Skocz do zawartości

tylna szyba na silownikach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z tylna szyba 6 sztuk juz poszlo w mak,w ciagu 5 lat i znudzilo mi sie juz kupowanie.macie jakis pomysl jak temu zapobiedz-zrobic jakas rame,moze cos pasuje od innego ciagnika?

Opublikowano

Sam mam zetora 7341 i zawsze czesto jeżdże po nierównościach z otwarta szyba ale jeszcze nie zdarzyło sie żeby pekła mi szyba. Wiem natomiast że odpowiadac moga za to siłowniki. U znajomego w podobnym modelu wysiadł jeden teleskop a drugi był OK. Wówczas szyba wspierała sie tylko na jednym i pekła na nierównościach.

Opublikowano

Dokładnie tak jak przedmówca ,,zastosuj inną technikę eksploatacji'' :blink: trzeba bardziej uważać, u nas przez 3 sezony została zbita tylko raz i to z winy operatora. napisz w jaki sposób ci się wybijają te szyby ,lub czym.

Opublikowano

inna technika eksplatacji? :blink: ,jak bym nie robil 800 mtg rocznie tylko 80[na drugim 700,pol zycia za kolkiem] to pewnie bym mial spokoj,wy wszedzie do pol to asfaltowymi drogami jezdzicie?dalem nowe silowniki i po 3 dniach prysla,zalozylem plekse-pol roku i pekla.

Opublikowano

Przede wszystkim zakładaj siłowniki zawsze parami a nie pojedynczo bo póżniej każdy ma różną siłe.Kup sobie siłowniki DELPHI to ci będą trzymać.Sam to przerobiłem.Czeskie są troche tańsze ale roku nie mogą wyrobić.Tak że patrz jakie kupujesz.I jeszcze jak montujesz szybe w zetorze to sprawdż sobie dokładnie czy masz wszystkie te tulejki plasikowe w miejscu skręcenia szyby z ramka

Opublikowano

Jak zakładasz nową szybę, to sprawdź czy zawiasy są proste i nie zardzewiały, muszą być plastiki oraz podkładki gumowe w miejscach mocowania i nie skręcaj ich zbyt mocno. Amortyzatory można dobrać w/g długości i siły.

Opublikowano

inna technika eksplatacji? ;) ,jak bym nie robil 800 mtg rocznie tylko 80[na drugim 700,pol zycia za kolkiem] to pewnie bym mial spokoj,wy wszedzie do pol to asfaltowymi drogami jezdzicie?dalem nowe silowniki i po 3 dniach prysla,zalozylem plekse-pol roku i pekla.

A co maja drogi którymi dojeżdżasz do pola czy to asfalt czy nie? bo ja dojeżdżam do niektórych pól po 2-3km drogami polnymi i nie widzę różnicy tylko trzeba zwolnić bo na wybojach ciągnik podskakuje. co do mth to u nas zetor7745 w tym sezonie zrobił ok 500 zetor10045 który zrobił nie mniej(licznik nie działa)i ursus 330 który pracuje co dzień, i Ja jakoś nie mam takich problemów :blink:

Opublikowano

sąsiad też miał pobitą szybę na asfalcie nawet droga krajowa a niby polne gorsze :blink:

tylko że on jak siadły siłowniczki założył pręta nie opieral się o rączkę nie szkło ale sztywny więc po podskoczeniu pach i szyby ni ma

Może tu podobnie

PS. U siebie w zetoru nie mam wcale siłowników i szyba zamknięta cały czas i tylko przy rozsiewaczu do nawozu i zbierajacej czasem by się przydało a tak to wcale nie otwiera się i czyściej dużo jakaś ta kabina źle zrobiona bo w innych orzy otwartej tak się nie brudzi

Opublikowano

jak go kupilem to juz mial szybe rozwalona ,wiec cos chyba z kabina jest nie w porzadku.fabryka delphi to jest 10 km ode mnie wiec takie mam zalozone,na jednej drodze pekly 3 szyby-tam jest dziura na dziurze bo biegnie granica dwoch wsi a prowadzi do trzeciej i nikt nie chce naprawic,wiec stan drogi ma duze znaczenie na asfalcie mi zadna nie pekla

nikt nie robil jakiejs ramy albo plaskownikow do podnoszenia na stale? koszenie w lecie przy zamknietych szybach nie wchodzi w rachube bo bym sie usmazyl.

Opublikowano

To niemożliwe żeby kabina pracowała.A dziury w drodze tez odpadają no bo niby jak.Jeśli siłowniki sa sprawne i mocno przypierają to trzeba dobrze pociągnąć żeby ją zamknąć a co dopiero żeby na dziurze w drodze podskoczyła?Kiedyś jak montowałem szybke w 10145 to ta ta rękojeśc była jakaś zwichrowana i trzeba było podkładkami to zdystansować no bo nie sztuka skręcić a za chwile lub za jakiś czas "mak" Dobrze to sprawdż przy montażu.Powodzenia

Opublikowano

Może masz krzywo przyspawane uchwyty na ramie do których są przymocowane siłowniki, a może źle po prostu zamontowałeś nowa szybę.... Ja miałem Zetora w tej kabinie 10 lat i żadna szyba mi nie pękła, a wiadomo ciągniki po nie są do pieszczenia....