Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdzie kucharek 6 tam .... - proszę dokończyć zdanie.

Opublikowano

1 jabłko zostało szedł mąż z żoną i jej brat

Dobrze .

A teraz coś trudniejszego.

Orał chłop w konia i leciały gęsi. Chłop woła do nich. Ile was leci ? Na to gęś .

Jeżeli będzie nas jeszcze raz tyle i pół tyle i ćwierć tyle i ty jeden to będzie nas 100.

Ile leciało gęsi?

Opublikowano

36

Tak 36 gęsi leciało .

A teraz coś trudniejszego .

Wymień cztery odważniki aby na wadze szalkowej zważyć wszystkie produkty od 1 kg do 40 kg. Wiadomo ,że suma tych czterech odważników musi być 40 kg.

Jakie to odważniki ?

Opublikowano

Jest 9 metalowych kul, jedna z nich jest troszkę lżejsza, jak sprawdzić która mając do dyspozycji wagę szalkową - do dyspozycji 2 ważenia

Jedna z moich ulubionych - 12 metalowych kul jedna jest inna (albo lżejsza albo cięższa), waga szalkowa, 3 ważenia. Naprawdę trzeba się nieźle napocić więc nie liczę na to że ktoś szybko odpowie wink.gif

Stare to już ale przejrzałem kilka stron tematu i nikt nie rozwiązał. Oczywiście zagadka z 12 kulkami :) Może ktoś spróbuje? Sam właśnie się nad tym głowie :D

Opublikowano

Stare to już ale przejrzałem kilka stron tematu i nikt nie rozwiązał. Oczywiście zagadka z 12 kulkami :) Może ktoś spróbuje? Sam właśnie się nad tym głowie :D

Jeżeli mamy 9 kul to dzielimy to na 3 grupy po 3 sztuki. Następnie kładziemy na szalkę 2X3 i już wiemy w której grupie jest ta poszukiwana. W drugim ważeniu bierzemy już tylko 2 kule i w zależności od szczęścia poszukiwaną mamy na szali lub tą niezważoną.

Analogicznie postępujemy z 12 kulami - też 3 grupy tyle że po 4 sztuki. Pierwsze ważenie 2X4 sztuki - wiemy w której grupie mamy tą którą szukamy czy na wadze - przeważy czy poza (równowaga), drugie 2X2, trzecie 1X1.

Mam nadzieje, że zrozumiałe bo zawile napisałem.

Opublikowano (edytowane)

Sory za cytat ale w odp ważny jest urywek posta...

drugie 2X2, trzecie 1X1.

Właśnie, że nie tak. Od tego momentu się nie zgadzam... Na tej zasadzie już dawno bym miał rozwiązane, chociaż jak rano nad tym siedziałem to prawie mi wychodzi, a przynajmniej sposób rozwiązania powinien być dobry. Jedna kula jest inna (w takim rozwiązaniu nie wiesz czy cięższa/ lżejsza) więc nawet mając 1x1. Szukana kula może być ko każdej ze stron :P

To z 9 kulami nie stanowiło problemu :D

Edytowane przez romek6340
Opublikowano

Wymień cztery odważniki aby na wadze szalkowej zważyć wszystkie produkty od 1 kg do 40 kg. Wiadomo ,że suma tych czterech odważników musi być 40 kg.

Jakie to odważniki ?Co nikt nie wie , nie można znaleźć nic w internecie ?

Opublikowano (edytowane)

Sory za cytat ale w odp ważny jest urywek posta...

Właśnie, że nie tak. Od tego momentu się nie zgadzam... Na tej zasadzie już dawno bym miał rozwiązane, chociaż jak rano nad tym siedziałem to prawie mi wychodzi, a przynajmniej sposób rozwiązania powinien być dobry. Jedna kula jest inna (w takim rozwiązaniu nie wiesz czy cięższa/ lżejsza) więc nawet mając 1x1. Szukana kula może być ko każdej ze stron :P

To z 9 kulami nie stanowiło problemu :D

Zaczynając od II etapu

Mamy 4 kule (w tym jedna o innej masie): a, b, c, d

1. Bierzemy 2 dowolne kule z tych 4 niewiadomych (np. a i b ) i 2, które wcześniej odrzuciliśmy (wiemy, że są o tej samej masie; oznaczmy je e). Mamy trzy możliwe warianty

a) a+b=e+e

b. a+b < e+e

c) a+b >e+e

ad. a) spośród dwóch pozostałych kuli (c i d) bierzemy jedną i porównujemy z kulą e

c=e a więc inna jest d

c>e lub c<e inna jest c

ad. b bierzemy kulę a i porównujemy z e

a=e inna jest b

a>e lub a<b inna jest a

ad. c) podobnie jak w punktcie b

Edytowane przez fant25a
Opublikowano (edytowane)

@fant25a: rozpatrujesz tylko przypadek, gdy przy pierwszym ważeniu 4-4 masz =, ponadto wiesz która jest inna, ale nie wiesz czy jest cięższa czy lżejsza.

rozwiązanie:

1. ważenie 4(abcd)-4(efgh)

2. ważenie: jeśli 1. = to: 3pozostałe(ijk) - 3zważone(abc)

3. ważenie: jeśli 2. = to: ostatnia(l) - jakaśZważona(a)

jeśli 2. < to wiadomo, że zła jest lżejsza: i - j: jeśli < to i, jeśli > to j, jeśli = to k.

jeśli 2. > to zła jest cięższa

2. ważenie: jeśli 1. <: abc e - d ijk:

3. ważenie: jeśli > to zła jest d lub e, ważenie: a - d: jeśli = to e cięższa, jeśli < to a lżejsza

jeśli = to zła jest w fgh i jest cięższa: f -g: jeśeli < to g, jeżeli > to f, jeśeli = to h

jeśli < to zła jest w abc i jest lżejsza: a - b

2. ważenie: jeśli 1. > analogicznie

zagadka: Jest 10 mieszków z monetami i waga (taka z wyświetlaczem, lub skalą i wskazówką), w 1 mieszku są fałszywe i są o 1g cięższe. Jak wykonać 1 ważenie, aby dowiedzieć się w którym mieszku są fałszywki?

Edytowane przez Jahu
Opublikowano (edytowane)

Co do tych odważników, będą to 1, 3, 9 i 27kg

Z 15 min kombinowałem ale w końcu się udało.

Dobrze .

Jeśli ci to zajęło 15 minut to gratulacje a jeśli korzystałeś z internetu to nie masz żadnej satysfakcji z rozwiązania .

Teraz zadanie może nie ma tego w internecie .

Wyjechały dwa pociągi o tej samej godzinie . Jeden z Krakowa do Warszawy drugi z Warszawy do Krakowa . Pierwszy jechał z prędkością 90 km na godzinę a drugi jechał 60 km na godzinę .

Który z motorniczych był bliżej Warszawy jak się spotkali ?

Edytowane przez Zbyszko
Opublikowano

Może chodzi o to że za spotkanie liczy się sytuacja gdy oba pociągi znajdują się koło siebie (w połowie długości obu pociągów) a nie kabiny maszynistów. Wtedy bliżej Warszawy będzie ten maszynista który do niej jedzie.

Opublikowano

Może chodzi o to że za spotkanie liczy się sytuacja gdy oba pociągi znajdują się koło siebie (w połowie długości obu pociągów) a nie kabiny maszynistów. Wtedy bliżej Warszawy będzie ten maszynista który do niej jedzie.

Chodzi o to ,że obaj maszyniści będą tak samo blisko Warszawy a nie żaden .

A może znacie zdanie na trzy litery ?