Skocz do zawartości

Jaką wybrać folię do sianokiszonki? [ceny]

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja jak znajde w podlaskim to w tym roku chyba ją przetestuje, zwłaszcza, ze układam bede na łące. W tym roku cały sezon używałem oryginału claasa i była ok nie zerwała sie ani nic. Ma tylko taką przypadłość, ze jak bele dotykają siebie i biorę bele na podworze to w miejscu styku są sklejone i sie rozrywają.

Opublikowano

Wydaje mi się, że ją miałem jesienią. Opakowanie tylko miałem szare. Została mi jedna bela po tej folii to sprawdzę jak na filmie.

Opublikowano

ja w stawiałem ten filmik i kupuje ta folię. niestety w tym roku koty i myszy narobily trochę dziur ale tak po za tym jestem z niej zadowolony w 300%. w podlaskim można ją kupić w Mońkach w sklepie mleczarskim
i jeszcze jedno, biała folia triowrap nie jest tak wytrzymała jak ta zielona

Opublikowano

Za tę cenę nie może to być dobra folia? A może 370 zł? Jeśli tak to wolę ensibal, rani, fnwrap czy triowrap.

Opublikowano

Mam na oku folię SiloFlex cena to 270 zł za rolkę 750mm, co sądzicie o tej folii?

cena wydaje się bardzo kusząca. najlepiej kup rolkę i si przekonasz. i nie słuchaj tych co twierdza że folia musi koszkować przynajmniej 300 zł bo inaczej to śmieć. Ja osobiście używam tej http://gorplastfolie.pl/?product=folia-do-sianokiszonki  już 2 lata. płaciłem za nią w zeszłym roku 215 zł za 500 i jestem bardzo zadowolony. żadna bela nie jest zepsuta, nawet po 2 latach stania

Opublikowano

Plastimę to Piotrek chyba stosował. Porównaj tylko ceny 215 za 500 i 270 za 750. Ja napisałem, że wolę sprawdzone. A co tam kupić "jakąś" folię poniżej 300 zł to zapsuje się najwyżej 30 bel. To tylko 5-6 tyś ewentualnej straty, ale za to oszczędzasz kilka złotych na rolce.

Opublikowano

Mój post był odpiedzią dla Masiewa. Balensil to teoretycznie to samo co ensibal, ale jednak słabsza jakość jak pamiętam z komentarzy.

Opublikowano (edytowane)

ostatnio kupiłem cała paletę folii i każda miała coś z rantem. Przy owijaniu były problemy bo się rwała i w ogóle.... same problemy. 

Dziwne, że nie reklamowałeś. W takim przypadku sprzedawca bezwzględnie powinien zareagować na rwanie się folii.

Wg mnie albo była "zgrzana" na rantach albo paleta się wywróciła i folią się poobijała. 

Moim zdaniem najlepsza to ,,Ensibal" od 8 lat kupuję i szczerze polecam. :)

I od 8 lat przepłacasz. Są w tej chwili na rynku folie tej samej jakości a w zdecydowanie niższych cenach niż Ensibal. 

Tu płacisz najpierw za markę a później za jakość.

Każda folia w oryginalnym opakowaniu, gdzie widać wszystkie dane producenta będzie dobra. Jeżeli Ty kupujesz folię w opakowaniach bez nadruku, lub co gorsze gołe rolki to miej pewność, że ktoś chce Ci wcisnąć odpady pozaklasowe.

Te odpady pozaklasowe jak nazwałeś bardzo często są zwykłą Folią Stretch - to jest folia techniczna do pakowania palet a nie robienia bel. Po roku miej pewność, że całość zgnije a się nie zakisi. 

Zasłyszałem opinię, że podobno 3 warstwowe folie są lepsze, mocniejsze. Miałem jedną rolkę i poza tym, że trzywarstwowa wydaje się "sztywniejsza", mniej się marszczy to różnicy nie widziałem.

Trzywarstwowa jest produkowana metodą wydmuchu przez co jej wydajność jest podwyższona - lepiej się rozciąga - ale przy okazji jest droższa.

Folia wylewana jest 5 warstwowa.

Ja jak znajde w podlaskim to w tym roku chyba ją przetestuje, zwłaszcza, ze układam bede na łące. W tym roku cały sezon używałem oryginału claasa i była ok nie zerwała sie ani nic. Ma tylko taką przypadłość, ze jak bele dotykają siebie i biorę bele na podworze to w miejscu styku są sklejone i sie rozrywają.

Dlatego, że aktywował się klej folia-folia i przy odsunięciu beli od siebie folia się zerwała bo klej się krystalizuje pod wpływem warunków atmosferycznych.

Wiesz już, że warto zostawić kilka cm odstępu między jedną a drugą :)

Przy układaniu warstwami jedna na drugiej takiej sytuacji nie będzie ponieważ folia na górze beli jest formowana w inny sposób i przez to jest bardziej wytrzymała (warstwy nachodzą na siebie)

ja w stawiałem ten filmik i kupuje ta folię. niestety w tym roku koty i myszy narobily trochę dziur ale tak po za tym jestem z niej zadowolony w 300%. w podlaskim można ją kupić w Mońkach w sklepie mleczarskim

i jeszcze jedno, biała folia triowrap nie jest tak wytrzymała jak ta zielona

Jak pisałem wyżej, zielona jest wydmuchiwana, biała jest wylewana (3-5 warstw)

Mam na oku folię SiloFlex cena to 270 zł za rolkę 750mm, co sądzicie o tej folii?

Jest to cena netto/brutto?

W 99% jestem przekonany, że to folia zeszłoroczna, na ten rok nie ma jeszcze po pierwsze produkcji a po drugie dostaw - harmonogram zakupowy granulatu nie jest jeszcze znany. 

Za tę cenę nie może to być dobra folia? A może 370 zł? Jeśli tak to wolę ensibal, rani, fnwrap czy triowrap.

Za cenę 370 zł można kupić folie o wiele tańsze niczym nie odbiegające jakością. 

cena wydaje się bardzo kusząca. najlepiej kup rolkę i si przekonasz. i nie słuchaj tych co twierdza że folia musi koszkować przynajmniej 300 zł bo inaczej to śmieć. Ja osobiście używam tej http://gorplastfolie.pl/?product=folia-do-sianokiszonki  już 2 lata. płaciłem za nią w zeszłym roku 215 zł za 500 i jestem bardzo zadowolony. żadna bela nie jest zepsuta, nawet po 2 latach stania

Jest to cena netto/brutto?

Zgadzam się z Tobą w 100% - nie ma co się sugerować ceną.

Cena już nie jest wyznacznikiem jakości folii, pojawiło się sporo producentów/dystrybutorów folii na prawdę bardzo dobrej jakości i poprzez zwiększenie konkurencji ceny spadają - pośrednik (sklep rolniczy) kupi od dystrybutora taniej a ceny końcowej dla klienta nie zmienia co zwiększa jego zarobek :)

Dodatkowo powiem Wam, że powinniście reklamować każdą wadliwą rolkę jeśli się rwie, nie klei czy nie rozciąga.

Sprzedawca ma obowiązek przyjąć reklamację nawet jeśli zostało pół rolki - oczywiście jeśli faktycznie była ona wadliwa a nie próbą naciągnięcia sprzedawcy na dodatkowe koszta.

Wtedy należy Wam się zwrot pieniędzy lub wymiana rolki na nową. 

Edytowane przez Coex
Opublikowano

Plastimę to Piotrek chyba stosował. Porównaj tylko ceny 215 za 500 i 270 za 750. Ja napisałem, że wolę sprawdzone. A co tam kupić "jakąś" folię poniżej 300 zł to zapsuje się najwyżej 30 bel. To tylko 5-6 tyś ewentualnej straty, ale za to oszczędzasz kilka złotych na rolce.

Tomas z vat ta folia kosztuję 330 zł jak dobrze pamiętam ale ja mogę kupić ją bez vat-u. Mam znajomego dr, regionalnego tej firmy, więc normalnie nie jest tania. Chodzi o to czy jest ok, myślę kupić ją dla siebie a przy okazji coś sprzedać i zarobić na chleb.

Opublikowano

Kolega wyzej napisał, ze nie ma jeszcze nowej foli wiec warto kupować zeszłoroczną?

Jeśli potrzebujesz na już to kup, raczej nic jej nie powinno być o ile była przechowywana w odpowiednich warunkach magazynowych.

Zanim kupisz obejrzyj każdą rolkę w kartonie czy tuleja nie zrobiła efektu "komina" 

Opublikowano

Ja owijałem wiosną folię kupioną jesienią(zielona Rani) i żadnych efektów ubocznych. Klej trzymał dobrze. Teraz też mi jedna została. Piotrek czyjej produkcji ta folia? Jak masz znajomego to sprawdźcie jak się klei do do siebie, czy wydaje głośny dźwięk. Widziałem, że grubość 25 mikronów a jak z ilością warstw?

Opublikowano (edytowane)

25 mikronów mają folię 3 i 5 warstwowe. 

Inna jest tylko metoda produkcji. 

Folii zeszłorocznej nic nie będzie o ile była dobrze przechowywana jak wyżej pisałem.

Poszukam gdzieś zdjęcia jak wygląda folia zeszłoroczna, w której zrobił się efekt komina (klej wyparł tuleję) - powiem Wam, że dość nietypowy widok :)

Edytowane przez Coex