Skocz do zawartości

Farmer - opinie [Połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja pier.... jakiś pajac zamieścił zdjęcie mojego Farmera na allegro... Właśnie dzwoniłem do niego i ma czas do południa z usunieciem...

Dzięki Ursusc385 za info i spostrzegawczość - jednak koledzy z Agrofoto się przydają...

I jeszcze dla zainteresowanych - nie zamierzam sprzedawać Farmera :)

Opublikowano

nuszka007 fotek nie mam , i zrobienie ich dla mnie to kosmos(nie ma mnie w pl) na gospodarce sa, moi bracia , ja mam swoje zycie , ale jak bedziesz w kuj-pom. to zapraszam do nich , adres masz na priva , pozderki

P.S. wszystko co pisalem w poprzednich postach to 100% prawda , a nie cos wyssane z palca

Opublikowano

witam jestem posiadaczem farmera 76 km z ladowaczem metal fach.pracuje rozrzutnikiem metal fach 6ton zgrabiarka karuzelowa beczka transport bel ponad 1000 rocznie,transport kukurydzy na silos.turem pracuje sie nim dobrze.polecam

• Like 1
Opublikowano

Znajomy ma farmera 66 koni z ładowaczem metal-fach od pół roku. Jedyna usterka póki co to jakiś czujnik który się wyłamuje. Poza tym wszystko z nim ok. Ma natomiast jeden mankament - tur strasznie ograniczył mu promień skrętu.

Opublikowano

Ja mam farmera 82 konnego z silnikiem MMZ , przebieg 640 motogodzin i bez usterek , tak jak wczesniej pisali jest silny na podwoziu carraro spisuje sie znakomicie jak narazie. Nie zamieniłbym go na ursusa , belarusa , zetora czy nawet farmtraca . A zapomniałem dodać że równiez malo pali z talerzówką 7/8 litrów

Opublikowano

Witam właścicieli Farmerów:)

Mam farmera od 3 lat, obecny przebieg 900mth, silnik JD, 82 konie, pracuje mi w gospodarstwie (38ha) juz jako jedyny ciągnik (zetor już na emeryturze:) mam przy nim tura metal-fach,

Co tu dużo pisać robi robotę, jak za takie pieniądze to może być. Co do awarii to w pierwszym roku oberwała się sprężarka. po 2 roku sprzęglo do remontu, niestety przy turze to się zdarza. Rozpołowili go w lokalnym zakładzie. W tym roku znowu muszę je remontować. Zniszczyły mi się również strasznie opony - do wymiany. Jak narazie nie było poważnych awarii. Serwisant po ostatniej wizycie powidział coś takiego: "Jak do tej pory się nie roz...lił to będzie jeźdźił :)"

Denerwuje mnie skrzypienie w przednim moście, podczas jego przeginania, no i ostatnio cięgła przestały się same opuszczać, oczywiście na pusto. Teraz bym się zastanawiał czy go kupować czy może trochę nie dołozyć i kupić coś z wyższej półki.

Opublikowano

Pytanie do użytkowników Farmerów, szczególnie F-Klasse ;) Czy pedał hamulca nożnego łapie Wam wysoko czy też nisko (po dużym wciśnięciu) ? Pytam dlatego, że u mnie wystarczy lekkie naciśnięcie i już hamuje. Było to dość wygodne dopóty dopóki nie zacząłem używać hamulców pneumatycznych w przyczepie, które nie załączają się do końca prawdopodobnie z powodu nie do końca "wysprzęglonego" zaworu. Są to tylko moje domysły, aczkolwiek w najbliższy czasie zobaczę dokładnie co jest grane. Na dodatek pedał hamulca pracuje stosunkowo ciężko podczas używania pneumatyki. Jak jest u Was? Też macie z tym problemy?

Opublikowano

Posiadamy Framerka 8244 c2 (z 2008 roku) i hamulec łapie wysoko, wystarczy lekko wcisnąć pedał i ciągnik już hamuje, nawet z pneumatyką dobrze chodzi.

A tak nawiasem mówiąc to bardzo dobre ciągniczki :D

Aaa... bym zapomniał czy w waszych farmerkach też się szybko pompki sprzęgła zużywają? W moim chyba jest już do wymiany bo sprzęgło bardzo miękkie jest i płyn z niej wycieka (płyn był uzupełniany).

Opublikowano

U mnie też często płyn z pompki wycieka, ale ostatnio w Łodzi w sklepie kupiłem kilka sztuk uszczelniaczy do tej pompki za sztukę chyba 3 zł płaciłem, teraz jak będzie ciekło to aby to wymienię i zobaczymy.

Opublikowano (edytowane)

Posiadamy Framerka 8244 c2 (z 2008 roku) i hamulec łapie wysoko, wystarczy lekko wcisnąć pedał i ciągnik już hamuje, nawet z pneumatyką dobrze chodzi.

A tak nawiasem mówiąc to bardzo dobre ciągniczki :D

Aaa... bym zapomniał czy w waszych farmerkach też się szybko pompki sprzęgła zużywają? W moim chyba jest już do wymiany bo sprzęgło bardzo miękkie jest i płyn z niej wycieka (płyn był uzupełniany).

u mnie nigdy nie było problemu z pompkami chyba pompki z lepszej parti (farmer 2005r), raz tylko ten przewód metalowy strzelił.

a co do podnośnika to polecaz zwiększenie udźwigu

http://www.agrofoto....farmer-8244-c2/

http://www.agrofoto....farmer-8244-c2/

Edytowane przez stasio1
Opublikowano

@stasiu-zważ tylko na to że większość (w odróżnieniu do Ciebie-Ty lubisz majsterkować)wolałaby ciągnik który pracowałby w miarę bezawaryjnie i posiadał odpowiednie parametry tudzież udogodnienia że tak powiem "fabrycznie".Ostatnio do łez rozśmieszył mnie jeden z użytkowników Farmera tekstem że "sprzęgło znów siadło" no ale nie ma co się dziwić bo przecież chodzi w ładowaczu (tym razem wytrzymało chyba całe 3 lata-nie licząc awarii linki chyba dwukrotnej)-żeby go pocieszyć że w moim Zetorze 7211 tarcza siedzi 11 lat z czego 10 lat w ładowaczu...a mniej z pewnością nie robię.

Opublikowano

U mnie sprzegło wytrzymuje 2 tys mth i wymiana czyli co dwa lata ale ciągnik praktycznie cały czas z turem śmiga. Linek zerwałem chyba 8 w ciągu 1 roku potem przerobiłem na hydrauliczne http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/16037-sprzeglo-hydrauliczne-do-farmera-ciag-dalszy/ za pare miesięcy po opublikowaniu przeróbki dziwnym trafem farmer wypuścił ciągniki na sprzęgle hydraulicznym no ale nie ważne.

Ja tez wolałbym ciagnik dopracowany- to chyba jak każdy bo za to się płaci.

Farmer nie jest dopracowanym ciągnikiem nie da się ukryć (mój to 121 model) przeszedłem z nim baaaaardzo duzo no ale pracuje i robi swoje- spełnia swoje obowiązki i to jest najważniejsze:)

Opublikowano

Ja sprzęgło robiłem 2 razy, ale tylko przez to, że nie dostrzegłem odkręconej śruby i ciągnik się rozchodził na skrzyni :/ Stasio, a pod co się podpiąłeś podłączając silowniki?

Opublikowano

Siłowniki podłączone pod cylinder główny. W deklu podnośnika (od strony gdzie był dzielnik strumienia) wywiercona dziura dalej wywiercona dziura następnie nagwintowana w cylindrze głównym. W to wszystko wkręcony specjalny długi króciec, do króćca wąż a do węża siłowniki:)

Trzeba był cały podnośnik rozebrać aby opracować przeróbkę:)