
ortografia
Opublikowano (edytowane)

KARGO nie wiesz ja tyle miałem teraz mam po ok. 40 jak tym masz po 10 z ha to nie znaczy że każdy musi mieć i mnie nie denerwuj - flaków jakich flaków zapraszam do mnie to ci pokaże i będzie bez sporów ok?? ja biorę gnój od 16tyś kur i 30tyś indyków o co ci chodzi że nie ma tyle kur co??? może u Ciebie to nie ma.

Edytowane przez Marcin91
ortografia, nieodpowiednie słownictwo
Opublikowano (edytowane)

Wczoraj zebrane ostanie kawałki potrawu na kiszonkę było 21 bel z 1,4ha

Jakoś trudno mi sobie wyobrazić 40 bel z 1ha to chyba wogole nie jest podgarniana trawa na wałki do prasowania.

Edytowane przez marb80
Opublikowano

40 szt to realne bo sam tyle miałem [początek czerwca] i grabić faktycznie prawie nie trzeba . ale w 50 nie uwierzę a jeden gość w temacie sianokosy twierdził że miał ponad 50 szt 120*120 i grabił grabiarką 10m :blink:

Opublikowano (edytowane)

KARGO nie wiesz ja tyle miałem teraz mam po ok40 jak tym masz po 10 z ha to nie znaczy że każdy musi mieć

i mnie nie wk***i* flaków jakich flaków zapro do mnie to ci pokarze i będzie bez sporów ok?? ja biorę gnój oj 16tyś kur i 30tyś indyków o co ci chodzi że nie ma tyle kur co???może u CB to nie ma.

Hehe i jeszcze moze powiesz ze nawozisz ten gnoj po kazdym pokosie?? Zbieram przewaznie 4 pokosy z 1 ok. 20belek z 2 ok. 16 3-14 4pokosu 8-10 bel /ha takze przez rok ok.60 balotw ale ty to pewnie ze 100 albo i wiecej ;) Czy ja twierdze ze nie masz tyle kur czy czego tam jeszcze mowie o sobie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@surowa już jeden kozak był na forum co miał jeszcze więcej odpowiedziałem że przyjadę i zobaczę - kupkówka tak rodzi, do tej pory się nie odezwał. Przechwalanie się to pierwszy stopień do piekła. Wstaw zdjęcia przed koszeniem i po to jakiś pogląd zawsze da chociaż w 50 bel nie uwierzę zależy jeszcze jaki stopień podsuszenia i prasa, 44 bele miał facet z młodej trawy na łące 1,2 ha trawa była po szyję. Ja zbieram trawę jak zaczyna się kłosić, 30-40 % jest wykłoszone w pierwszym pokosie, w drugim czekam na kwitnienie kończyn. zbieram 4 pokosy, w tym roku trawy wymarzły z 1 pokosu miałem 12 bel na dobrze utrzymanych polach na oborniku i gnojowicy, w poprzednich latach 20 bel to nie problem z 1 ha. Także trochę wstrzemięźliwości bo widzę po wieku że trochę wyrywny jesteś. A co do ilości obornika z kurników poprawiłeś mi humor - powiedz że jeszcze wykorzystujesz na 10 ha :) dowiedz się kolego że przenawożenie jest bardzo niedobre dla zdrowia krów szczególnie mowa o koncentracji azotanów...

• Like 1