Skocz do zawartości

Odorywanie od miedzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie jest zmienna szerokość orki tylko przestawienie pługa w lewo prawo względem ciągnika

Zdjęcie

Są dwie korby jedna przy kole do głębokości druga pod mocowanie łącznika do przestawiania pługa, nie masz jej?

tą śrubą ustawia się szerokość pierwszej skiby

Opublikowano

Ja mam pług 2x30 i od miedzy odoruje bez żadnej regulacji pługa. Koło ciągnika puszczam tuż przy miedzy u sąsiada. Włączam blokadę aby koło nie robiło poślizgi i jadę. W pługu 3 skibowym koło puszcza się po miedzy wiec nie ma już wogóle żadnego problemu.

Opublikowano

tak nie ma problemu, kołem po miedzy teoretycznie tak ale praktycznie to się po miedzy nie pojedzie bo ściąga, a druga sprawa to mało gdzie jest normalna miedza, bo są poorane przez mało chytrych na glebę

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To co Wy macie za sąsiadów? trzy palce w miedzę i kosą po żebrach? :lol:

Opublikowano

to chyba ta miedza musi mieć z metr wysokości:)

Miedza nie musi być duża aby włada wyłożyć na łopatki,od miedzy mam czy doorywać bo nie raz dooruje kobyłą :) a czasami pożyczam od wuja pług od Władka 5x25 i odkręcam pierwsze 3 korpusy i dooruje ostatnimi dwoma i jeszcze jest nawet krój czego nie mam przy moim konnym pługu. :D

Opublikowano

Ojj kurcze mój były problem heh, miałęm troche inny zestaw dawniej ale pług też 2 skiby i od miedzy już przedziwne techniki stosowaliśmy. Ale najlepsza była z ramą przesuwającą cały pług na bok, ale przy tym pojawił się problem, poporstu pług tak z boku okropnie zciąga traktor na lewo :/ ale wkońcu ze starego pługa dwuskibowego zmontowaliśmy na mocnej ramie z krojami i dłuższymi odkłądniami pług jednoskibowy i tym odoruje się elegancko nawet teraz poleci sie takim ;)

Koleżanko (jeśli moge tak sie do Ciebie zwrócić) @RolniczkazZawad nie wiem z któych jesteś zawad bo ta nazwa mi się kilka razy w oczy w polsce trafiła ale zapewne u Ciebie jest troszeczke równiej, u mnie na wyżynie krakowsko częśtochowskiej jest bardzo dużo pochyłości i wążiutkich pół i uprawa przez lata wraz z erozją na przechyłąch spowodowała takie fajne uskoki. Sam nieraz mam spracha jak jade koło takich czym kolwiek (a jak to seniorzy mówią odorane musi byc ;) ja osobiście widziałęm jak takie władimiry kłądli jak już wjedzał w bruzde a gdzie tam miedza. (chcę zaznaczyć że nie próbuje na Ciebie jakoś naciskać ani wytykać tego co piszesz bo nie o to mi chodzi, aha i zapomniał bym masz najlepsze zdjęcie w avatarze, ładna i uśmiechnięta i na AF :))Kolejka panów rolników ;)

Opublikowano

Od miedzy robimy głębokie bruzdy ale chyba chodzi CI o to ze cT-25 kłądzie sie po wjeździe w bruzde ;) troche moze niejasno ale chodziło mi o to żę sa pola przechyłe na któych strach samym ciągnikiem jechać dochodzi bruzda na bok i wystarczy.

Opublikowano

Mam T25 i mam pola nie dość że pochyłe to jeszcze i pod górkę i odkąd jest u nas Władek tylko raz leżał i to nie z winy cięgnika tylko rozrzutnika produkcji polskiej bo jest dość wąski.Całe szczęście że to był rozrzutnik sąsiada. :lol:

Opublikowano

Sąsiadów mam dobrych ale czasem już tak miałem, że przednie koło obracało się w powietrzu.A moj Władimir gotów był się przewrócić,pomimo że ja stałem na schodkach odsunięty na przeciwwagę.

Opublikowano (edytowane)

Od miedzy robimy głębokie bruzdy ale chyba chodzi CI o to ze cT-25 kłądzie sie po wjeździe w bruzde ;) troche moze niejasno ale chodziło mi o to żę sa pola przechyłe na któych strach samym ciągnikiem jechać dochodzi bruzda na bok i wystarczy.

Dokładnie tak jak mówisz ... w tym roku prawie tak władka położyłem podczas orki , nie dość że pole krzywe to jeszcze trzeba wjechać w bruzdę... ;/ Dodam że ciągnik nie jest podniesiony na zwolnicach (gdybym miał go podniesionego rodzina pewnie już dawno chodziła by mnie odwiedzać na cmentarzu ;[ ) Po górkach trzeba umieć jeździć ... mimo tego często zdarzają się wypadki ( a to przyczepa pchnie ciągnik , a to przy doorywaniu od miedzy przy wzniesieniu za daleko sobie wyjedziesz i wywrotka gotowa .

Edytowane przez razor275
Gość marekfarmer
Opublikowano

marekfarmer a która dwuskibówka dostaje do koła a nawet dalej?? I zresztą jak Ty byś uciągnoł pług na szerokosci ciagnika tak słabego jeszcze przy odorywaniu, no troche wyobraźni.

Ja tam niewiem jak ona sięga w Ty.25 a czy by uciągną to wiesz Jego niektórzy użytkownicy to twierdzą że to cud techniki więc taki cud powinien dać rade

Opublikowano

@malopolani64 a nie lepiej spawać sobie samemu taki oborywacz,u mnie nie którzy pługi 5 skibowym doorują i wystaje sporo za koła,przy skarpach jest ok ale koło płotów trzeba umarzać bo pług jest długi i można przestawić komuś. :D

Opublikowano

I podałeś minus takiego rozwiązania, pług 5 skibowy (chyba chodzi CI o podorywkowy nie zwykły) jest długi a długi zawija ostro, od granic pół jest zwykle gorzej orać bo przynjamniej te 50cm zawsze ta trawka czy perz wejdzie co naprawde trzyma ciagnik, pasuje jechac delikatnie szybciej żeby łądnie odwróciło, a niestety długi pług, poślizg i zygzaki po cały polu, ja mam trudności fendtem odorać a powiem że teraz już nawet mi to wychodzi. Do takich małych ciagnikó najlepiej zapinać odorywacz 1 skibowy z dużego korpusu jaki sobie zrobiłem teraz stoi i mało co pracuje ale nieraz sie poejdzie coś zrobić.

Opublikowano

Ale czym więcej wystaje to chyba lepiej,nie które mam takie działki że jak pług nie wystaje to nie od oram,co do perzu itp to masz rację bo przez miedzę gość ma plantację czarnej porzeczki i nigdy nie kości trawy między nimi i jak jest wysoko trwa to się powala od miedzy na moje pole i się wysiewa :( .Co do zygzaków to nie mam jakoś z tym problemu nawet przy sadzenia ziemniaków. :P